Cea mai buna alegere: faianta mata sau lucioasa in baie? Opiniile expertilor in design-ul interior

Cea mai buna alegere: faianta mata sau lucioasa in baie? Opiniile expertilor in design-ul interior
  calendar_month     photo_camerawww.sanotechnik.ro    
Nu mai e mult până la începutul verii, sezon dedicat (re)amenajării locuinței, dar și vacanțelor mult așteptate. Dacă faci parte din prima categorie, anul acesta ai putea profita de ocazie și aduce o schimbare majoră în baia ta. Nu uita că baia nu mai este doar un simplu spațiu funcțional, ci a devenit un loc de refugiu și relaxare, unde te poți detașa de zgomotul cotidian și să te concentrezi pe bunăstarea proprie.

Dacă te gândești să plachezi pereții cu faianță, cu siguranță te întrebi ce tip de faianță să alegi pentru baie, mată sau lucioasă? Specialiștii în design-ul interior sunt de părere că 2024 este cel mai propice an pentru schimbări semnificative, deci ai deplină libertate să-ți exprimi gusturile personale și să îți adaptezi stilul general al casei.

Faianța lucioasă, o opțiune elegantă

Faianța lucioasă este (încă) o alegere populară în rândul băilor, ce aduce un suflu de eleganță și rafinament. Luciul ei are capacitatea de a reflecta lumina, creând amplitudine și iluzia unui spațiu mai mare, deci reprezintă o bună soluție pentru băile de dimensiuni reduse.

O trăsătură distinctivă a faianței lucioase este aceea de a genera senzația de spațiu, deschidere și luminozitate. Este ideală pentru băile mici sau pentru acelea care nu nu se bucură de lumină naturală; reflexia luminii contribuie la iluminarea spațiului și îi conferă o atmosferă primitoare, ce va fi de mare efect dacă te gândești la a comanda căzi freestanding.

Această alegere necesită montaj profesional, deoarece orice imperfecțiune a peretelui va fi evidențiată de suprafața lucioasă. Un avantaj major este ușurința de curățare, datorită suprafeței sale netede și rezistente la apă.

Faianța mată, mai potrivită pentru proiectele moderne

Pe de altă parte, faianța mată este apreciată pentru aspectul său modern și contemporan. Finisajul său neted, fără strălucire, adaugă o notă de rafinament camerei și este o opțiune sigură pentru a evita accidentările provocate de umiditate.

Finisajul mat conferă o textură unică, perfectă pentru un design interior modern, minimalistic sau rustic. Unul dintre avantajele sale majore este capacitatea de a masca defectele peretelui sau pe cele provocate de uzură. Nu accentuează amprentele, petele sau micile zgârieturi, ceea ce poate face curățarea și întreținerea mai ușoare decât în cazul faianței lucioase.

Totuși, un dezavantaj notabil este faptul că nu reflectă lumina în aceeași măsură ca faianța lucioasă, ceea ce face ca baia să pară mai mică sau mai întunecată.Ce spun specialiștii?

Designerii de interior sunt de acord că nu există un răspuns clar la întrebarea "faianță mată sau lucioasă?", ci alegerea depinde de dimensiunea băii, stilul de design al casei și preferințele personale.

Pentru o baie mică sau slab iluminată se recomandă utilizarea faianței lucioase, care reflectă lumina și extinde vizual spațiul. Pentru o baie mai mare sau pentru cineva care preferă un stil natural sau minimalist, faianța mată poate fi o opțiune excelentă.

O soluție de compromis sugerată de designeri este combinarea celor două tipuri de faianță: faianța lucioasă pe pereți pentru a adăuga strălucire și adâncime și faianța mată pe podea pentru a preveni alunecarea.


Recomandari

Newsletter Ele.ro

Inger solitar
  • person

    "despre emy"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right