Skip to article

Cum alegi scarile de interior potrivite casei tale

Cum alegi scarile de interior potrivite casei tale Scarile interioare
Scarile interioare nu se limiteaza doar la a da acces spre alte etaje. Ele reprezinta o piesa importanta a decorului si exista astazi in stiluri diverse.

Iata cateva sfaturi pentru a-ti alege bine scarile!

O chestiune de stil

Drepte sau in ape, in spirala sau elicoidale, scarile se declina intr-o mare diversitate de modele si materiale. In functie de stilul interiorului tau, rustic sau contemporan, poti alege dintre lemn, metal, dar si sticla sau beton.

Tendinta actuala este de lejeritate si transparenta, cu structuri metalice din aluminiu si trepte din plexiglas sau sticla.

Confort si siguranta

Senzatia de confort a scarii depinde de numarul de trepte (cu cat mai multe trepte, cu atat mai mult confort), dar si de profunzime si de inaltimea treptelor. In general, profilele drepte sunt mai sigure decat cele in ape (spirale).

Profunzimea treptelor este in general de 18-20 cm in medie, iar inaltimea lor merge pana la 18-21 cm.

Exista si o formula matematica dupa care se poate calcula o scara confortabila si sigura: suma a doua inaltimi de treapta plus o profunzime trebuie sa fie cuprinsa intre 60 si 65 cm. Se recomanda o largime a scarilor de minimum 80 cm.

Scarile trebuie securizate cu balustrada de minim 1 m inaltime daca exista copii in casa. Distanta intre bare este in general standardizata, ca un bebelus sa nu-si poata baga capul printre ele.

Articole recomandate

Design oriental: cum sa iti amenajezi casa in stil japonez Design oriental: cum sa iti amenajezi casa in stil japonez
Amenajarile in stil japonez pun accentul pe simplitate si eficienta. Decoruri minimaliste, inspirate din natura, cu palete de culori neutre si foarte mult spatiu. Asa s-ar caracteriza in cateva cuvinte designul interior in stil japonez. Iti prezentam cateva ponturi utile pentru a aduce in casa ta
Dormitoare cu design industrial: o splendoare urbana Dormitoare cu design industrial: o splendoare urbana
Designul industrial incepe sa prinda din ce in ce mai bine. Chiar daca aparent nu este deloc sofisticat, opulent sau elegant, acest tip de design este spectaculos prin felul in care imbina diferite elemente vechi, reconditionate si folosite in alt scop decat cel initial.De obicei, designul
Designul viitorului: pereti decorati cu modele 3D Designul viitorului: pereti decorati cu modele 3D
Designul de interioare al viitorului ofera noi dimensiuni casei tale, la modul propriu. Cea mai proaspata si inovativa tendinta este decorarea peretilor in modele 3D, pentru invaluirea locuintei intr-o atmosfera futurista, originala si foarte atragatoare.Peretii decorati cu modele 3D sunt ideea