Ca orice animal si cainele este convins de obicei cu mare greutate sa ia pastilele si medicamentele.
Chiar daca acestea sunt pentru binele lui, nu ne putem astepta ca cel mai bun prieten al omului sa inteleaga ce se intampla, asa ca are nevoie de un stapan ferm si de o metoda sigura. Cei mai comozi dintre iubitorii de animale apeleaza la serviciile medicului veterinar. Dar se poate si altfel, mult mai simplu, fara sa cheltuiti bani si timp.
Exista doua posibilitati:
Spuneti-i veterinarului sa prescrie medicamentele sub forma de tablete care se pot sfarama si amesteca in macare. Daca totusi cainele isi da seama si evita sa le ingita, zdrobiti pastila pana se transforma in praf, amestecati-o cu unt sau branza foarte moale si puneti-o in mancare, pentru a-i ascunde gustul si mirosul. Dati-i mai intai pastila si numai dupa ce o ingite restul mancarii.
Cand din anumite motive cainele trebuie sa ia o pastila intreaga, si nu are voie sa manance, atunci trebuie convins prin alta metoda, cu rabdare si mai ales blandete. Asigurati-va ca animalul sta foarte cuminte si nu este speriat sau stresat. I se va deschide gura larg cu o mana, iar pastila va fi pusa pe limba. Apoi gura se inchide si i se va tine botul pana cand tableta este ingitita. Este bine ca animalul sa aibe si apa langa el. Daca pastila nu a fost inghitita, cainele o va scuipa imediat.
In cazul in care animalul este agitat, atunci trebuie tinut ferm, eventual de catre o a doua persoana de incredere, iar modul de administrate sa fie acelasi ca cel discutat mai sus. Pentru incepatori este mai greu sa reuseasca, insa totul este spre binele cainelui. Pentru ca acesta sa nu ramana speriat, dupa ce inghite pastila, trebuie sa-l laudati si sa-i oferiti o recompensa. Astfel va invata cu timpul sa asocieze medicamentele cu o recompensa, devenind mai cooperant si mai docil.