Skip to article

Elemente esentiale care transforma un dormitor intr-o oaza de liniste si odihna

Elemente esentiale care transforma un dormitor intr-o oaza de liniste si odihna
Dintre toate încăperile care alcătuiesc o casă, dormitorul este cel mai des ales ca oaza de liniște, relaxare și destindere după o zi grea la serviciu. Chiar dacă luăm masa în bucătărie și ne uitâm la știri în living, atunci când intrăm în dormitor parcă toate grijile zilei care a trecut rămân undeva în afara ușii. Acest lucru se întâmplă datorită intimității pe care dormitorul personal ne-o permite și a faptului că aici putem să fim noi înșine cu adevărat.

Dormitorul este camera care ne reprezintă cel mai bine, conține majoritatea lucrurilor noastre personale și intime și este întotdeauna, inevitabil, decorat în funcție de personalitatea noastră. Chiar dacă inițial primim o cameră rece, impersonală, cu timpul aceasta devine o adevărată oglindă a sufletului nostru. Ce anume face diferența? Decorațiunile. Fie că vorbim despre fotografii, obiecte adunate din cele mai dragi excursii și vacanțe sau pătura preferată primită cadou de la bunica, toate acestea transformă un spațiu inert într-o adevărată lume. Astfel, nu camera în sine conteză, ci toate detaliile care ne reprezintă ca persoană și care permit oricui intră în dormitor să intre, de fapt, în sufletul nostru.

Pe lângă amintirile adunate de-a lungul anilor, ne împodobim pereții cu tablouri și postere care să completeze imaginea de ansamblu și care să aducă un plus atmosferei generale. Chiar dacă nu realizăm, imaginile pe care le alegem să ne decoreze spațiul personal devin parte din noi. Experții în imagini de la Dovido.ro recomandă următoarele modele de postere pentru dormitor:

1. Postere alb-negru - combinația dintre cele două non-culori reușește să contureze stilul camerei în care este integrată, fiind de multe ori un detalilu disruptiv, dar care nu deranjează. În funcție de modelul ales, acestea pot sublinia perfect eleganța unui dormitor cochet sau crește duritatea unui dormitor care aparține cuiva pasionat de muzica rock.  

2. Postere cu peisaje – o fotografie cu un peisaj perfect, agățat strategic pe peretele din fața patului, poate fi un adjuvant perfect pentru serile în care doriți să plecați, măcar cu imaginația, într-o vacanță de vis. Alegeți un poster de dimensiuni crescute pentru un efect și mai intens.  

3. Postere cu imagini în culori pastel – dormitorul este un loc în care fiecare dintre noi trebuie să își găsească liniștea și odihna. Culorile pastel ne ajută să ne odihnim ochii și să alunecăm mai ușor către starea de somn. Stresul zilei care tocmai a trecut trebuie compensat cu imagini ușor de privit, care să nu ne supună la prea mult efort intelectual.  

Elemente esentiale care transforma un dormitor intr-o oaza de liniste si odihna

Alegerea decorațiunilor potrivite pentru dormitorul personal nu este un task de tratat superficial. Dacă în restul casei un tablou nepotrivit poate trece neobservat, în dormitor acesta poate face diferența între un somn odihnitor și o noapte dificilă. Același lucru se aplică și în cazul obiectelor de mobilă. Culorile puternice precum albastru, roșu sau portocaliu nu au ce căuta în camera de odihnă deoarece stimulează mintea și îngreunează somnul. Alegeți, în schimb, culori calde și de intensitate slabă precum bej, galben pai, pasteluri.

Alte detalii cruciale pentru crearea unui spațiu cu adevărat intim pot trece, de asemenea, neobservate. Printre cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont în camera de oodihnă este temperatura. Specialiștii recomandă un interval de 15-19 grade Celsius ca fiind perfect pentru un somn odihnitor. Mirosul este, de asemenea, foarte important. Pe lângă aerisirea zilnică a încăperii, un parfum de cameră ales inteligent poate deveni, în timp, chiar parte din personalitatea proprietarului. Alege arome precum levănțica, menta sau lămâia și pulverizează câteva picături pe perdea și pe așternuturi. Vei observa imediat cum calitatea somnului se va îmbunătăți.

Nu în ultimul rând, dormitorul este un spațiu al comunicării și al conexiunii cu sinele sau cu persoana iubită. Atmosfera trebuie să fie una caldă, primitoare, împăciuitoare pentru a permite crearea unui mediu non-conflictual. Din acest motiv, obiectele electronice precum televizorul, telefonul mobil, tabletele și laptopul nu au ce să caute în dormitor cu cel puțin o oră înainte de ora somnului. Acestea nu fac decât să distragă atenția de la relațiile care contează cu adevărat și să ne îndepărteze unii de ceilalți. În plus, prin eliminarea lor vom avea un somn mai odihnitor, o stare de spirit mai bună și zile mai productive.

Articole recomandate

Cum ai grija de sanatatea animalelor de companie Cum ai grija de sanatatea animalelor de companie
Animalele de companie sunt de cele mai multe ori membri cu drepturi egale in familie. Le iubim si ne dorim sa aiba o viata frumoasa, cat mai lunga si fara incidente medicale. In schimb, cainele sau pisica ne ofera dragoste neconditionata si numeroase momente de bucurie. Pe langa nevoile de baza ale
Cum sa creezi un perete-galerie pentru o camera cu stil Cum sa creezi un perete-galerie pentru o camera cu stil
Crearea unui perete-galerie este un mod simplu și creativ de a da personalitate locuinței tale și un aer proaspăt, fără a investi mult în renovare. Oricare ar fi tipul de perete-galerie pentru care dorești să optezi, există mai multe elemente de
Cum montezi un buiandrug intr-un zid de caramida Cum montezi un buiandrug intr-un zid de caramida
Ai decis că ai nevoie de o ușă sau o fereastră în plus în casa ta? Deschiderea unor goluri în zidărie pentru montarea de uși sau ferestre este o treabă dificilă, astfel că, dacă nu ești 100% sigur că te vei descurca, cel mai
Cum ajuti masina de spalat sa functioneze pe o perioada cat mai lunga Cum ajuti masina de spalat sa functioneze pe o perioada cat mai lunga
Masina de spalat este unul dintre electrocasnicele mari esentiale intr-o locuinta. Indiferent daca ai o familie numeroasa sau nu, aceasta isi va pierde din capacitatea de functionare daca nu depui un efort semnificativ in a o proteja si ingriji. La fel ca orice alt tip de masinarie, partile
Iti doresti o baie moderna, care sa corespunda perfect nevoilor tale? Iata citiva pasi de urmat! Iti doresti o baie moderna, care sa corespunda perfect nevoilor tale? Iata citiva pasi de urmat!
Ori de câte ori vorbim despre băi, mintea ne fuge în mod automat la aspectele funcționale ale acesteia, pentru că în trecutul nu foarte îndepărtat, aceasta era menirea lor. În prezent însă, am putea spune câ baia și-a