Skip to article

4 bacterii periculoase care se pot dezvolta periodic intr-un frigider necuratat

Shutterstock - Andrey Popov
Stim ca bacteriile se dezvolta cel mai des in mediile calde si umede, insa adevarul este ca unele bacterii prefera mai degraba locurile reci. De aceea, frigiderul tau se poate transforma in mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor periculoase, mai ales daca nu il cureti si igienizezi corect.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Staffordshire a descoperit ca in sertarul pentru legume se pot gasi de 750 de ori mai multe bacterii decat este considerat sigur pentru sanatatea noastra. Printre acestea se numara E.coli, salmonella sau listeria. „Principalul scop al unui frigider este sa mentina alimentele sigure pentru consum si sa minimizeze riscul dezvoltarii bacteriilor si mucegaiului. Performanta frigiderului este cu atat mai importanta in anotimpul cald, cand temperaturile mai mari cresc pericolul dezvoltarii acestor bacterii. Din acest motiv, este esential sa curatam frigiderul mai des din primavara pana toamna tarziu, pentru a reduce rata de multiplicare a bacteriilor”, spune Paul McDonnell, conducatorul cercetarii.

Potrivit The New York Times, curatarea frigiderului presupune mai multi pasi. In primul rand, va trebui sa pregatesti cativa saci de gunoi, manusi de unica folosinta, o solutie de curatare, un burete abraziv, precum si cateva lavete din microfibra, cu ajutorul carora sa absorbi umezeala. Daca vrei sa stii cu ce se spala frigiderul, acest articol iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru o curatare cat mai eficienta, cu minimum de efort, astfel incat sa ai garantia sanatatii intregii familii.

Principalele bacterii din frigider

Igienizarea frigiderului presupune inlaturarea a doua tipuri de bacterii: cele patogenice, care se dezvolta pe alimente si pot cauza boli atunci cand consumam mancarea respectiva, si cele cauzate de alterarea microbiana. Acestea din urma apar pe alimentele vechi depozitate in frigider si sunt principala cauza a mirosurilor neplacute din frigider.

Bacteriile patogene se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 4,4 si 60 de grade Celsius si, in general, ele nu afecteaza gustul, mirosul sau aspectul alimentelor, astfel ca le putem ingera fara sa ne dam seama. De aceea, este important ca temperatura frigiderului sa fie mereu setata intre 1 si 4 grade Celsius, pentru a pastra prospetimea alimentelor si a impiedica, pe cat posibil, dezvoltarea bacteriilor patogene. Potrivit NHS, o singura bacterie patogena se poate multiplica de un milion de ori in mai putin de sapte ore.

Cel mai frecvent, intoxicatiile alimentare sunt cauzate de campylobacter, care se dezvolta adeseori pe carnea de pasare, vita sau porc. Majoritatea infectiilor cu campylobacter nu sunt periculoase si dispar in cateva zile, fara tratament, insa disconfortul resimtit poate fi unul acut.

O alta bacterie care poate aparea pe alimentele nepreparate termic este E.coli. Infectia cu aceasta bacterie este una mai severa, iar principalele riscuri apar in cazurile in care bacteria ajunge la rinichi. Diagnosticul poate fi pus doar de medicul specialist, dupa un set de analize. Tot medicul este cel care iti poate recomanda tratamentul adecvat, astfel incat sa fie redus disconfortul abdominal resimtit, precum si pentru a preveni eventualele complicatii ale infectiei.

Salmonella poate contamina carnea de pasare si ouale, dar se poate dezvolta si pe alte alimente, daca acestea nu sunt pastrate in conditii optime. Potrivit Centre for Disease Control, salmonella cauzeaza anual, in SUA, peste 1 milion de toxiinfectii alimentare, cele mai multe avand loc pe timpul verii. Simptomele unei infectii cu aceasta bacterie apar, de regula, la 6-48 de ore de la consumul unui aliment contaminat si pot dura de la 4 la 7 zile, pacientii necesitand adeseori spitalizarea.

Listeria este o bacterie care contamineaza in special laptele nepasteurizat, produsele lactate sau carnea gatita insuficient. Listerioza, boala provocata de aceasta bacterie, este cu atat mai riscanta in cazul femeilor insarcinate, a copiilor sau a persoanelor care sufera si de alte afectiuni sau au deja sistemul imunitar slabit. In cele mai multe cazuri, simptomele listeriozei sunt asemanatoare cu cele ale gripei, dar la fel cum se intampla cu multe afectiuni, principalul pericol este reprezentat de complicatiile care pot sa apara.

Acestea sunt doar cele mai frecvente bacterii care ne pot contamina hrana din frigider. Ele atrag atentia asupra importantei sporite pe care ar trebui sa o acordam curatarii si igienizarii riguroase a frigiderului, precum si a conditiilor in care ar trebui sa depozitam alimentele, astfel incat sanatatea noastra si a familiei sa nu fie niciodata pusa in pericol.

Articole recomandate

Caracteristicile polizorului unghiular si sfaturi pentru o utilizare sigura Caracteristicile polizorului unghiular si sfaturi pentru o utilizare sigura
Orice meșter deține în trusa lui de scule acele instrumente necesare pentru finalizarea cu succes a diverse lucrări, indiferent de dimensiunile acesteia. Este valabil acest lucru mai ales în cazul prelucrării, șlefuirii, respectiv tăierii diverselor materiale
Oua curcubeu de Paste. Cum le obtii Oua curcubeu de Paste. Cum le obtii
Vrei sa faci niste oua cu totul speciale de Paste? Atunci, surprinde-ti invitatii si familia cu niste oua vopsite in culorile curcubelului. Se fac foarte usor si rapid. Fierbe mai intai ouale tari, apoi scoate-le din apa si impatureste fiecare ou cu un servetel de hartie. Din loc in loc adauga cate
Ouale in doua culori, noua tendinta in 2018 Ouale in doua culori, noua tendinta in 2018
Anul acesta uita de ouale de Paste vopsite intr-o singura culoare. In 2018 sunt in tendinte ouale in doua culori: roz si gri. Pentru obtinerea culorilor ai nevoie de avocado bine copt (pentru roz) si vopsea gri pe baza de alcool (pentru nuntele de gri). De asemenea, pentru ca rezultatele sa fie
Genial: Cum vopsesti ouale cu spuma de ras! Genial: Cum vopsesti ouale cu spuma de ras!
Fii inventiva anul acesta si surprinde-ti prietenii cu oua de Paste altfel! In loc de vopseaua clasica pentru oua, poti utiliza chiar si banala spuma de ras sau frisca. Intr-o tava pentru briose pune spuma de ras in fiecare dintre orificiile acesteia cat sa le umpli. Apoi picura colorant lichid,
Truc genial: Ce trebuie sa pui in apa in care fierbi ouale ca sa le cureti coaja super usor Truc genial: Ce trebuie sa pui in apa in care fierbi ouale ca sa le cureti coaja super usor
Curatarea oualor se dovedeste de multe ori o problema pentru gospodine. Niciodata nu se curata perfect coaja acestora si de multe ori, arata foarte urat. Ei bine, un celebru bucatar, Harold McGee, care aplică rezultatele cercetărilor ştiinţifice atunci când

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!

Ele.ro iti recomanda