Skip to article

Laptele, nerecomandat in dieta zilnica a unei pisici adulte

Laptele, nerecomandat in dieta zilnica a unei pisici adulte
La fel ca oamenii, pisicile pot suferi de intoleranta la lactoza, doar ca numarul lor este mult mai mare, cercetatorii stabilind ca la peste 70% dintre ele nu le-ar prii laptele.

Mai mult, medicii veterinari sunt drastici si nu recomanda laptele in dieta zilnica a nici unei pisici adulte, doarece nu are valoare energetica mare si nici nu satisface portia zilnica de nutrienti necesara oricarui animal.
Risc de diaree si varsaturi

Intoleranta la lactoza este principalul motiv pentru care nu ar trebui sa ne hranim pisica cu lapte. Iar daca asta ni se pare o problema, Linda Case, profesor la Universitatea din Illinois, ne spune ca este ceva normal. "Animalele sunt expuse pentru prima data la lactoza cand sunt mici, dar nu le afecteaza cu nimic in acel moment", precizeaza Case pentru Pets.webMD.com. Pentru a digera lactoza, sistemul digestiv felin trebuie sa contina lactaza, o enzima care se gaseste in cantitate mare in organismul puiului de pisica si care o ajuta sa digere laptele de la mama.

Totusi, cu trecerea lunilor, pisica produce tot mai putina lactaza, iar lactoza nedigerata ramane blocata in interiorul intestinelor, cauzand dureri de burta si varsaturi. Mai mult, cel mai frecvent simptom este diareea, care apare in 8-12 ore, potrivit lui Susan Wynn, un nutritionist de animale din Atlanta.

Cum sa introduci laptele in dieta pisicii

Daca vrei neaparat ca pisica ta sa consume lapte, nu-i da zilnic chiar daca observi ca il tolereaza. Laptele poate fi oferit ca o recompensa, care ar trebui sa asigure maximum 10% din masa zilnica a unei pisici, recomanda specialistii Cat-World.com: "Se stie ca pisicile adora laptele si de aceea poate fi pentru ele o rasplata atunci cand sunt cuminti sau nu mai zgarie mobila".

Mai mult, daca nu esti sigur ca pisica are sau nu intoleranta la lapte, poti sa-i oferi 1-2 linguri de lapte si apoi sa-i monitorizezi starea timp de 12 ore, potrivit CatHealth.com. Daca nu i-au cauzat nici o problema, poti sa-i oferi lapte, dar cu moderatie, si in nici un caz sa nu fie principala sursa de hrana, deoarece nu are nutrienti suficienti.

Cu ce poti inlocui laptele?

Susan Wynn, citata de Pets.webMD.com, spune ca unele pisici care nu tolereaza laptele pot accepta fara nici o problema alte produse lactate, precum iaurtul, branza sau untul. Acest lucru este posibil, deoarece produsele din lapte pot fi diluate cu apa ori alte grasimi, sau au trecut printr-un proces de fermetare prin care lactoza a fost digerata. Astfel, poti satisface si placerea matei tale de a savura un produs pe baza de lapte.

Oricum, indiferent cat de bine tolereaza laptele, pisicii trebuie sa-i asiguri in permanenta apa proaspata. Cercetatorii de la Universitatea Cornell subliniaza doua avantaje importante ale apei, in dauna laptelui: regleaza temperatura corpului si ajuta la digestia alimentelor.

Articol oferit de LumeAnimalelor.ro - Informatii non-stop despre caini si pisici">Laptele, nerecomandat in dieta zilnica a unei pisici adulte

Articole recomandate

Amenajarea holului - 3 ideii de optimizare a spatiului Amenajarea holului - 3 ideii de optimizare a spatiului
Holurile sunt unele dintre cele mai problematice camere ale casei pentru că sunt de obicei înguste și totodată reprezintă spațiul cu care invitații vor lua contact pentru prima dată. Dacă vrei să optimizezi spațiul din hol, ține cont de
Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o