Skip to article

Stii sa scrii un email profesionist? Partea I

Stii sa scrii un email profesionist? Partea I
Ce lungime trebuie sa aiba un email pentru a fi citit?

Cand folosesti Cc si Bcc? Sa ceri confirmare de primire? Iata toate sfaturile pentru a scrie email-uri eficace la serviciu!

Foloseste email-ul cu discernamant

Inainte de a te arunca asupra cutiei de scrisori electronice, trebuie sa fii sigura ca modul scris este cel mai indicat.

Chiar daca email-urile ne usureaza viata, ele sunt si o sursa de pierdere a timpului daca sunt prost gestionate.

Inainte de a scrie un email, pune-ti intrebarile urmatoare:
Mesajul meu este sensibil?
Mesajul meu poate fi interpretat gresit?
Care este gradul de urgenta al mesajului?
Care este numarul de interlocutori carora ma adresez?
Doresc un raspuns?

Aminteste-ti aceste reguli simple:

Pentru o informatie urgenta: telefoneaza! La fel si daca doresti sa stabilesti o intalnire cu mai multi participanti.
Pentru o informatie sensibila: deplaseaza-te! Mesajele delicate (vesti proaste, negocieri) sau confidentiale necesita intalniri "face to face".
Pentru o informatie clasica: email-ul este perfect!

Stii sa scrii un email profesionist? Partea I

Arata respect si nu uita de semnatura

Email-ul te reprezinta, deci trebuie sa fie ingrijit si respectuos. Fii politicoasa si in scris: saluta, spune la revedere. Evita abrevierile de orice fel.

Semnatura este si ea un element important. Ea trebuie sa contina:
Numele si prenumele
Functia si firma unde lucrezi
Coordonate: adresa, numar de telefon

Pentru a-ti usura viata, salveaza-ti semnatura astfel incat sa apara ori de cate ori trimiti un email .

Fii atenta la fond...

Email-ul trebuie sa fie cat mai clar si mai concis. Nu uita sa te prezinti daca interlocutorul nu te cunoaste. Una din regulile cheie ale email-urilor este sa nu tratezi decat un subiect pe mail.

Daca ai mai multe cerinte de la acelasi interlocutor, trimite-i alt email. In plus, daca ii pui doua intrebari in acelasi mail, exista un risc mare ca destinatarul sa uite sa-ti raspunda la una din ele.

Fa fraze scurte si simple. La fiecare idee noua, scrie un nou paragraf. De asemenea, nu este recomandat sa folosesti ironia: mesajele scrise nu sunt potrivite pentru glume.

Daca mesajul transmis este complex sau de mare importanta, nu ezita sa i-l dai spre citire unei terte persoane, care sa-ti ofere si opinia sa.

... fara sa uiti de forma!

Atentie la ortografie! Citeste email-ul cu atentie pentru a evita erorile de tiparit si de ortografie.

Uneori, un cuvant prost ales poate denatura sensul unei fraze. Fii atenta si la sintaxa, din respect pentru interlocutor.

Bazeaza-te pe sobrietate: evita textele in toate culorile si Bold-urile sau Italicele in numar mare.

Fondul sa fie alb, un stil Arial sau Times New Roman si culoarea scrisului neagra sau albastra sunt alegeri clasice si bune.

Citeste aici Partea a II-a a articolului!

Articole recomandate

Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul
Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie
Luam parte impreuna la acelasi scenariu, dar adevarul este ca fiecare simtim starea actuala si o intepretam, intr-un mod diferit. Unii mai afectati decat ceilalti, altii mai increzatori in fortele proprii, mai hotarati ca niciodata de a creste si a evolua. Indiferent in care dintre situatii ne
Femei in IT - 5 motive sa urmezi o cariera digitala Femei in IT - 5 motive sa urmezi o cariera digitala
Știai că unul dintre primii programatori din lume a fost o femeie? Numele ei era Ada Lovelace, o matematiciană britanică din secolul 19 care a fost prima dintre oamenii de știință care a identificat potențialul de aplicabilitate a capacităților
Ce criterii trebuie sa aiba parintii in vedere atunci cand aleg o clinica stomatologica Ce criterii trebuie sa aiba parintii in vedere atunci cand aleg o clinica stomatologica
Pentru copii, facem orice! Aceasta este deviza pe care o urmeaza parintii cand vine vorba despre cresterea copiilor lor. Ca urmare a experientei propriilor copii vizavi de serviciile stomatologice, Ane Mary Popescu a fondat clinicile stomatologice KopfZeit in urma cu 8 ani, alaturi de sotul sau,