Skip to article

Feng Shui - o alta clasificare a scolilor

Feng Shui - o alta clasificare a scolilor
Este foarte important sa intelegem ca exista mai multe scoli de Fengshui, dintre care unele mai noi si mai usor de inteles, dar care nu tin seama de vechile principii Fengshui, ci se ghideaza dupa mentalitatea "societatii de consum" care ne-a invadat. Aceste noi scoli merg pe principiul conform caruia totul trebuie simplificat, adus la acelasi nivel, pentru a fi mai usor de inteles si de aplicat de oricine isi cumpara o carte.

Pentru a-i ajuta pe cei care doresc sa inteleaga mai clar diferentele dintre scolile de Fengshui clasic si asa-zisele, maestrul chinez de Fengshui Joseph Yu a facut urmatoarea clasificare a scolilor Fengshui:

Feng Shui - o alta clasificare a scolilorNivelul 1 - scoala intuitiva
Aceasta scoala se bazeaza numai pe senzatii sau perceptii. Majoritatea oamenilor pot spune de la prima vedere daca o casa are Fengshui bun sau nu. Dupa ce a observat multe case, un maestru din aceasta scoala de Fengshui devine capabil sa simta energia (qi) cu o mai mare acuratete decat oamenii obisnuiti.

Aceasta scoala poate fi incadrata in sistemul Fengshui pentru ca nu incalca principiul "ceea ce este frumos produce sheng qi" (energia pozitiva despre care vom vorbi in acest articol).

Nivelul 2 - scoala aspiratiilor vietii (cele opt aspiratii ale vietii) Aceasta scoala isi are originea in Hong Kong. Pentru a o face mai usor de inteles pentru majoritatea oamenilor, aceasta scoala imparte casa in opt sectoare conform punctelor cardinale: N, NE, E, SE, S, SV, V si NV. In fiecare sector se manifesta un anumit aspect al vietii.

Cele opt sectoare/aspiratii ale vietii sunt urmatoarele:

1. Statutul social (N)
2. Intelectul (NE)
3. Familia (E)
4. Bogatia (SE)
5. Faima (S)
6. Relatiile romantice si casatoria (SV) 7. Fertilitatea (copiii) (V) 8. Binefacatorii (NV)

Maestrul Yu ne atentioneaza ca nu se stie cum si de ce aceste directii au legatura cu aceste aspecte ale vietii.

Nivelul 3 - Fengshui al sectei negre
Scoala de Fengshui al sectei negre combina stiinta moderna, budismul tibetan, confucianismul si taoismul, conform spuselor fondatorului ei, Lin Yun.

Lin Yun, originar din Taiwan, arata ca Fengshui se compune din doua parti, cea logica si cea ilogica (sau transcendenta). Partea logica este o modificare a scolii celor opt aspiratii. Singura diferenta este ca aici nu se foloseste busola.

Partea din fata a casei este intotdeauna "sectorul carierei", celelalte sectoare fiind si ele fixe si aflandu-se in acelasi loc pentru toate locuintele. Nu are importanta daca aceasta este indreptata spre nord sau spre sud sau orice alta directie. Acesta este o solutie foarte inteligenta pentru ca rezolva problema stabilirii partii frontale a casei ("facing"), care nu este intotdeauna partea cu intrarea principala si a carei stabilire pune uneori probleme in analizarea unei cladiri.

Principiile acestei scoli se regasesc in cartile autorului Richard Webster care au fost publicate si la noi.

Feng Shui - o alta clasificare a scolilor

Nivelul 4 - Scoala celor opt case
Aceasta scoala porneste de la principiul conform caruia cele opt puncte cardinale aduc tipuri diferite de energie la care oamenii si cladirile reactioneaza fie pozitiv, fie negativ. Cu alte cuvinte, principiile scolii celor opt case sunt folosite pentru a determina care sunt cele patru directii (zone) norocoase si cele patru directii (zone) aducatoare de ghinion pentru cei care traiesc in cladirea respectiva. Scopul scolii este sa stabileasca daca ocupantii unei locuinte sunt compatibili cu aceasta si apoi, folosind cele cinci faze ale energiei (despre care vom vorbi in viitor), sa remedieze sau sa sporeasca efectele acesteia in spatiul de locuit sau de lucru.

