In natura se da o lupta continua pentru supravietuire. Chiar sub ochii nostri, minut de minut, vietatile incearca sa gaseasca cele mai bune optiuni pentru a nu se transforma in prada. Una din ele este camuflajul.
Niciodata nu am fost mai constienta de acest lucru ca acum cateva zile cand, dupa o ploaie torentiala am iesit din casa sa-mi rezolv niste treburi si am fost la un pas sa calc pe o broscuta despre care as fi putut sa jur ca nu era altceva decat o frunza ratacita de vant.
Aceleasi culori, aceleasi nuante, aceeasi nemiscare ca si a frunzelor din jur. Broscuta mea statea cuminte la adapostul ajutorului oferit de natura.
Cum reusesc animalele sa se camufleze atat de bine in natura?
Culoarea
Este uimitor cum niste animale aparent fara vreo dezvoltare neuronala deosebita reusesc sa se adapteze atat de bine mediului inconjurator si sa evite cu dibacie sa devina prada.
Culoarea pielii, a blanii sau a carapacei cu care sunt inzestrate animalele se schimba in functie de mediul in care traiesc iar ele ajung sa se confunde atat de bine cu acesta incat scapa de cele mai multe ori nevatamate.
Unul dintre cele mai elocvente exemple este binecunoscutul cameleon, care isi schimba culoarea pielii in functie de suprafata pe care calca. Acest gen de camuflaj extrem este foarte util in cazul vietatilor supuse unui risc foarte mare de a fi vanate.
Camuflajul coloristic apare peste tot in natura, si in forme mai usoare. Culoarea blanii cerbilor, a veveritelor sau a altor vietati de padure acopera toate tonurile de cafeniu, maro sau roscat, intocmai precum culoarea vegetatiei din jur.
Care este explicatia schimbarii culorii?
Totul se datoreaza biocromilor, pigmenti microscopici aflati in interiorul pielii animalelor care, in fucntie de impulsul primit de la creier, absorb lumina din aer sau dimpotriva, o reflecta. Acesta este mecanismul, nu cum s-ar putea crede, colorarea pielii.
Un alt paradox al lumii animale este ursul polar. Nu multa lume stie ca pielea acestui superb animal este de culoare neagra. Si totusi uitandu-ne la el, vedem doar o masa imensa de culoare alb-argintiu. Care este explicatia?
Ursul polar nu are blana alba. Firele de par din blana sunt argintii, translucide. Insa secretul culorii este altul.
Fiecare fir de par este inclinat la un anumit unghi fata de piele, iar lumina care bate in acestea este reflectata in asemenea mod incat efectul vizual este unul de exceptie.