Skip to article

Rene Lalique, maestrul bijutier

Rene Lalique, maestrul bijutier
Cand spui RenA© Lalique spui originalitate, bun gust, finete.
RenA© Lalique se angajeaza in revolutia estetica la sfarsitul secolului XX si este inventatorul bijuteriei moderne, manifest al stilului Art Nouveau.

De la bijuterii, sticlarie, fotografie, pictura, desen, Lalique a dezvoltat o forma de arta unica la intersectia artelor aplicate, poezie, pictura si literatura.

Lucrarile realizate de Lalique intre 1880 si 1910 continua sa fascineze prin puterea de evocare si prin cea a formelor. Obiectele manufacurate marca Lalique reflecta o personalitate remarcabila a unui om sensibil si cult, admirat de contemporani si reprezentant de seama al epocii lui.Rene Lalique, maestrul bijutier

RenA© Lalique

RenA© Lalique s-a nascut la 6 aprilie 1860, intr-un satuc numit Ay en Campagne. Doi ani mai tarziu familia sa s-a instalat in suburbiile Parisului.

Manufactura Lalique din Alsacia, regiune cu traditie in prelucrarea sticlei devine cunoscuta incepand cu 1921. Stilul Lalique se naste sub coordonarea unui artist, piesele sunt modelate manual si emana feminitate si naturalete.

Rene Lalique, maestrul bijutierPastrand sursele de inspiratie ale stilului Art nouveau, fauna si flora, (cele mai intalnite simboluri sunt paunul, diverse insecte si personaje fantastice) Lalique inoveaza folosind materiale putin uzitate pana atunci in crearea bijuteriilor: sticla, piele, fildes, pietre semipretioase.

Bijuteriile marca Lalique sunt cu predilectie de dimensiuni mari ceea ce usureaza munca artizanilor, recrutati cu grija.

Femeile din inalta clasa sociala si artistele vremii erau de-a dreptul cucerite de bijuteriile Lalique: Arconati-Visconti, contesa de BiAAarn, printesa de Guermantes, Mme Waldeck-Rousseau, actrita Sarah Bernhardt(pentru care realizeaza in 1902 un costum de scena).


Rene Lalique, maestrul bijutier

Colectia Lalique

Obiectele create in atelierele Renee Lalique apartin patrimoniului artistic si cultural national si international si sunt pastrate in peste 40 de muzee din intreaga lume.

In muzeul privat Rene Lalique se gasesc mai mult de o suta de piese valoroase si peste 2000 de schite originale ale bijuteriilor marca Lalique.

Articole recomandate

Feng Shui: lucruri pe care nu ar trebui sa le tii in casa pentru ca atrag ghinonul Feng Shui: lucruri pe care nu ar trebui sa le tii in casa pentru ca atrag ghinonul
Potrivit teoriei Feng Shui, exista lucruri pe care nu ar trebui sa le tii sub nicio forma in casa ta deoarece atrag ghinionul. De asemenea, este foarte importanta ca anumite obiecte din casa sa fie puse in locuri specifice pentru a aduce bunastare.  Iata cateva obiecte pe care ar trebui sa le
Visezi la o bucatarie ca-n reviste? Blatul de lucru din granit iti va transforma bucataria Visezi la o bucatarie ca-n reviste? Blatul de lucru din granit iti va transforma bucataria
A fost odată ca niciodată… o vreme în care lemnul era singurul material la care se gândeau proprietarii de case sau de apartamente atunci când visau la blatul perfect pentru bucătăria lor! Bucătăria este socotită, deseori, drept „inima
Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi
Camera bebelusului este una dintre principalele preocupari ale oricarei viitoare mame. Fiecare isi doreste ce este mai bun si mai frumos pentru copilul ei si e firesc sa fie asa. Amenajarea camerei bebelusului este misiunea perfecta pentru orice viitoare mamica. Va cauta ore in sir toate variantele
Cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute. Cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute.
Se intampla, adesea, ca sa ai libere doar 30 de minute, asa ca te vei gandi, „Doamne, ce pot face intr-o jumatate de ora?” Ei bine, doar de atat ai nevoie pentru a-ti organiza sifonierul. Sau macar sa iti faci ordine intre haine. Iata cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute:
Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari
Lavanda are un miros minunat. Atat florile cat si uleiul de lavanda au multiple utilizari care te vor uimi. Lavanda este folosita ca planta medicinala din vremuri indepartate, iar proprietatile terapeutice ale uleiului esential extras din flori au fost descoperite la inceputul secolului al XX- lea.