Ai observat ca uneori cainele smuceste lesa si vrea sa fuga de nebun? De ce pisicile se furiseaza pe langa noi si intr-o clipa ies pe scara blocului? Sunt acestea simple acte de revolta? De ce animalele noastre iubite vor sa fuga de langa noi si cum putem preveni acest comportament?
Cainele
Atat cainii, cat si pisicile, au cateva caracteristici comune: sunt curiosi prin natura (gandeste-te la animalele din care se trag, lupi si tigri, care patruleaza mereu pe teritorii noi), le place sa exploreze si sa vaneze obiecte.
Cainii, in plus, sunt atrasi de cateva forte exterioare: mirosul unui alt caine, care il cheama la reproducere (dorinta ce este inhibata in general prin castrare), mirosul mancarii, dorinta de joaca ce se naste din plictiseala de acasa.
In plus, chiar si cel mai dur caine se poate speria de zgomotele puternice. Patrupedele au in general fobie de tunet, impuscaturi, artificii sau alte bombe si sunete neasteptate. Cand cainii sunt speriati si nesiguri pe ei, primul lor instinct va fi fuga. Din pacate, daca fug prea departe, nu vor mai putea adulmeca mirosul casei.
Pisica
Asemenea cainilor, pisicile adora emotia partidelor de vanatoare (unde vanatul este atat mancarea, cat si partenerii sexuali), dar nu le place sa stea pe-afara prea multa vreme. Pisicile insa, odata iesite din mediul familiar, devin stresate si incearca cu disperare sa se intoarca acasa, dar majoritatea nu-si mai gasesc drumul. Pisicile urasc schimbarile, iar pentru o pisica ce-si duce traiul exclusiv in casa, exteriorul reprezinta o schimbare majora.
Singuratatea animalelor
Un lucru care nu a fost inca dovedit, insa este foarte cunoscut printre stapanii de animale, este tendinta animalului de a se ascunde cand este bolnav. Este un demers protector: atunci cand animalele se simt vulnerabile, cea mai buna aparare a lor este sa se ascunda de potentialii vanatori. Daca un caine sau o pisica se simte bolnav/a, el sau ea va incerca sa iasa din casa / curte pentru a muri in singuratate.
Inainte sa fuga
E in natura animalelor sa incerce sa fuga din vreme in vreme. Ar fi imposibil sa le infranam acest inctinct nativ, dar putem sa minimizam posibilitatile de a se pierde. In acest scop se recomanda castrarea animalelor, purtarea de placute de identificare si implantarea de microcipuri, ca autoritatile sa le poata identifica.
Insa, inainte de orice, verifica mediul si in care traieste animalul si modul sau de viata. Are spatiu sa se desfasoare? Face destula activitate fizica? Acesti factori sunt esentiali pentru fericirea si starea de bine a oricarui animal. Exista multe motive pentru care un animal incearca sa scape din lesa sau din casa, insa atata timp cat mediul in care traieste il face fericit, posibilitatea va fi redusa, iar tu nu vei avea constiinta incarcata!