Skip to article

Feng Shui: cele opt trigrame - Ba Gua

Feng Shui: cele opt trigrame - Ba Gua
Chinezii au studiat cu atentie schimbarile energiei (qi) care trece prin fazele yin si yang, precum si prin transformarile corelate cu cele cinci elemente, care au fost descrise in articole anterioare. Analizarea in profunzime a acestor modificari care sunt mereu in relatie unele cu altele i-a condus pe inteleptii din China la crearea unui model simetric care reprezenta toate situatiile posibile de gasit in natura si in relatiile umane, denumit cele opt trigrame - Ba Gua (opt simboluri).

Patrunderea sensurilor trigramelor este importanta pentru a ajunge la o intelegere a modurilor in care schimbarile au loc in natura si in fiecare dintre noi.

Cele opt trigrame sunt unitati fundamentale care stau la baza celor 64 de hexagrame din Yijing (Cartea schimbarilor). Fiecare trigrama exprima moduri diferite in care energia se misca si se transforma. Ele au fost folosite nu numai in Feng Shui, ci si in alte discipline din cultura chineza, cum ar fi: filosofia, astrologia, medicina traditionala, numerologia, artele martiale, matematica.

Ba Gua (in alta transcriere fonetica Pa Kua) trebuie intelese deci ca fiind simboluri care reprezinta fazele de tranzitie ale tuturor situatiilor din univers. Ele sunt reprezentate printr-un octogon in jurul caruia sunt aranjate cele opt trigrame, urmand o ordine specifica.

Feng Shui: cele opt trigrame - Ba Gua

Cele opt trigrame iau nastere din interactiunea dinamica dintre yin si yang, reprezentate printr-o linie intrerupta, respectiv o linie continua. Opt este numarul maxim de combinatii de linii yin si yang luate cate trei.


Trigramele sunt construite de la baza. Linia de jos reprezinta pamantul, cea din mijloc omul, iar cea de sus cerul. Fiecarui simbol i-a fost asociat un gen, precum si o serie intreaga de fenomene din natura: anotimpuri, puncte cardinale, cele cinci faze si culorile corespondente, parti ale corpului omenesc, boli si numere. Noi ne vom opri doar asupra celor folosite in Fengshui.Feng Shui: cele opt trigrame - Ba GuaQian - cerul - reprezinta tatal, sotul, presedintele sau regele, directia nord-vest, metalul si culorile asociate acestuia (auriu, argintiu, alb), capul si plamanii, precum si numarul 6. Qian este format doar din linii yang si este o forta yang pura.

Zhen - tunetul - este asociat fiului cel mare, estului, lemnului si culorii verde, picioarelor si numarului 3.

Kan - apa - reprezinta fiul mijlociu sau un barbat adult, nordul, apa si culorile negru si albastru, urechile, sangele si rinichii si numarul 1.

Gen - muntele - este asociat urmatoarelor: mezinului, nord-estului, pamantului si culorilor maro si galben, mainilor si picioarelor si numarului 8.

Kun - pamantul - reprezinta mama, sotia, bunica sau o femeie varstnica, sud-vestul, pamantulsi culorile aferente, abodmenul si stomacul, numarul 2. Kun, fiind format in intregime din linii, yin, este o forta yin pura.

Xun - vantul - este asociat fiicei celei mai mari, sud-estului, lemnului si culorii verde, coapselor si partii inferioare a spatelui, numarului 4.

Li - focul - reprezinta fiica mijlocie sau o femeie de varsta mijlocie, sudul, focul si culorile rosu, portocaliu, roz, violet, ochii si inima, numarul 9.

Dui - mlastina - este in relatie cu mezina sau o fata tanara, vestul, metalul si culorile aferente, gura si pieptul, numarul 7.

Intelegerea trigramelor si a relatiilor pe care le au cu elementele expuse mai sus este necesara pentru momentul in care vom ajunge sa studiem principiile Scolii celor opt case, in cadrul careia se spune ca fiecare locuinta este guvernata de o trigrama (si deci de energiile asociate acesteia).

In incheiere, sa ne amintim ca, desi cele opt trigrame sunt aranjate in jurul unui octogon, acesta nu este Ba Gua, ci doar o reprezentare pictografica a acestui concept al trigramelor.

Articole recomandate

Cum alegi o combina frigorifica potrivita pentru casa ta? Cum alegi o combina frigorifica potrivita pentru casa ta?
Un frigider este un electrocasnic care te va însoți câțiva ani, așa că este important să evaluezi câteva aspecte înainte de a cumpăra unul nou. Există multe branduri dintre care poți alege și poți opta pentru combină
Alege cele mai bune cadouri de inaugurare a casei, perfecte pentru aproape toata lumea Alege cele mai bune cadouri de inaugurare a casei, perfecte pentru aproape toata lumea
O casă nouă este un motiv important pentru a sărbători și ce modalitate mai bună de a o face decât cu un cadou atent pentru casă și, implicit, pentru propietar sau propietari. Fie că prietenul tău sau prietena ta tocmai s-a mutat într-un
10 idei practice pentru amenajarea bailor mici de apartament 10 idei practice pentru amenajarea bailor mici de apartament
De multe ori, cand accesam rubrica de design interior pe un site sau cand rasfoim reviste de profil, ne incanta modul in care sunt amenajate baile: mobilier care straluceste, obiecte decorative de efect, jocuri interesante de culori. Si ne intrebam de ce nu ar putea si baia noastra sa arate asa. Ei
Cum amenajezi un living: cele mai atractive idei de amenajari moderne de care sa tii cont! Cum amenajezi un living: cele mai atractive idei de amenajari moderne de care sa tii cont!
Livingul este o cameră importantă a casei, unde poți servi mese delicioase, te poți relaxa pe canapea sau un fotoliu cu o carte sau te poți bucura de momente plăcute alături de prieteni. Proprietarii unei locuințe mari, cu livinguri spațioase,
Intampina anul 2022 cu caldura - iata de ce sa montezi o centrala electrica! Intampina anul 2022 cu caldura - iata de ce sa montezi o centrala electrica!
Datorita progreselor constante ale tehnologiei, a trai confortabil si a se bucura de o atmosfera si de o temperatura placute in propria locuinta, indiferent de vremea de afara, devine posibil pentru un numar tot mai mare de romani. Indiferent daca locuiesti la casa sau la bloc, la oras sau in