Skip to article

Principii de baza in amenajarea gradinii

Principii de baza in amenajarea gradinii
Nevoia de a trai intr-un mediu placut ne face sa imbunatatim nu numai interiorul casei ci sa punem un accent mare si pe infrumusetarea gradinii. Este adevarat ca pentru amenajarea gradinii este nevoie de multe cunostinte si creativitate, idei bune pentru a crea din spatiul respectiv un mediu armonios si placut.

Daca noi nu dispunem de timpul si cunostintele necesare pentru amenajarea gradinii atunci putem apela la firme profesioniste care se ocupa de arhitectura peisagistica, amenajarea si intretinerea gradinilor si a spatiilor verzi, vezi exemplu kalongarden.rodin Cluj Napoca, firma care ofera pe langa proiectarea si amenajarea gradinii si intretinerea acesteia.

In discutia preliminara cu arhitectul peisagist, va puteti forma o idee despre posibilitatile in amenajarea gradini dvs. si puteti comunica cu acesta dorintele pe care le aveti, astfel puteti sa va implicati direct in proiectarea gradinii. Pasul cel mai important este sa fixam care va fi utilitatea gradinii si care vor fi elementele principale in jurul carora o vom construi.

Aici putem vorbi despre diverse zone de terase, spatii pentru iazuri si cascade, alei pavate si altele.

Pentru ca designul peisajului sa fie reusit trebuie sa tinem cont si de arhitectura zonei respective, de posibilitatile oferite de aceasta. Daca avem un copac de 100 de ani in mijlocul gradinii, in mod sigur acesta va putea fi un element important in design, el ofera un punct stabil de referinta unde se poate ajunge printr-o poteca care sa-l inconjoare sau o banca pe care ne putem odihni, la umbra copacului, in zilele cu mult soare.

Elementul apa, un iaz sau o cascada amenajata pot aduce un plus de atractie gradinii, important este ca acestea sa fie in asa fel facute incat sa devina parte integranta a gradinii. Materialele de constructie sa fie din elemente naturale iar locul si marimea acestora trebuie alese cu mare grija pentru a fi in armonie cu marimea gradinii. Pentru o intretinere mai usoara trebuie sa evitam ca iazul sa fie in apropierea arborilor, frunzele lor polueaza apa.

Daca iazul este suficient de mare si adanc, acesta pot fi populat de pesti, care vor aduce viata si miscare in gradina. La fel putem face si cu pasarile, daca punem casute pentru pasari si ne obisnuim sa le hranim, pasarile se vor acomoda cu gradina noastra si vor ramane acolo.

Trebuie verificat daca pamantul este fertil si sa nu fie plin cu pietre. Daca pamantul nu este corespunzator este bine sa aducem altul in locul lui. La alegerea pamantului trebuie sa tinem cont de plantele care vor fi asezate in zona respectiva si de PH-ul pamantului de care avem nevoie. Unele plante iubesc pamantul alcalin iar altora le place aciditatea, asa sunt multe plante ornamentale. Prin amestecarea solului cu diferite substante, un gradinar priceput stie cum sa schimbe PH-ul acestuia pentru a corespunde nevoilor.

Cand stim deja care vor fi elementele principale, putem calcula un buget din care sa se poata cladi si intretine aceasta gradina. Bugetul disponibil va avea un rol important in alegerea plantelor si materialelor de constructie, la fel intretinerea plantelor poate fi un factor important in alegerea lor.

Arhitectura peisagistica inseamna plante de diferite culori si frunze de diferite forme, ele vor crea atat texturi uimitoare cat si contraste sau armonie cromatica. Este important ca gradina sa fie vie atat in culori cat si in vietati, de aceea daca construim o casuta pentru pasari, cu mancare si apa sau o baie pentru pasari, le va atrage pe acestea in gradina noastra, aducand un strop de veselie locului.

Alte articole despre
amenajare gradina

Articole recomandate

Cum elimini rapid arsura de pe fierul de calcat Cum elimini rapid arsura de pe fierul de calcat
Fierul tau de calcat s-a uzat si are urme de arsuri? Nu este cazul sa mergi rapid la magazin si sa iti cumperi unul nou, deoarece exista un truc care te poate ajuta sa cureti super usor arsurile de pe talpa fierului de calcat.  Tot ce trebuie sa faci este sa bagi fierul in priza si sa-l lasi
Cum decoram ouale de Paste in 2021: 5 idei surprinzatoare! Cum decoram ouale de Paste in 2021: 5 idei surprinzatoare!
Se apropie Sarbatorile Pascale, si pe langa retetele traditionale, trebuie sa ne gandim si la amenajarea prorpiu-zisa a mesei. Decoratiile de Pasti devin din ce in ce mai populare in ultimii ani, asa ca ti-am pregatit 5 idei de design inedit pentru ouale decorative de Pasti. 1. Oua cu dungi
5 stiluri de design interior pe care le poti integra in casa ta. Fii propriul designer! 5 stiluri de design interior pe care le poti integra in casa ta. Fii propriul designer!
Ai ajuns la concluzia ca trebuie sa redecorezi, insa oscilezi intre ideea de a lasa pe altcineva sa iti amenajeze casa sau de a o stiliza singura? Este momentul sa iei atitudine. Poti fi propriul tau designer de interior, pentru ca ti-am pregatit mai jos un ghid practic pentru redecorarea unei
Pregateste-te pentru curatenia de primavara Pregateste-te pentru curatenia de primavara
Curățenia generală de primăvară nu trebuie să fie o corvoadă. Cu puțină pregătire din timp, atât cu produse de curățenie, cât și morală, vei putea să duci la bun sfârșit această activitate, care
Tot ce trebuie sa stii despre tapet Tot ce trebuie sa stii despre tapet
Când auzim cuvântul tapet ne gândim automat la casa bunicii. Suntem obișnuiți cu ideea că tapetul nu este neapărat o opțiune modernă, însă acest lucru este neadevărat. Tapetul potrivit, aplicat corespunzător poate schimba în