Skip to article

Protectia animalelor in Romania

Protectia animalelor in Romania
Ne-am obisnuit sa vedem pe posturile TV dar si in ziarele de mare tiraj prezentarea pe larg a unor stiri despre vanatorile organizate de politicieni sau oameni de afaceri in care numeroase animale sunt omorate fara avea vreo sansa in fata vanatorului sau stiri despre caini de rasa care au atacat adulti sau copii, fara ca cineva sa se intrebe de ce au atacat.

Dar niciodata nu am vazut (sau foarte rar) stiri despre caini schingiuiti, omorati de vii ori materiale care sa condamne vanatoarea ca sport sangeros.

Romania este inca o tara in care padurile sunt populate de diverse specii de animale salbatice si nu ca in alte tari unde se construiesc statui ale unor animale care au disparut.

Puterea mea de intelegere este depasita de oamenii care iau in vizorul armei o caprioara sau haituiesc kilometri intregi un animal sau de cei care isi chinuie propriile animale de companie prin infometare sau batai corectionale. Ce sa mai spunem de pisicile si cainii maidanezi care sunt la discretia celor care le doresc raul.

Exista si in Romania legi si ordonante prin care viata si integritatea animalelor este protejata, dar problema apare atunci cand este vorba despre respectarea acestor prevederi legale.

LEGEA nr. 205 din 26 mai 2004 privind protectia animalelor care reglementeaza masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor cu sau fara detinator.
Detinatorii de animale au obligatia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea, precum si a celor referitoare la protectia si Bunastarea animalelor.
De asemenea au obligatia de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura conditiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum si de a nu le parasi sau izgoni.
Cei care detin animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie.
Detinctorilor de animale le este interzis sc aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea si alte asemenea cruzimi.
In sensul prezentei legi, prin rau tratament se intelege comportamentul brutal, abuzul in utilizarea animalelor, maltratarea si supunerea animalelor la eforturi inutile, precum si neasigurarea conditiilor minime necesare vietii si bunastarii acestora.

Cruzimea fata de animale este definita ca:
a) omorarea animalelor din perversitate, precum si prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
b) organizarea de lupte intre animale sau cu animale;
c) folosirea de animale vii pentru dresajul cainilor sau pentru a le controla agresivitatea;
d) folosirea de animale pentru expozitii, publicitate, realizare de filme sau in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca acestora suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri;
e) abandonarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului;
f) administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului.
In conformitate cu prezenta lege constituie contraventie supunerea unui animal la rele tratamente si se pedepseste cu amenda de la de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei.

LEGEA 227/2002 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan. Prin lege se interzice uciderea cainilor fara stapan, abandonarea sau inducerea de suferinte cainilor. Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu amenda.

LEGEA privind ratificarea Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie, semnata la Strasbourg la 23 iunie 2003
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei conventii, considera ca animalele de companie sunt foarte importante datorita contributiei lor la calitatea vietii si, prin urmare, reprezinta o valoare pentru societate.

ARTICOLUL 4
Detinerea
(1) Orice persoana care detine un animal de companie sau care are grija de un animal de companie trebuie sa fie responsabila de sanatatea si bunastarea acestuia.
(2) Orice persoana care detine un animal de companie sau care se ocupa de acesta trebuie sa-i asigure toate conditiile, ingrijirile si atentia, tinand cont de nevoile etologice, in functie de specie si rasa, si in special trebuie:
a) sa ii asigure, in cantitate suficienta, hrana si apa;
b) sa ii asigure posibilitatea de miscare;
c) sa ia masurile necesare pentru a nu lasa animalele sa devina libere.
(3) Un animal nu poate fi detinut ca animal de companie daca:
a) conditiile enumerate in alin.(2) nu sunt indeplinite;
sau
b) conditiile sunt indeplinite, dar animalul nu se poate adapta in captivitate.
Nici un animal de companie nu poate sa fie vandut persoanelor sub 16 ani fara consimtamantul expres al parintilor lor sau al altor persoane care exercita responsabilitati parentale.

DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR ANIMALELOR, a fost proclamata in mod solemn la Paris in 15 octombrie 1978 la sediul UNESCO.
Potrivit Declaratiei toate animalele au in mod egal dreptul la existenta in cadrul echilibrului ecologic.
Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor si indivizilor.
Orice forma de viata animala are dreptul la respect.
Pentru exemplificare enumeram cateva prevederi a acestei Declaratii:
1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.
2. Daca este necesara sacrificarea unui animal ea trebuie sa fie instantanee si nedureroasa.
3. Privarea prelungita de libertate, vanatoarea si pescuitul spotiv, precum si orice folosire a animalului salbatic in alte scopuri dacat cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.
4. Expozitiile, spectocolele, filmele care folosesc animale trebuie sa le respecte demnitatea si sa nu comporte violenta.
5. Sacrificarea oricarui animal care nu este absolut necesara, precum si orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMA.
6. Masacrarea animalelor salbatice, poluarea si distrugerea biotopurilor sunt considerate CRIME.
7. Educatia si instruirea publica inca din copilarie trebuie sa conduca omul la observarea, intelegerea si respectarea animalelor.

LEGEA nr. 69 din 15 iulie1994 pentru aderarea Romaniei la Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie, adoptata la Washington la 3 martie 1973
Legea protejeaza fauna si flora salbatica ce constituie un element de neinlocuit al sistemelor naturale, care trebuie sa fie protejat de catre generatiile prezente si viitoare, avand in vedere valoarea estetica, stiintifica, culturala, recreativa si economica mereu crescanda a faunei si florei salbatice.

Alte legi prin care fauna salbatica este protejata sunt:
-Conventie privind protectia faunei salbatice si a habitatelor naturale in Europa (Berna)- ratificata prin legea nr 13/1993;
-Conventia privind protectia speciilor migratoare de animale salbatice (Boin) ratificata prin legea 13/1998;
-Directiva UE Flora, Fauna, Habitate, etc.

In Romania exista fundatii care lupta pentru viata animalelor de companie si salbatice, pentru un mediu de viata in limite normale.
Una dintre cele mai cunoscute este fundatia Vier Pfoten care a dus campanii pentru salvarea cainilor maidanezi de la eutanasiere dar care se implica si in salvarea, cresterea si reabilitarea ursilor orfani dar si pentru salvarea ursilor dansatori.
Decalogul si porunca SA NU UCIZI au ramas o simpla combinatie de litere din alfabet de care nimeni nu mai tine cont. (si oricum sunt doar niste animale)

Articole recomandate

Clorul nu se combina cu aceste produse de curatare. Iti poti pune sanatatea in pericol Clorul nu se combina cu aceste produse de curatare. Iti poti pune sanatatea in pericol
Raspandirea coronavirusului la nivel global a determinat autoritatile sanitare sa recomande masuri preventive pentru a evita contractarea bolii COVID-19. Pe langa spalarea corecta a mainilor, dezinfectarea suprafetelor si a altor obiecte folosite zi cu zi este esentiala pentru evitarea
Cum pastrezi drojdia proaspata si drojdia uscata Cum pastrezi drojdia proaspata si drojdia uscata
Drojdia proaspata si cea uscata trebuie pastrate in anumite conditii pentru a nu isi pierde calitatile.Drojdia proaspata se poate altera foarte usor daca nu este tinuta in conditii optime. Drojdia proaspata are o culoare deschisa, textura groasa si un miros placut, usor acru. Se sfarama cu usurinta
Feng Shui: lucruri pe care nu ar trebui sa le tii in casa pentru ca atrag ghinonul Feng Shui: lucruri pe care nu ar trebui sa le tii in casa pentru ca atrag ghinonul
Potrivit teoriei Feng Shui, exista lucruri pe care nu ar trebui sa le tii sub nicio forma in casa ta deoarece atrag ghinionul. De asemenea, este foarte importanta ca anumite obiecte din casa sa fie puse in locuri specifice pentru a aduce bunastare.  Iata cateva obiecte pe care ar trebui sa le
Visezi la o bucatarie ca-n reviste? Blatul de lucru din granit iti va transforma bucataria Visezi la o bucatarie ca-n reviste? Blatul de lucru din granit iti va transforma bucataria
A fost odată ca niciodată… o vreme în care lemnul era singurul material la care se gândeau proprietarii de case sau de apartamente atunci când visau la blatul perfect pentru bucătăria lor! Bucătăria este socotită, deseori, drept „inima
Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi
Camera bebelusului este una dintre principalele preocupari ale oricarei viitoare mame. Fiecare isi doreste ce este mai bun si mai frumos pentru copilul ei si e firesc sa fie asa. Amenajarea camerei bebelusului este misiunea perfecta pentru orice viitoare mamica. Va cauta ore in sir toate variantele