Skip to article

4 bacterii periculoase care se pot dezvolta periodic intr-un frigider necuratat

Shutterstock - Andrey Popov
Stim ca bacteriile se dezvolta cel mai des in mediile calde si umede, insa adevarul este ca unele bacterii prefera mai degraba locurile reci. De aceea, frigiderul tau se poate transforma in mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor periculoase, mai ales daca nu il cureti si igienizezi corect.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Staffordshire a descoperit ca in sertarul pentru legume se pot gasi de 750 de ori mai multe bacterii decat este considerat sigur pentru sanatatea noastra. Printre acestea se numara E.coli, salmonella sau listeria. „Principalul scop al unui frigider este sa mentina alimentele sigure pentru consum si sa minimizeze riscul dezvoltarii bacteriilor si mucegaiului. Performanta frigiderului este cu atat mai importanta in anotimpul cald, cand temperaturile mai mari cresc pericolul dezvoltarii acestor bacterii. Din acest motiv, este esential sa curatam frigiderul mai des din primavara pana toamna tarziu, pentru a reduce rata de multiplicare a bacteriilor”, spune Paul McDonnell, conducatorul cercetarii.

Potrivit The New York Times, curatarea frigiderului presupune mai multi pasi. In primul rand, va trebui sa pregatesti cativa saci de gunoi, manusi de unica folosinta, o solutie de curatare, un burete abraziv, precum si cateva lavete din microfibra, cu ajutorul carora sa absorbi umezeala. Daca vrei sa stii cu ce se spala frigiderul, acest articol iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru o curatare cat mai eficienta, cu minimum de efort, astfel incat sa ai garantia sanatatii intregii familii.

Principalele bacterii din frigider

Igienizarea frigiderului presupune inlaturarea a doua tipuri de bacterii: cele patogenice, care se dezvolta pe alimente si pot cauza boli atunci cand consumam mancarea respectiva, si cele cauzate de alterarea microbiana. Acestea din urma apar pe alimentele vechi depozitate in frigider si sunt principala cauza a mirosurilor neplacute din frigider.

Bacteriile patogene se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 4,4 si 60 de grade Celsius si, in general, ele nu afecteaza gustul, mirosul sau aspectul alimentelor, astfel ca le putem ingera fara sa ne dam seama. De aceea, este important ca temperatura frigiderului sa fie mereu setata intre 1 si 4 grade Celsius, pentru a pastra prospetimea alimentelor si a impiedica, pe cat posibil, dezvoltarea bacteriilor patogene. Potrivit NHS, o singura bacterie patogena se poate multiplica de un milion de ori in mai putin de sapte ore.

Cel mai frecvent, intoxicatiile alimentare sunt cauzate de campylobacter, care se dezvolta adeseori pe carnea de pasare, vita sau porc. Majoritatea infectiilor cu campylobacter nu sunt periculoase si dispar in cateva zile, fara tratament, insa disconfortul resimtit poate fi unul acut.

O alta bacterie care poate aparea pe alimentele nepreparate termic este E.coli. Infectia cu aceasta bacterie este una mai severa, iar principalele riscuri apar in cazurile in care bacteria ajunge la rinichi. Diagnosticul poate fi pus doar de medicul specialist, dupa un set de analize. Tot medicul este cel care iti poate recomanda tratamentul adecvat, astfel incat sa fie redus disconfortul abdominal resimtit, precum si pentru a preveni eventualele complicatii ale infectiei.

Salmonella poate contamina carnea de pasare si ouale, dar se poate dezvolta si pe alte alimente, daca acestea nu sunt pastrate in conditii optime. Potrivit Centre for Disease Control, salmonella cauzeaza anual, in SUA, peste 1 milion de toxiinfectii alimentare, cele mai multe avand loc pe timpul verii. Simptomele unei infectii cu aceasta bacterie apar, de regula, la 6-48 de ore de la consumul unui aliment contaminat si pot dura de la 4 la 7 zile, pacientii necesitand adeseori spitalizarea.

Listeria este o bacterie care contamineaza in special laptele nepasteurizat, produsele lactate sau carnea gatita insuficient. Listerioza, boala provocata de aceasta bacterie, este cu atat mai riscanta in cazul femeilor insarcinate, a copiilor sau a persoanelor care sufera si de alte afectiuni sau au deja sistemul imunitar slabit. In cele mai multe cazuri, simptomele listeriozei sunt asemanatoare cu cele ale gripei, dar la fel cum se intampla cu multe afectiuni, principalul pericol este reprezentat de complicatiile care pot sa apara.

Acestea sunt doar cele mai frecvente bacterii care ne pot contamina hrana din frigider. Ele atrag atentia asupra importantei sporite pe care ar trebui sa o acordam curatarii si igienizarii riguroase a frigiderului, precum si a conditiilor in care ar trebui sa depozitam alimentele, astfel incat sanatatea noastra si a familiei sa nu fie niciodata pusa in pericol.

Articole recomandate

Pune in fiecare camera un pahar cu otet si sare! Iata ce se intampla Pune in fiecare camera un pahar cu otet si sare! Iata ce se intampla
Vrei o casa plina de energii pozitive? De cele mai multe ori insa este aproape imposibil sa elimini sursele de energii negative. Otetul si sarea au insa efecte miraculoase in aceasta privinta. Iata cum trebuie sa le folosesti. Ai nevoie de: un pahar transparentotet alb sare grunjoasa apa In paharul
4 sfaturi practice pentru a-ti alege cel mai frumos dressing 4 sfaturi practice pentru a-ti alege cel mai frumos dressing
Pentru orice femeie, dressingul este bijuteria din dormitor, seiful în care își păstrează cu grijă cea mai mare comoară: hainele și accesoriile. Cu cât acesta este mai frumos amenajat și mai bine organizat, cu atât îți va face mai
3 trucuri de a face curatenie eficient, mostenite de la mama 3 trucuri de a face curatenie eficient, mostenite de la mama
Cui nu-i place o casa curata si ordonata? Dar nu mereu ai timp sa te ocupi de toate, asa ca de cele mai multe ori, in weekend, te trezesti ingropata de task-uri casnice. Si cand sa apuci sa te odihnesti, weekendul este gata! Tocmai de aceea, am cautat pentru tine metode mai eficiente de a face
Aspiratorul care a fost inventat din peste 5.000 de incercari Aspiratorul care a fost inventat din peste 5.000 de incercari
Încearcă din nou și din nou, până îți iese. Aceasta este sfatul pe care îl oferă James Dyson, inventatorul celebrei mărci de aspiratoare, căruia i-a luat 15 ani și 5.127 de încercări până a reușit să inventeze
Cum scapi de mirosul urat din masina de spalat Cum scapi de mirosul urat din masina de spalat
Mirosul urat este primul semn ca masina ta de spalat rufe are nevoie de o curatare in profunzime. Nu trebuie sa folosesti produse scumpe pentru a scapa de acest miros urat. Ai nevoie de inalbitor de rufe si otet de vin alb. MARE ATENTIE: Aceste doua produse nu se folosesc niciodata impreuna,
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda