Skip to article

TOP 10 probleme ale stapanilor de cainii rezolvarea lor

TOP 10 probleme ale stapanilor de cainii rezolvarea lor
Esti posesorul unui caine prea nazdravan si cauti solutii pentru „deraierile” acestuia? Poate te-ai saturat sa gasesti locuinta cu „fundul in sus” cand te intorci acasa sau sa cureti masina dupa fiecare drum cand ai cainele la bord sau sa alergi pana-ti dai sufletul doar pentru ca a scapat din lesa... 
Mihai Nae, cel mai cunoscut dresor canin din Romania, iti spune ce trucuri sa folosesti pentru a-ti cuminti patrupedul si a te bucura in voie de compania acestuia... 

1.
 Cand stăpanul pleaca şi cainele urĺă 

Foarte des intalnesc situatia in care cainele urlă la plecarea stăpanului. Aceasta situatie este o urmare a unor mici greşeli pe care stăpanul le face involuntar, cand cainele este mic. Avem tendinta de a nu lăsa cătelul singur cand este mic, deoarece il comparăm cu un copil. Total greşit. Cainele niciodată nu va avea nevoile unui copil. Un caine nu trebuie confundat cu un copil. Puiul de caine trebuie să stea de mic singur. De multe ori trebuie lăsat singur chiar dacă noi suntem acasă, pentru a-l pregăti pentru momentul in care noi vom părăsi locuinta. 

2. Distruge apartamentul in lipsa stăpanului Exact cum am spus, dacă nu il invătăm singur de puiut, va incepe mai tarziu sa latre, sa urle sau sa ne distrugă casa. O face din plictiseală. Total greşit să gandim că ar avea tendinta de a se răzbuna. Cainii nu au ambitii. Se pot revolta in stilul lor caracteristic, insă să se răzbune in adevăratul sens, nu. Pot căuta solutii pentru a atrage atentia sau pentru a ne determina sa nu il mai lăsăm singur, insă nu din răzbunare. 

3. Agresivitatea la caini şi oameni 

Intalnesc foarte des situatii de agresivitate fată de alti caini sau fată de oameni. Greşeala este tot a noastră. Puiul de caine trebuie invătat să socializeze. A da puiul la dresaj este cea mai inteleaptă decizie, dar şi mai intelept ar fi să incepem cursul de dresaj la varsta potrivită şi anume la 3-4 luni. In cadrul cursului de dresaj, puiul se va integra intr-un grup de caini şi de oameni, unde pornirile de agresivitate vor dispărea, deoarece se va obişnui cu prezente străine.  

4. Dacă ii dau drumul din lesa, fuge 

Avem tendinta de a tine cainele legat cat este mic, din frica de a nu se accidenta sau pierde. Spatiile special amenajate ne pot ajuta in acest sens, astfel incat să dăm drumul puiului nostru şi sa-l invătam că se poate juca si că atunci cand il chemăm va fi recompensat dacă vine. Dorinta lui de a se elibera din lesă nu va mai fi atat de mare. In plus e bine să lăsăm cainele cat mai liber şi in locuri necunoscute lui, pentru a avea o atentie sporită fată de noi, simtind o oarecare nesigurantă fată de locul necunoscut. 

5. Mănancă tot de pe jos 

Această situatie este complicată.Puiul va trebui să treacă prin dresajul de disciplină elementară, după care va ajunge la a invăta să refuze hrana.  Dresajul de disciplină elementară se realizează prin recompensare si stimulente, de aceea refuzul de hrană se lasă spre sfarşitul primei etape a educatiei elementare. 

