Criza economica este o problema actuala, care nu da semne ca se va rezolva in curand. Tocmai de aceea, o negociere de salariu nu este un lucru tocmai usor. Dar daca stii ce pasi trebuie sa urmezi si care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti, atunci discutia cu seful tau poate fi una cu rezultatele dorite.
Fixeaza suma
Inainte de a demara procesul, trebuie sa-ti fixezi o suma rezonabila pe care doresti s-o obtii. Pentru aceasta, intereseaza-te cam care sunt remuneratiile practicate in general in sectorul tau de activitate. In momentul negocierii, solicita o suma usor mai mare decat cea pe care speri s-o obtii, pentru a fi sigura ca o vei obtine.
In ce moment ceri o marire
Momentul cel mai propice pentru a cere o marire de salariu este sfarsitul de an, cand poti face o evaluare a actiunilor desfasurate in timpul anului care s-a sfarsit. Bineinteles, aceasta recunoastere a muncii tale trebuie sa se bazeze pe rezultatele bune obtinute. Incarca-te cu argumente, cifre si realizari.
Insa nu e cazul sa te arati mandra, ci din contra: nu trebuie sa pari pretentioasa atunci cand te vinzi. O alta regula, la fel de importanta, este sa nu vorbesti in timpul acestei negocieri de problemele tale personale si de motivul pentru care ai nevoie de o marire de salariu. Ideea e sa nu amesteci sfera privata cu viata profesionala. Doar competentele tale trebuie discutate.
Pune-ti in valoare experienta si vechimea in cadrul firmei, asigura-ti superiorul ca vei contribui la dezvoltarea firmei daca salariul te va stimula.
Alege momentul potrivit
Alege-ti un moment in care seful tau e binedispus. Daca e nervos din cauza ca tocmai a pierdut un contract, atunci nu e momentul sa-i comunici dorinta ta.
In timpul sedintei, fii relaxata, zambitoare si hotarata (evita agresivitatea). Argumenteaza-ti dorinta si sansele nu pot fi decat de partea ta!