Skip to article

Cuptorul gastronomic, inima bucatariei profesionale

Cuptorul gastronomic, inima bucatariei profesionale
Alegerea primului cuptor profesional poate parea o sarcina dificila, mai ales in conditiile in care oferta disponibila pe piata este destul de vasta. In cele ce urmeaza iti vom prezenta criteriile pe care sa le urmaresti atunci cand vrei sa achizitionezi un cuptor gastronomic si avantajele unui astfel de echipament HoReCa.

Fara indoiala, cuptorul gastronomic reprezinta inima bucatariei profesionale, responsabilul de acele mirosuri care iti farmeca clientii si ii face sa revina. Dar cuptorul este mai mult decat o masina de gatit. Eficienta si randamentul sau pot fi factorii care fac diferenta intre tine si concurenta, motiv pentru care alegerea corecta a tipului de cuptor profesional este imperativa.

Pentru ca fiecare model are propriile caracteristici, scopuri si particularitati, inainte de a-l alege pe cel potrivit, trebuie sa stii exact ce nevoi are bucataria ta. In consecinta, ia in considerare factori precum designul si tehnologiile folosite in bucatarie, spatiul disponibil, tipul de alimentare preferat, numar de comenzi etc.

Cuptor gastronomic profesional pe gaz sau electric?

Una dintre cele mai dese dezbateri intre bucatari este cea legata de cuptor, care e mai bun, cuptorul electric sau cel clasic, pe gaz? Desigur, fiecare tehnologie are avantajele si dezavantajele sale.

In primul rand, cuptoarele pe gaz sunt mai avantajoase din punct de vedere al costurilor de alimentare pe care le presupun. Totodata, gatesc fara sa usuce mancarea, fiind ideale pentru fripturi, prajituri si alte preparate care au nevoie de umiditate.

Insa, pentru ca temperatura la care arde un combustibil nu poate fi controlata, caldura din interiorul incintei de gatire este controlata prin dimensiunea flacarii. Acest fapt exclude posibilitatea unor programe predefinite de gatire, totul facandu-se manual.

La polul opus, cuptoarele electrice folosesc electricitatea pentru a genera caldura, ceea ce pentru tine inseamna costuri mai mari de alimentare. Insa, putand sa controlezi exact masura in care cuptorul genereaza caldura, mancarea se va gati uniform.

Cuptoarele electrice pot avea o varietate de functii si accesorii, precum ventilatoare speciale, ardere de tip grill sau programe de copt paine. Datorita setarilor care se pot regla cu precizie, temperatura va fi de fiecare data aceeasi, fara a exista variatii de caldura. Din nou, acest lucru are ca rezultat o caldura mai uniforma si poate chiar reduce timpul necesar pentru a gati un anumit fel de mancare.

Evident, utilizarea cuptorului gastronomic potrivit la realizarea unui preparat este detaliul care face diferenta intre un produs bun si unul excelent. Alege in functie de specificul restaurantului si de preparatele pe care intentionezi sa le comercializezi.

Trebuie sa te asiguri, de asemenea, ca echipamentul ales se integreaza bine in spatiul operational disponibil si ca este compatibil cu cerintele de productivitate ale bucatariei tale. Pentru o bucatarie mica, de exemplu, un cuptor compact cu o capacitate de 6 tavi poate fi ceea ce-ti trebuie, in timp ce unul de 20 de tavi ar fi supradimensionat si mai potrivit pentru bucatariile de capacitate mare.

Sa nu mai spunem ca un cuptor necesita un sistem de ventilatie pe masura, care sa indeparteze eficient mirosurile alimentare, fumul, precum si excesul de caldura din bucatarie si sa furnizeze aer curat din exterior. Evident, si acesta ocupa un spatiu semnificativ, deci va trebui sa iti calculezi foarte atent dimensiunile inainte de a achizitiona un cuptor profesional.

Nu in ultimul rand, intr-o bucatarie profesionala totul se invarte in jurul ideii de eficienta, motiv pentru care ar trebui sa alegi echipamente versatile care iti ofera posibilitati multiple de utilizare si care, de ce nu, au inclusa functia de spalare automata, pentru a-ti eficientiza si mai mult munca.

Articole recomandate

Cum arata vila de lux detinuta de Alex Bodi in Pipera. Cati bani cere pe ea! Cum arata vila de lux detinuta de Alex Bodi in Pipera. Cati bani cere pe ea!
Alex Bodi, fostul sot al Biancai Dragusanu, detine o vila de lux in Pipera, pe care a scos-o la vanzare. De asemenea, Bodi are o vila in Medias si o casa in Monte Carlo, pe care ar fi platit doua milioane de euro.  Pe vila din Pipera, Alex Bodi cere 795.000 de euro. Este construita in stil
Starea de bine cand muncesti de acasa: florile aduc optimism Starea de bine cand muncesti de acasa: florile aduc optimism
Dupa mai bine de jumatate de an de pandemie, nevoia de a lucra intr-un spatiu aerisit, confortabil, este mai mare decat oricand. Studiile arata ca florile si plantele verzi aduc nu doar o gura de oxigen, ci si o stare de bine. Asa ca, daca si tu lucrezi de acasa, nu ar strica sa investesti in
Cum amenajezi o bucatarie in stil modern Cum amenajezi o bucatarie in stil modern
Bucataria este locul in care petreci mult timp in compania celor dragi sau chiar singura, daca esti pasionata de gatit si iti place sa incerci mereu lucruri noi la acest capitol. Indiferent ca ai un spatiu de dining in acelasi spatiu sau nu, bucataria este atat un spatiu de lucru, cat si un loc in
Cuptorul gastronomic, inima bucatariei profesionale Cuptorul gastronomic, inima bucatariei profesionale
Alegerea primului cuptor profesional poate parea o sarcina dificila, mai ales in conditiile in care oferta disponibila pe piata este destul de vasta. In cele ce urmeaza iti vom prezenta criteriile pe care sa le urmaresti atunci cand vrei sa achizitionezi un cuptor gastronomic si avantajele unui
Sfaturi pentru a te bucura de locuinta ta de mici dimensiuni Sfaturi pentru a te bucura de locuinta ta de mici dimensiuni
Daca locuiesti singura sau cu partenerul tau intr-un apartament mic sau o garsoniera, trebuie sa tii minte ca poti avea tot confortul necesar si ceva in plus. Deoarece sezonul rece este dupa colt, redecorarea locuintei pentru a te bucura de conceptul danez hygge trebuie sa fie pe lista ta de