Aceste reguli generale se aplica majoritatii pestilor de apa dulce care se gasesc in pet-shopuri, dar nu si pestilor de apa sarata, sau pestilor tropicali, care au nevoi diferite.
Sanatatea pestilor
Primul lucru de care trebuie sa ai grija este sanatatea pestilor. Uita-te la fiecare peste dintr-un acvariu inainte de a achizitiona unul. Ar trebui sa se miste prin bazin cu un scop anume si sa nu arate vreun semn de boala, cum ar fi ochi incetosati sau trup cu aspect unsuros.
Tine noii pesti intr-un acvariu de carantina cu aceeasi calitate a apei ca si acvariul principal. Ar trebui sa stea acolo cel putin doua saptamani (preferabil 3) inainte de a-i introduce in noul acvariu. Daca incepi sa devii nerabdatoare, gandeste-te cat de complicat ar fi sa tratezi toti pestii de infectii, in locul unuia singur.
Pune acvariul langa un perete al casei, departe de ferestre, usi si sisteme de incalzire, pentru a evita schimbarile bruste de temperatura.

Mentine calitatea apei.
Testeaza nivelul chimic al apei periodic, cu un kit special. Dezechilibrul chimical este cauza principala de dezvoltare a bolilor la pesti. Odata ce calitatea apei este acceptabila, foloseste un filtru special pentru a schimba 20% din apa la fiecare 10 zile.
Hraneste pestii cu mancare speciala pe care o vei achizitiona din pet-shop. Depoziteaz-o intr-un loc uscat si racoros, dar nu mai mult de cateva luni.
Cu o plasa, curata zilnic reziduurile ramase de la mancarea neconsumata. Clateste bine plasa inainte si dupa folosire pentru a evita o eventuala imprastiere a infectiilor.
Tine vasul acoperit cu un capac special tot timpul. Unii pesti sunt saritori.
Nu-ti stresa pestii cu schimbari drastice de lumina, calitate precara a apei sau activitate constanta in afara acvariului. Aceste lucruri le vor micsora rezistenta la boli.