Skip to article

Stii sa scrii un email profesionist? Partea I

Stii sa scrii un email profesionist? Partea I
Ce lungime trebuie sa aiba un email pentru a fi citit?

Cand folosesti Cc si Bcc? Sa ceri confirmare de primire? Iata toate sfaturile pentru a scrie email-uri eficace la serviciu!

Foloseste email-ul cu discernamant

Inainte de a te arunca asupra cutiei de scrisori electronice, trebuie sa fii sigura ca modul scris este cel mai indicat.

Chiar daca email-urile ne usureaza viata, ele sunt si o sursa de pierdere a timpului daca sunt prost gestionate.

Inainte de a scrie un email, pune-ti intrebarile urmatoare:
Mesajul meu este sensibil?
Mesajul meu poate fi interpretat gresit?
Care este gradul de urgenta al mesajului?
Care este numarul de interlocutori carora ma adresez?
Doresc un raspuns?

Aminteste-ti aceste reguli simple:

Pentru o informatie urgenta: telefoneaza! La fel si daca doresti sa stabilesti o intalnire cu mai multi participanti.
Pentru o informatie sensibila: deplaseaza-te! Mesajele delicate (vesti proaste, negocieri) sau confidentiale necesita intalniri "face to face".
Pentru o informatie clasica: email-ul este perfect!

Stii sa scrii un email profesionist? Partea I

Arata respect si nu uita de semnatura

Email-ul te reprezinta, deci trebuie sa fie ingrijit si respectuos. Fii politicoasa si in scris: saluta, spune la revedere. Evita abrevierile de orice fel.

Semnatura este si ea un element important. Ea trebuie sa contina:
Numele si prenumele
Functia si firma unde lucrezi
Coordonate: adresa, numar de telefon

Pentru a-ti usura viata, salveaza-ti semnatura astfel incat sa apara ori de cate ori trimiti un email .

Fii atenta la fond...

Email-ul trebuie sa fie cat mai clar si mai concis. Nu uita sa te prezinti daca interlocutorul nu te cunoaste. Una din regulile cheie ale email-urilor este sa nu tratezi decat un subiect pe mail.

Daca ai mai multe cerinte de la acelasi interlocutor, trimite-i alt email. In plus, daca ii pui doua intrebari in acelasi mail, exista un risc mare ca destinatarul sa uite sa-ti raspunda la una din ele.

Fa fraze scurte si simple. La fiecare idee noua, scrie un nou paragraf. De asemenea, nu este recomandat sa folosesti ironia: mesajele scrise nu sunt potrivite pentru glume.

Daca mesajul transmis este complex sau de mare importanta, nu ezita sa i-l dai spre citire unei terte persoane, care sa-ti ofere si opinia sa.

... fara sa uiti de forma!

Atentie la ortografie! Citeste email-ul cu atentie pentru a evita erorile de tiparit si de ortografie.

Uneori, un cuvant prost ales poate denatura sensul unei fraze. Fii atenta si la sintaxa, din respect pentru interlocutor.

Bazeaza-te pe sobrietate: evita textele in toate culorile si Bold-urile sau Italicele in numar mare.

Fondul sa fie alb, un stil Arial sau Times New Roman si culoarea scrisului neagra sau albastra sunt alegeri clasice si bune.

Citeste aici Partea a II-a a articolului!

Articole recomandate

Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou
Romanii nu mai vor sa se intoarca la munca de la birou. Pefera sa munceasca de acasa, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Search.  O treime dintre participantii la studiu au declarat ca participa la cursuri online platite sau gratuite si sunt mai preocupati de dezvoltarea personala
6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina