Skip to article

Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?

Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin captarea și eliminarea aerului contaminat chiar de la sursă, hota menține calitatea aerului în bucătărie și face curățarea sa mult mai ușoară.

De ce sunt utile hotarele?

A trebuit vreodată să curățați o bucătărie folosită în mod regulat? Atunci știți cât de mult durează pentru a scăpa de acea peliculă lipicioasă, care acoperă toate dulapurile și blaturile, mai ales lângă zona de gătit. Unul dintre avantajele unei hote este că filtrează grăsimea din aer, înainte ca aceasta să aibă șansa să se depună peste tot și să provoace dureri de cap majore în timpul curățeniei. În loc să petreceți ore în șir pentru spălarea suprafețelor bucătăriei (de obicei, cu substanțe chimice de curățare, de asemenea), este mult mai ușor să apăsați butonul de alimentare de pe hota din bucatarie și să opriți grăsimea care zboară.

Pot ajuta la reducerea căldurii, a aburului și a fumului

După cum vă poate spune orice bucătar profesionist, gătitul fără hotă poate fi destul de incomod. Căldura, aburul, mirosurile și fumul suflate chiar în fața dvs. vă pot încerca cu adevărat răbdarea - cu excepția cazului în care există o hotă puternică care aspiră și menține un flux constant de aer proaspăt. Acesta este motivul pentru care fiecare bucătărie profesională, cum ar fi cele pe care le-ați putea vedea în show-urile de gătit, are o hota mare de aerisire deasupra aragazului.

Vă permit să încercați mai multe feluri de mâncare.

A avea o modalitate eficientă de a elimina mirosurile permite, de asemenea, o mai mare libertate de a experimenta diferite feluri de mâncare. Luați în considerare toate lucrurile pe care ați dorit să încercați să le faceți, dar nu erați convins, din cauza posibilității ca întreaga casă să miroasă a mancare pentru câteva zile după aceea. Dacă aveți o hotă, nu mai este nevoie să vă faceți griji. Peștele, condimentele, legumele exotice și sosurile sunt din nou o posibilitate, odată cu eliminarea mirosurilor de gătit.

Pot îmbunătăți calitatea aerului și pot reduce formarea și răspândirea bolilor.

Desigur, beneficiile de sănătate ale ventilării bucătăriei nu pot fi trecute cu vederea. Prin eliminarea excesului de umiditate și a grăsimii din aer, prevenirea formării peliculei lipicioase care atrage mucegaiul și bacteriile și încurajarea fluxului de aer proaspăt din exterior, o hotă instalată corespunzător poate îmbunătăți calitatea aerului - nu numai în bucătărie, ci și în toată casa. Acest lucru este deosebit de important pentru oricine care suferă de alergii și probleme de respirație, dar toată lumea se poate bucura de beneficiile unei hote. La urma urmei, cui nu-i place aerul proaspăt?

Care sunt diferitele tipuri de hote?

După cum puteți vedea, există o mulțime de avantaje, dacă aveți o hotă. De la cele evidente (aer curat) la efectele secundare nu atât de evidente (dulapuri mai curate și libertate creativă de gătit), adăugarea acestui aparat important în bucătăria dvs. este o îmbunătățire semnificativă.

Există literalmente zeci de mii de hote pe piață - de unde începeți? Fără a intra în prea multe detalii, iată o scurtă prezentare generală a tipurilor de bază de hote, care vă pot ajuta să restrângeți selecția.

Hote cu montaj pe insulă sau pe tavan

După cum sugerează și numele lor, acestea sunt atașate de tavan. În cazul în care blatul dvs. de gătit / aragazul va fi pe o insulă centrală sau peninsulă, acesta este tipul de hota de gătit care va fi necesară, pentru a ventila bucătăria. 

Hote cu montare pe perete

Acestea sunt instalate pe perete, chiar deasupra plitei. Rețineți că acest lucru necesită o distanță între dulapuri, precum și un spațiu gol de perete, eliminând de obicei posibilitatea de a avea un cuptor cu microunde sau un dulap superior în acel loc. Cu toate acestea, avantajul este că o hota cu montare pe perete va oferi mult mai multă putere de ventilație decât o hota poziționată dedesubt.

Huse sub cuptor, cuptor cu microunde sau Microhood

Aceste combinații oferă o alternativă ieftină, dar, după cum se spune în vechea zicală, „primești ceea ce plătești.” Dimensiunea lor mai mică limitează sever puterea ventilatorului, făcând performanța lor mult mai puțin impresionantă decât puterea de aspirație a unui model clasic, cu montare pe perete.

Indiferent de tipul ales, hota ar trebui să aibă aceeași lățime - sau să fie puțin mai lată - decât plita de gătit sau aragazul, pentru a oferi o „zonă de captare” adecvată și pentru a permite hotei să aspire poluarea aerului, înainte de a se extinde prea mult.

Articole recomandate

Retete gustoase pentru sarbatori preparate mai usor cu masina de tocat carne Retete gustoase pentru sarbatori preparate mai usor cu masina de tocat carne
Mesele în familie sunt îndrăgite de români, în special de sărbători. E o bucurie să fii înconjurat de cei dragi în jurul unei mese încărcate cu bucate mai mult sau mai puțin tradiționale. Pregătirea acestora necesită
Cum ai grija de sanatatea animalelor de companie Cum ai grija de sanatatea animalelor de companie
Animalele de companie sunt de cele mai multe ori membri cu drepturi egale in familie. Le iubim si ne dorim sa aiba o viata frumoasa, cat mai lunga si fara incidente medicale. In schimb, cainele sau pisica ne ofera dragoste neconditionata si numeroase momente de bucurie. Pe langa nevoile de baza ale
Cum sa creezi un perete-galerie pentru o camera cu stil Cum sa creezi un perete-galerie pentru o camera cu stil
Crearea unui perete-galerie este un mod simplu și creativ de a da personalitate locuinței tale și un aer proaspăt, fără a investi mult în renovare. Oricare ar fi tipul de perete-galerie pentru care dorești să optezi, există mai multe elemente de
Cum montezi un buiandrug intr-un zid de caramida Cum montezi un buiandrug intr-un zid de caramida
Ai decis că ai nevoie de o ușă sau o fereastră în plus în casa ta? Deschiderea unor goluri în zidărie pentru montarea de uși sau ferestre este o treabă dificilă, astfel că, dacă nu ești 100% sigur că te vei descurca, cel mai
Cum ajuti masina de spalat sa functioneze pe o perioada cat mai lunga Cum ajuti masina de spalat sa functioneze pe o perioada cat mai lunga
Masina de spalat este unul dintre electrocasnicele mari esentiale intr-o locuinta. Indiferent daca ai o familie numeroasa sau nu, aceasta isi va pierde din capacitatea de functionare daca nu depui un efort semnificativ in a o proteja si ingriji. La fel ca orice alt tip de masinarie, partile