Atunci cand detii o companie, indiferent ca in echipa ta se afla doar doua persoane sau 50, trebuie sa stii cum sa le stimulezi pe acestea pentru a avea rezultate remarcabile.
Dinamica si relatiile care se dezvolta in cadrul echipei sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor companiei.
Iata cateva modalitati prin care iti poti forma o echipa inchegata in scopul de a avea cele mai bune rezultate.
Distrati-va
In situatia in care relatia de la birou este una foarte oficiala si nu sunt permise glumele sau atmosfera relaxata, este foarte posibil ca randamentul sa fie scazut. S-a dovedit stiintific ca oamenii lucreaza mult mai bine atunci cand se pot simti in largul lor, cand le este permis sa fie relaxati si cand lucreaza alaturi de oameni pe care ii simpatizeaza.
Organizeaza periodic iesiri cu toata echipa si permite-le acestora sa socializeze si sa se simta bine impreuna. Teambuilding-urile sunt o varianta foarte buna in acest sens, mai ales ca astfel au o perioada mai mare de acomodare. Pe langa cursurile si eventual jocurile realizate in teambuilding, membrii echipei vor avea ocazia sa serveasca masa impreuna si sa abordeze, timp de ore intregi, subiecte care nu au neaparat legatura cu jobul.
Ofera-ti ajutorul
Daca detii compania si ai impartit deja taskurile, nu inseamna ca nu te poti implica activ alaturi de angajatii tai. Atunci cand cineva intampina o problema, ofera-te sa o ajuti pentru a finaliza impreuna, mai usor, toata treaba. Angajatii se simt mai bine atunci cand superiorii incep sa muncearca "cot la cot" cu ei. In plus, gestul tau ii va stimula sa se implice mai mult.
Discuta cu ei
Intalnirile cu toata echipa nu sunt intotdeauna suficiente si eficiente pentru optimizarea sistemului de lucru si pentru apropierea de angajati. Incearca, periodic, sa discuti cu fiecare angajat in parte despre problemele pe care le intampina la locul de munca, despre modul in care face fata taskurilor etc. Este important ca subordonatii tai sa vada ca te intereseaza de fiecare in parte si ca nu esti adepta doar a intalnirilor de grup.
Stabiliti impreuna obiective
Obiectivele individuale sunt foarte bune, insa prea putin motivante. Pe de cealalta parte, obiectivele de grup sunt mult mai stimulante si ii ajuta pe membrii echipei sa isi uneasca fortele pentru acelasi scop. Incearca sa setezi grupului ideea ca trebuie sa fiti cei mai buni si sa aveti cele mai mari succese.
Ofera-le recompense
De obicei angajatii se bucura foarte mult si se simt mai stimulati sa munceasca atunci cand primesc recompense in bani. Totusi, voucherele la restaurant, film centre SPA etc sunt si ele acceptate foarte bine. Eventual poti discuta cu acestia pentru a afla ce anume si-ar dori mai mult.
Organizeaza cursuri
Cursurile de perfectionare sunt foarte apreciate de angajati, mai ales cand in urma acestora isi imbogatesc considerabil pachetul de cunostinte si primesc chiar si dimplome. Dincolo de acest aspect, cu cat oamenii tai sunt mai bine pregatiti, cu atat vei avea o echipa mai buna si mai performanta.
Autor: Ana-Maria Dragota