Proiectul de amenajare a casei este rareori gandit din prisma sigurantei pe loc prioritar. Intotdeauna aspectul estetic primeaza, desi bunastarea fizica este mai importanta decat placerea de a vedea un decor frumos. Amenajarea locuintei in stil ecologic si sigur poate parea o provocare la prima vedere, insa exista o serie intreaga de moduri eficiente prin care o poti realiza fara mari batai de cap.
Ai nevoie sa optezi pentru materiale reciclabile si resurse cat mai naturale, care sa nu contina elemente nocive, precum chimicalele ce pot emana in aer gaze toxice. Iata cateva ponturi utile de amenajare, pentru o casa sigura pentru tine si familia ta!
1. Gandeste intregul design in termeni ecologiciIntodeauna este o strategie inteligenta sa gandesti designul casei unitar de la inceput, in termeni ecologici. Cauta pe piata vopsea non-toxica, tapet din materiale naturale biodegradabile si parchet "prietenos" cu mediul inconjurator.
Toate aceste solutii de design iti asigura un trai sanatos, ferit de factori nocivi de mediu care isi spun cuvantul in declansarea numeroaselor afectiuni ale secolului.
2. Foloseste mult bambusBambusul este un material regenerabil minunat pentru amenajarile interioare, care poate sa fie folosit in foarte multe scopuri, de la parchet si podea, pana la mobila sau ustensile pentru bucatarie. Pe langa faptul ca este usor si ecologic, bambusul confera si un aer cald si primitor incaperilor.
Include si obiecte decorative din bambus, pentru a accentua aerul natural si "proaspat" insuflat de bambus.
3. Evita PAL-ulPAL-ul si alte materiale similare, confectionate din rumegus si alte reziduuri lasate in urma de lemnul prelucrat industrial, este tratat cu formadelhida pentru lipirea componentelor sale. Aceasta substanta chimica s-a dovedit a fi nociva organismului uman, pana in punctul in care ar putea chiar sa creasca riscul instalarii diverselor tipuri de cancer.
Parchetul laminat si mobila din PAL intoxica aerul si nu exceleaza nici la capitolul rezistentei.
4. Foloseste cat mai putin PVCUn casa ce contine cat mai putin PVC si alte materiale plastice este o casa sigura, care promoveaza o stare optima de sanatate. Linoleumul, tamplaria de PVC si alte obiecte de design si utilare a locuintei au in compozitia lor substante cu grad inalt de toxicitate.
Lemnul masiv poate sa presupuna o intretinere mai dificila, insa este mult mai rezistent in timp, cu o ingrijire corespunzatoare.
5. Cauta materiale ceramice fara plumbCeramica este un material foarte important in amenajarea casei, asa cum este si in aria veselei. Ai mare grija ce boluri decorative, vaze si vase din ceramica alegi, foarte multe sortimente de pe piata au in compozitie plumb, un metal greu toxic pentru organism.
Un alt metal pe care nu il vrei in preajma ta prin casa este cadmiul, despre care medicii spun ca poate provoca afectiuni renale, oase fragile si afectiuni cardiace, odata cu expunerea prelungita.
Intereseaza-te asupra optiunilor ecologice pe care piata de profil ti le ofera, intrucat ele au devenit mult mai variate de cand interesul pentru o viata sanatoasa a crescut exponential in toate industriile de consum.
Autor: Adelina Dobrin