6. Distruge curtea 

Aceasta situatie este similară cu cea de mai sus, unde am explicat de ce este determinat să distrugă apartamentul. Oricat de mult spatiu va avea, cainele va dori să interactioneze cu stăpanul. Multi stăpani consideră că dacă pun la dispozitie cainelui un spatiu foarte larg, acesta va fi mai fericit şi mai cuminte. Greşit! Chiar dacă aveti curte mare, pentru caine nu contează, pentru că prezenta stăpanului este ceea ce il interesează. Distrugerea curtii poate fi metoda cainelui de a-l face pe stăpan să iasă din casă. Dacă distruge doar cand nu suntem acasă, atunci asa si-a ales să-l facă pe stăpan să revină acasă mai repede. Faptul că il certăm de cum am intrat in curte, este ceea ce il recompensează, de fapt, pentru că el percepe cearta ca pe atentie pentru isprava făcută. Dacă bruscăm animalul de cum am intrat in curte, nu vom face altceva decat să-l facem să inteleagă că simpla noastră intrare ii va aduce neplăceri. 

7. Işi face nevoile in casă   

Des intalnim situatii in care companionul nostru continuă să-şi facă nevoile in casă pană la o varstă inaintată. Există posibilitatea chiar să renunte la a-şi face nevoile afară, pentru a şi le face in casa. Sunt caini care chiar se abtin afară de la a-şi face nevoile şi aşteaptă să ajungă in apartament. Motivul ar putea fi unul ierarhic sau de nesiguranta. In ambele cazuri, atat inceperea dresajului la varsta potrivită, cat şi socializarea puiului, sunt extrem de importante. Una dintre solutii ar fi să scoatem puiul afară după ce mănancă, să aşteptăm să-şi facă nevoile şi, după ce acesta a reuşit, să-l recompensăm cu o optimistă şi incurajatoare intrare in casă. 

8. Agresivitatea cainelui fată de stăpan 

Sunt situatii in care caini ajunşi la o anumită varstă işi mârâie stăpanii sau chiar incearcă să-i muşte. Uneori chiar stăpanii sfarşesc muşcati de către cainii lor. Acest lucru pare catastrofal, lucru care nu este chiar aşa. Trebuie să ne gandim dacă noi am fost vreodată obraznici sau in vreun conflict cu parintii noştri. Aşa se manifestă şi ei, fiind obraznici, insă in stilul lor caracteristic. Stabilirea ierarhiei se face cand puiul este un junior, prin educatia elementară. Dacă totuşi disciplinarea nu a inceput la varsta potrivită şi suntem putin in urmă cu notiunile de bună creştere, nu este tarziu nici la o varstă mai inaintată, problema rezolvandu-se tot prin dresaj.  

9. Ii este rău in maşina / Are rău de maşină

Dacă intampinăm probleme in timpul plimbării cu maşina şi vedem ca ii este rău puiului nostru, nu este cazul să ne ingrijorăm. Este suficient să nu-i dăm de mancare inainte de plecarea la drum. O altă solutie ar fi să incepem joaca cu o jucarie preferată a acestuia pe parcursul călătoriei noastre, in timp ce altcineva conduce, pentru a creea cainelui o impresie pozitivă fată de plimbarea cu maşina. 

10. Ii este frică pe stradă 

Foarte important este felul in care realizăm prima ieşire in mediu necunoscut, după terminarea grilei de vaccinare. La fel de important este cum procedăm pe perioada de carantină a puiului. Majoritatea proprietarilor de caini aleg să tină puiul in casă pană cand medicul le permite ieşirea. Acest lucru este greşit. Este vital să scoatem puiul in brate sau să-l plimbăm cu maşina insă, aşa cum spune medicul, să nu lăsăm cainele pe jos sau să aibă contact cu alte animale pană la terminarea grilei de vaccinare. Deci putem obişnui puiul cu zgomote, cu oameni şi cu tot ceea ce inseamnă mediul inconjurator, tinand cont de conditiile impuse de medic. Procedand in acest fel, atat realizarea predresajului, cat şi asimilarea acestuia de către puiul de caine va fi mult mai uşoară, iar probabilitatea ca acesta să aibă probleme de comportament in societate, la maturitate, este aproape nulă.

Articole recomandate

Amenajarea holului - 3 ideii de optimizare a spatiului Amenajarea holului - 3 ideii de optimizare a spatiului
Holurile sunt unele dintre cele mai problematice camere ale casei pentru că sunt de obicei înguste și totodată reprezintă spațiul cu care invitații vor lua contact pentru prima dată. Dacă vrei să optimizezi spațiul din hol, ține cont de
Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o