Piata muncii din Romania, intr-o continua dinamica. Romanii se angajeaza si isi pierd locul de munca pe banda rulanta

Piata muncii din Romania, intr-o continua dinamica. Romanii se angajeaza si isi pierd locul de munca pe banda rulanta
  calendar_month       web risco.ro  
Piata muncii fluctueaza, iar pe masura ce unii romani reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, altii isi pierd jobul. Problema ramane somajul mare in randul tinerilor, dar si dificultatea de a-si mai gasi un alt loc de munca a celor in varsta de peste 45-55 de ani.

INS: Somajul in august 2023

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, rata somajului in luna august 2023 a fost de 5,4%. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna august a anului 2023 a fost de 446,6 mii persoane fata de 448,9 mii de persoane in august 2022.

Rata somajului este de 5,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,9% in cazul celor de sex feminine.

Retine in continuare atentia nivelul ridicat, de 22,3%, al ratei somajului in randul tinerilor (15-24 ani). Proaspat iesiti de pe bancile scolilor sau absolventi de facultate, acestia nu reusesc sa se incadreze eficient pe piata muncii. Motivele variaza: pretentii salariale mari, lipsa experientei, oferte nesatisfacatoare, lipsa oportunitatilor profesionale pe segmentul de studii finalizat, faptul ca oferta de scolarizare in continuare nu este adaptata cerintelor de pe piata muncii.

Totodata, numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 77,8% din numarul total al somerilor estimat pentru luna august 2023.

Dificultati in a se reangaja au si cei peste 45-55 de ani. Acestia sunt ocoliti de angajatori din cauza varstei si a faptului ca nivelul lor de pregatire nu este adaptat noilor cerinte: utilizare calculator, tehnologii moderne, rezistenta la stres si schimbari etc.

128.434 persoane angajate prin intermediul ANOFM, in primele opt luni ale anului

Cu toate ca inca avem sute de mii de romani someri, ANOFM precizeaza ca in primele opt luni din 2023, ca urmare a implementarii Programului National de Ocupare a Fortei de Munca de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca au fost incadrate in munca 128.434 persoane.


Citeste continuarea pe risco.ro
Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right