Skip to article

Istoria aragazurilor si cuptoarelor. Cum au evoluat aceste aparate electrocasnice de-a lungul timpului?

Istoria aragazurilor si cuptoarelor. Cum au evoluat aceste aparate electrocasnice de-a lungul timpului?
Ți s-a întâmplat vreodată să intri într-un magazin de electrocasnice și să admiri multitudinea de aragazuri, cuptoare, frigidere, espressoare cafea și câte și mai câte alte dispozitive create pentru ca noi să putem găti mai simplu și mai rapid și să mâncăm mai bine? Când stai și admiri toate aceste mașinării, e imposibil să nu te gândești la cât de mult a evoluat tehnica și cât de simplu ne este nouă, astăzi, în epoca modernă.

Dar pe de altă parte, mașinile de gătit nu sunt niște invenții chiar atât de noi precum am putea crede la prima vedere. În Antichitate, atât egiptenii, cât și evreii sau romanii foloseau cu toții diferite cuptoare incorporabile, construite din cărămidă și piatră, pentru a coace pâine.

Însă, chiar dacă imaginea lor era una destul de primitivă, multe din ele, chiar și din punct de vedere al design-ului, nu difereau cu mult față de ceea ce avem noi astăzi și folosim pentru a coace de exemplu pizza cu o crustă rumenă.

Epoca Mediavală

Imaginează-ți cum ar fi să coci astăzi o prăjitură fără să poți controla la fix temperatura, dar nici intensitatea focului. Cu astfel de provocări se confruntau strămoșii noștri și cu toate că era greu se descurcau destul de bine tot încercând cu mâna preparatele din cuptor, arzând cantitatea potrivită de lemne sau deschizând ușa pentru ca aerul din exterior să răcească interiorul ajutându-l astfel să ajungă la temperatura potrivită.

1795

În anul 1795 existau deja mai multe modele de cuptoare din oțel, dar anul acesta a rămas în istoria culinară a omenirii deoarece atunci, Count Rumford a inventat un fel de aragaz cu o singură sursă de foc, dar care putea fi controlată pentru a încălzi mai multe cratițe în același timp, dar și pentru a regla temperatura din cameră.

1834

Conform datelor expuse la Muzeul Gazului din Leicester, Anglia, cel care a folosit pentru prima oară gazul pentru a găti a fost Zachaus Winzler, în anul 1802. Dar de atunci și până la producerea primelor aragazuri comerciale, au mai trecut aproximativ trei decenii.

1892

Prima mașină de gătit electrică a fost inventată de către Thomas Ahearn, patronul unei companii de electricitate din Canada. Pentru a-și promova invenția, acesta a pregătit spectatorilor săi o masă întreagă folosindu-se doar de electricitate.

1946

În anul 1946, un inginer pe nume Percy LeBaron Spencer, angajat la compania Raytheon Corporation, făcea niște experimente cu magnetroane producătoare de microunde când și-a dat seama că ciocolata din buzunarul său se topise. Când și-a dat seama de descoperire, a continuat cercetările și a ajuns la concluzia că, prin intermediul microundelor, poate găti cantități mare de mâncare mult mai rapid decât prin metodele obișnuite.

Azi

De la aragazuri și cuptoare s-a ajuns azi ca în multe bucătării moderne să se găsească plite incorporabile pe gaz sau pe electricitate, care combinate cu o hotă bucătărie profesională oferă rezultate superioare oricărei mașini de gătit inventate vreodată. În România, o gamă largă de astfel de plite se găsesc în magazinul techstore.ro, un magazin cu istorie pe piața electrocasnicelor, specializat exclusiv în produse de lux.

Articole recomandate

Cumpara aparatori de patut pentru siguranta copilului si linistea ta! Cumpara aparatori de patut pentru siguranta copilului si linistea ta!
Iti faci griji pentru siguranta bebelusului in timp ce doarme sau se joaca in patut? Au inceput sa ii iasa dintisorii si micutul tau musca din barele din lemn ale patutului? Cumpara aparatori patut si rezolvi o mare parte din probleme! Pe langa faptul ca sunt dragute si decorative, se vor dovedi si
Cat de bine fac fata aparatele de aer conditionat valului de canicula? Cat de bine fac fata aparatele de aer conditionat valului de canicula?
Perioada de vara este una distractiva, insa temperaturile de afara pot fi uneori greu de suportat. De aceea, investitia in aparate de aer conditionat a devenit o necesitate. Acesta te ajuta sa mentii nivelul de caldura sub control si sa te bucuri de un aer rece si placut. Iata ce trebuie sa stii
Istoria aragazurilor si cuptoarelor. Cum au evoluat aceste aparate electrocasnice de-a lungul timpului? Istoria aragazurilor si cuptoarelor. Cum au evoluat aceste aparate electrocasnice de-a lungul timpului?
Ți s-a întâmplat vreodată să intri într-un magazin de electrocasnice și să admiri multitudinea de aragazuri, cuptoare, frigidere, espressoare cafea și câte și mai câte alte dispozitive create pentru ca noi să putem găti mai
Cum sa iti amenajezi dormitorul intr-un mod simplu, dar modern Cum sa iti amenajezi dormitorul intr-un mod simplu, dar modern
Dormitorul este una din cele mai intime incaperi din casa ta, fiind locul in care te vei refugia dupa o zi lunga si obositoare la birou. Chiar daca nu-i calca foarte multe persoane pragul, tot va trebui sa acorzi destul de multa atentie amenajarii acestei camere, deoarece trebuie sa te simti
Cand este bine sa faci sfestania casei. Ce este important sa faca credinciosii inainte de a chema preotul sa le sfinteasca locuinta Cand este bine sa faci sfestania casei. Ce este important sa faca credinciosii inainte de a chema preotul sa le sfinteasca locuinta
Sfestania casei este un ritual pe care crestin ortodocsii il urmeaza pentru a scapa de energiile negative din locuinta, astfel incat sa traiasca in armonie si sa fie fericiti de rele.  Mai presus de toate acestea, preotii spun ca este foarte important ca oamenii sa fie curati la suflet, caci