Skip to article

Cuptorul gastronomic, inima bucatariei profesionale

Cuptorul gastronomic, inima bucatariei profesionale
Alegerea primului cuptor profesional poate parea o sarcina dificila, mai ales in conditiile in care oferta disponibila pe piata este destul de vasta. In cele ce urmeaza iti vom prezenta criteriile pe care sa le urmaresti atunci cand vrei sa achizitionezi un cuptor gastronomic si avantajele unui astfel de echipament HoReCa.

Fara indoiala, cuptorul gastronomic reprezinta inima bucatariei profesionale, responsabilul de acele mirosuri care iti farmeca clientii si ii face sa revina. Dar cuptorul este mai mult decat o masina de gatit. Eficienta si randamentul sau pot fi factorii care fac diferenta intre tine si concurenta, motiv pentru care alegerea corecta a tipului de cuptor profesional este imperativa.

Pentru ca fiecare model are propriile caracteristici, scopuri si particularitati, inainte de a-l alege pe cel potrivit, trebuie sa stii exact ce nevoi are bucataria ta. In consecinta, ia in considerare factori precum designul si tehnologiile folosite in bucatarie, spatiul disponibil, tipul de alimentare preferat, numar de comenzi etc.

Cuptor gastronomic profesional pe gaz sau electric?

Una dintre cele mai dese dezbateri intre bucatari este cea legata de cuptor, care e mai bun, cuptorul electric sau cel clasic, pe gaz? Desigur, fiecare tehnologie are avantajele si dezavantajele sale.

In primul rand, cuptoarele pe gaz sunt mai avantajoase din punct de vedere al costurilor de alimentare pe care le presupun. Totodata, gatesc fara sa usuce mancarea, fiind ideale pentru fripturi, prajituri si alte preparate care au nevoie de umiditate.

Insa, pentru ca temperatura la care arde un combustibil nu poate fi controlata, caldura din interiorul incintei de gatire este controlata prin dimensiunea flacarii. Acest fapt exclude posibilitatea unor programe predefinite de gatire, totul facandu-se manual.

La polul opus, cuptoarele electrice folosesc electricitatea pentru a genera caldura, ceea ce pentru tine inseamna costuri mai mari de alimentare. Insa, putand sa controlezi exact masura in care cuptorul genereaza caldura, mancarea se va gati uniform.

Cuptoarele electrice pot avea o varietate de functii si accesorii, precum ventilatoare speciale, ardere de tip grill sau programe de copt paine. Datorita setarilor care se pot regla cu precizie, temperatura va fi de fiecare data aceeasi, fara a exista variatii de caldura. Din nou, acest lucru are ca rezultat o caldura mai uniforma si poate chiar reduce timpul necesar pentru a gati un anumit fel de mancare.

Evident, utilizarea cuptorului gastronomic potrivit la realizarea unui preparat este detaliul care face diferenta intre un produs bun si unul excelent. Alege in functie de specificul restaurantului si de preparatele pe care intentionezi sa le comercializezi.

Trebuie sa te asiguri, de asemenea, ca echipamentul ales se integreaza bine in spatiul operational disponibil si ca este compatibil cu cerintele de productivitate ale bucatariei tale. Pentru o bucatarie mica, de exemplu, un cuptor compact cu o capacitate de 6 tavi poate fi ceea ce-ti trebuie, in timp ce unul de 20 de tavi ar fi supradimensionat si mai potrivit pentru bucatariile de capacitate mare.

Sa nu mai spunem ca un cuptor necesita un sistem de ventilatie pe masura, care sa indeparteze eficient mirosurile alimentare, fumul, precum si excesul de caldura din bucatarie si sa furnizeze aer curat din exterior. Evident, si acesta ocupa un spatiu semnificativ, deci va trebui sa iti calculezi foarte atent dimensiunile inainte de a achizitiona un cuptor profesional.

Nu in ultimul rand, intr-o bucatarie profesionala totul se invarte in jurul ideii de eficienta, motiv pentru care ar trebui sa alegi echipamente versatile care iti ofera posibilitati multiple de utilizare si care, de ce nu, au inclusa functia de spalare automata, pentru a-ti eficientiza si mai mult munca.

Articole recomandate

Retete gustoase pentru sarbatori preparate mai usor cu masina de tocat carne Retete gustoase pentru sarbatori preparate mai usor cu masina de tocat carne
Mesele în familie sunt îndrăgite de români, în special de sărbători. E o bucurie să fii înconjurat de cei dragi în jurul unei mese încărcate cu bucate mai mult sau mai puțin tradiționale. Pregătirea acestora necesită
Cum ai grija de sanatatea animalelor de companie Cum ai grija de sanatatea animalelor de companie
Animalele de companie sunt de cele mai multe ori membri cu drepturi egale in familie. Le iubim si ne dorim sa aiba o viata frumoasa, cat mai lunga si fara incidente medicale. In schimb, cainele sau pisica ne ofera dragoste neconditionata si numeroase momente de bucurie. Pe langa nevoile de baza ale
Cum sa creezi un perete-galerie pentru o camera cu stil Cum sa creezi un perete-galerie pentru o camera cu stil
Crearea unui perete-galerie este un mod simplu și creativ de a da personalitate locuinței tale și un aer proaspăt, fără a investi mult în renovare. Oricare ar fi tipul de perete-galerie pentru care dorești să optezi, există mai multe elemente de
Cum montezi un buiandrug intr-un zid de caramida Cum montezi un buiandrug intr-un zid de caramida
Ai decis că ai nevoie de o ușă sau o fereastră în plus în casa ta? Deschiderea unor goluri în zidărie pentru montarea de uși sau ferestre este o treabă dificilă, astfel că, dacă nu ești 100% sigur că te vei descurca, cel mai
Cum ajuti masina de spalat sa functioneze pe o perioada cat mai lunga Cum ajuti masina de spalat sa functioneze pe o perioada cat mai lunga
Masina de spalat este unul dintre electrocasnicele mari esentiale intr-o locuinta. Indiferent daca ai o familie numeroasa sau nu, aceasta isi va pierde din capacitatea de functionare daca nu depui un efort semnificativ in a o proteja si ingriji. La fel ca orice alt tip de masinarie, partile