Fenomenul demisiilor. RisCo intreaba, specialistul raspunde: De ce aleg sa demisioneze angajatii in 2023?

Fenomenul demisiilor. RisCo intreaba, specialistul raspunde: De ce aleg sa demisioneze angajatii in 2023?
  calendar_month       web risco.ro  
In perioada post-pandemie, un fenomen care a debutat in strainatate a atras atentia specialistilor. Marea Demisie, definita ca o tendinta economica in care angajatii au demisionat voluntar de la locurile lor de munca in masa, in principal in SUA, ulterior si in alte zone ale lumii, a capatat proportiile unui fenomen. Cristina Florescu, fondatoarea Business Power Development, companie ce ofera servicii de recrutare, salarizare, managementul performantei si administrare personal a explicat motivele schimbarii de comportament in randul angajatilor, intr-un interviu acordat pentru RisCo.

Marea demisie” este un fenomen real si in Romania? Credeti ca va capata proportii?

Daca in alte tarii marea demisie s-a axat in procent de 75% pe restructurari determinate de fluctuatiile financiare, in Romania demisiile vin din multe alte motive: un management defectuos, instabilitatea companiei, lipsa previziunilor pe termen lung, lipsa transparentei angajatorilor. Suntem pe o piata extrem de restransa a locurilor de munca si ne indreptam spre una incerta si de aici dorinta oamenilor de a se reorienta fie spre antreprenoriat, fie spre reconversie profesionala. 3 din 5 candidati aflati in procesele de recrutare vin din profesii diferite cu postul pentru care aplica. Oamenii inteleg ca pot utiliza abilitatile si competente dobandite si in alte domenii si isi doresc sa exploreze diferite locuri de munca. Reconversia se simte cel mai pregnant in domeniul IT. Sunt poate mult prea atractive salariile, dar intradevar un rol in IT este si de perspectiva. Pentru seniori cel mai avantajos a devenit antreprenoriatul. Posibilitatea lucrului la distanta le-a deschis o poarta importanta catre companiile din afara Romaniei si evident consultanta este in continuare platita foarte bine.

De ce aleg sa demisioneze angajatii in 2023?

Provocarile, stabilitatea, program de lucru, locatia si pachetul de beneficii sunt principalele subiecte abordate in 2023 intr-un proces de recrutare cu un candidat. Rotatia pe piata fortei de munca este tot mai vizibila, angajatii sunt intr-o continua cautare a jobului care sa reflecte mai degraba life-work balance decat work-life balance. Cine nu a reusit sa promoveze intern atentia angajatorului fata de nevoile salariatilor, acum se confrunta cu o migrare a acestora accentuata.

Citeste continuarea pe risco.ro
Recomandari