Skip to article

Cum alegi mobilierul si accesoriile potrivite pentru bucatarie

Cum alegi mobilierul si accesoriile potrivite pentru bucatarie
Mirosul prăjiturilor proaspăt coapte, pregătirea unei cine în familie și locul ideal pentru o conversație: sunt câteva dintre momentele perfecte care se pot consuma într-o bucătărie. Pentru a te bucura de toate acestea este esențial modul în care este amenajată. Mobilierul destinat acestei încăperi speciale reprezintă o categorie aparte, care trebuie să îndeplinească un rol multifuncțional, dar și estetic. Te vor ajuta aceste câteva sfaturi pentru a alege mobilierul perfect.  

Blaturi moderne, pentru bucătării funcționale

Funcționalitatea unei bucătării nu depinde de dimensiunea acesteia, ci de modul în care este organizată, iar prima zonă care trebuie luată în calcul este spațiul de lucru. Materialele din care sunt realizate blaturile de bucătărie s-au schimbat radical în ultimii ani și oferă în prezent o gamă largă de opțiuni, de la cele din lemn, în diferite nuanțe, la blaturile laminate, la care se adaugă cele din granit sau alte materiale.

Toate sunt rezistente la căldură, zgârieturi și, foarte important, complet neutre față de umiditate. Un alt beneficiu este acela că pot fi integrate, indiferent de culoare sau material, în orice stil de amenajare. Au o durabilitate excepțională la o utilizare intensă zi de zi, astfel că va fi ușor să alegi un blat de bucatarie potrivit, perfect adaptat nevoilor proprii.

Amenajare în funcție de forma bucătăriei

Alegerea mobilierului trebuie să înceapă cu stabilirea exactă a configurației pe care o vor avea dulapurile de bucătărie. Variantele sunt: liniară, în L sau de U. Soluția liniară este ideală în bucătăriile lungi și înguste, L-ul se pretează pentru cele mici, iar varianta U este potrivită pentru încăperile mai spațioase.

În funcție de aceste detalii, urmează să stabilești amplasarea spațiilor de depozitare și cât de mult vei folosi planul vertical pentru dulapuri suspendate. Organizarea pe verticală oferă posibilitatea de a gestiona inteligent spațiul, de a crea suficiente locuri de depozitare și de a face bucătăria, în ansamblul ei, confortabilă și practică. Dulapurile suspendate vor contribui și la eliberarea zonei de lucru, ceea ce îți va permite să alegi un blat de bucătărie mai mare.

Secretul alegerii ideale a pieselor de mobilier din bucătărie este adaptarea acestora la trei necesități principale, pe care le poți afla răspunzând la întrebări precum:

1. Cât de des gătești? În funcție de frecvență, vei dedica mai mult sau mai puțin spațiu zonei de lucru, dar și celor de depozitare pentru accesoriile necesare.

2. Folosești sau nu bucătăria ca zonă de socializare și loc de luat masa? Dacă da, atunci zona aceasta trebuie inclusă în bucătărie, sub forma unei insule, de exemplu. În caz contrar, poți folosi o masă pliantă sau pur și simplu să elimini această secțiune din bucătărie, iar încăperea va fi doar locul unde pregătești mâncarea.

3. Utilizezi spațiul din bucătărie și pentru activități diferite de cele de mai sus? Dacă bucătăria devine, din când în când, locul unde copiii își fac lecțiile sau biroul de acasă pentru unul dintre membrii familiei, atunci este necesar un spațiu unde aceste activități să se poată desfășura.  

Luând în calcul toate aceste detalii, bucătăria va fi un spațiu perfect adaptat la nevoile familiei, așa cum este firesc să fie în locuințele moderne, pentru că amenajarea și alegerea pieselor de mobilier pleacă de la ceea ce este important, anume necesitățile reale de organizare și funcționare.

Acordă importanță accesoriilor

Felul în care arată bucătăria are efect major asupra întregii case, iar după ce au fost stabilite aspectele principale la care ne-am referit mai sus, imaginea generală și impresia pe care o lasă bucătăria este realizată prin accesorii ce definesc stilul de amenajare pe care l-ai ales: modern, clasic, industrial, vintage. 

Concomitent, trebuie stabilită paleta cromatică. Este ideal să optezi pentru cel mult două-trei culori, iar acestea să fie mixate pentru a defini zonele bucătăriei. Renunță la monotonia cromatică și la o amenajare compactă și standardizată, iar încăperea va prinde viață, va fi mai luminoasă și va avea personalitate. 

Accesoriile – de la mânerele sertarelor până la caracteristicile ușilor dulapurilor (lucioase, mate, în culori vii sau neutre), de la numărul de polițe până la adâncimea sertarelor și așa mai departe – contează și contribuie la imaginea generală și la confort. 

Indiferent de formă, configurație sau dimensiune, dacă este în varianta închisă sau deschisă, există soluții de amenajare și piese de mobilier ideale pentru fiecare bucătărie. Alese corect, acestea vor oferi un aspect plăcut și vor valorifica la maximum potențialul funcțional. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Articole recomandate

5 sfaturi pentru utilizarea aparatului de cafea ca un profesionist la dvs. acasa 5 sfaturi pentru utilizarea aparatului de cafea ca un profesionist la dvs. acasa
90% dintre cei dependenți de tehnologie, programare și jocuri video sunt, de asemenea, dependenți de altceva: cafeaua. Această băutură minunată ne însoțește de dimineața devreme înainte să începem munca, până în
Asorteaza-ti casa cu toamna. Cum sa-ti transformi locuinta intr-un cuibusor confortabil Asorteaza-ti casa cu toamna. Cum sa-ti transformi locuinta intr-un cuibusor confortabil
Zilele de toamna au un farmec aparte, iar atunci cand nu poti iesi sa te bucuri de culorile si aromele ei deosebite, confortul casei tale este cel mai important pentru ca atmosfera lor sa nu fie apasatoare si lipsita de acea senzatie de bine si comod. Toamna s-a instalat cu arme si bagaje, zilele
Plantele si florile rezistente la intuneric Plantele si florile rezistente la intuneric
Cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată dacă există flori care să reziste și să se dezvolte fără a avea nevoie de lumină, întrucât îți dorești să așezi florile în diferite părți
Declutter de toamna: cum sa faci din curatenie un proces creativ Declutter de toamna: cum sa faci din curatenie un proces creativ
Toamna este sezonul în care ne punem din nou organizarea pe primul plan - după o vară caniculară în care ne-am reîncărcat bateriile, toamna reîncepem să ne focusăm asupra vieților noastre și a ordinii din ele. Nu doar agenda ne este mai
Cum sa prepari cele mai bune si simple retete dulci, cu Thermomix? Cum sa prepari cele mai bune si simple retete dulci, cu Thermomix?
Dacă ți-ai propus să investești într-o ustensilă nouă de gătit, pe care o poți utiliza în mod diferit la zeci de preparate dulci, sărate, cremoase sau crocante, Thermomix va fi alegerea cea mai potrivită. Pe lângă faptul că