In aceasta scoala se folosesc formule care implica cele opt trigrame care vor fi subiectul unui articol viitor si pe care le voi mentiona: Qian (cer), Zhen (tunet), Kan (apa), Gen (munte), Kun (pamant), Xun (vant), Li (foc), Dui (mlastina).

Cele opt stele calatoare (You Xing) este un alt principiu de lucru din aceasta scoala. Acestea sunt de fapt cele opt tipuri de energie care vin din cele opt directii cu care sunt asociate cele opt trigrame.

Exista patru stele (energii) pozitive si patru negative care corespund celor opt directii mentionate mai sus.

Ca si celelalte scoli mentionate pana acum, nici aici nu se ia in seama factorul timp, o energie care se modifica ciclic conform calendarului chinezesc folosit in Fengshui.

Efectele acestei energii sunt analizate si aprofundate in urmatoarea scoala si anume Xuan Kong.

Nivelul 5 - Scoala Xuan Kong
Aceasta scoala se ocupa cu analizarea timpului si spatiului si a modului in care aceste energii interactioneaza si afecteaza cladirile si oamenii.

Desi nu exista texte care sa ateste autorii acestei scoli, se considera ca aceasta s-a dezvoltat in timpul dinastiei Tang si nu mai tarziu de dinastia Song.

Exista doua ramuri ale Xuan Kong Fengshui: una denumita Xuan Kong Fei Xing, iar cealalta Xuan Kong Da Gua. Aceste scoli sunt total diferite prin faptul ca Fei Xing (Stelele Zburatoare) este rezultatul manipularii patratului magic Luo Shu, in timp ce Da Gua (Maretele trigrame) este rezultatul lucrului cu cele 8 trigrame si cele 64 de hexagrame.

Articole recomandate

Cum alegi o combina frigorifica potrivita pentru casa ta? Cum alegi o combina frigorifica potrivita pentru casa ta?
Un frigider este un electrocasnic care te va însoți câțiva ani, așa că este important să evaluezi câteva aspecte înainte de a cumpăra unul nou. Există multe branduri dintre care poți alege și poți opta pentru combină
Alege cele mai bune cadouri de inaugurare a casei, perfecte pentru aproape toata lumea Alege cele mai bune cadouri de inaugurare a casei, perfecte pentru aproape toata lumea
O casă nouă este un motiv important pentru a sărbători și ce modalitate mai bună de a o face decât cu un cadou atent pentru casă și, implicit, pentru propietar sau propietari. Fie că prietenul tău sau prietena ta tocmai s-a mutat într-un
10 idei practice pentru amenajarea bailor mici de apartament 10 idei practice pentru amenajarea bailor mici de apartament
De multe ori, cand accesam rubrica de design interior pe un site sau cand rasfoim reviste de profil, ne incanta modul in care sunt amenajate baile: mobilier care straluceste, obiecte decorative de efect, jocuri interesante de culori. Si ne intrebam de ce nu ar putea si baia noastra sa arate asa. Ei
Cum amenajezi un living: cele mai atractive idei de amenajari moderne de care sa tii cont! Cum amenajezi un living: cele mai atractive idei de amenajari moderne de care sa tii cont!
Livingul este o cameră importantă a casei, unde poți servi mese delicioase, te poți relaxa pe canapea sau un fotoliu cu o carte sau te poți bucura de momente plăcute alături de prieteni. Proprietarii unei locuințe mari, cu livinguri spațioase,
Intampina anul 2022 cu caldura - iata de ce sa montezi o centrala electrica! Intampina anul 2022 cu caldura - iata de ce sa montezi o centrala electrica!
Datorita progreselor constante ale tehnologiei, a trai confortabil si a se bucura de o atmosfera si de o temperatura placute in propria locuinta, indiferent de vremea de afara, devine posibil pentru un numar tot mai mare de romani. Indiferent daca locuiesti la casa sau la bloc, la oras sau in