Stilul decorativ mediteranean este recunoscut pentru detaliile din materiale naturale, tesaturile in culori revigorante, mobilierul elegant, boltile, barnele de lemn, prezenta plantelor si atmosfera confortabila. Principala caracteristica a sa este aceea ca aduce natura mai aproape, o integreaza perfect la interior. Acest stil este originar de pe coastele sudice ale Europei, fiind predominant in Spania, Italia si Grecia. Influentele mediteraneene sunt o optiune ideala pentru cei care isi doresc o locuinta ce aminteste permanent de briza marii si de caldura placuta a sudului. Daca te atrage aceasta idee, in cele ce urmeaza regasesti cateva sugestii de amenajare a livingului, care vor incanta multe priviri.
Elementele principale
Livingul este locul in care petreci cel mai mult timp in compania celor dragi. Iar pentru ca atmosfera sa fie cat mai placuta si mai confortabila, accentele mediteraneene sunt o alegere perfecta. Daca te afli in prag de amenajare a acestei incaperi, sau te gandesti ca vechiul decor are nevoie de o imbunatatire, concentreaza-ti mai intai atentia asupra elementelor principale. Unul dintre acestea este mobila pentru living. Stilul mediteranean este romantic, rustic, elegant si prietenos. Astfel, mobilierul poate fi ales cu usurinta, in functie de preferinte. Opteaza pentru corpuri de calitate, din lemn masiv, eventual cu detalii stilizate, sau cat mai simple, daca preferi o abordare moderna.
Pentru un aspect cat mai autentic, alege o canapea mai joasa, pe care poti aseza perne decorative din matase, sau cu franjuri.
Detaliile din fier forjat sunt de asemenea un plus.
Paleta de culori
Culorile asociate acestui stil decorativ sunt de obicei rupte din peisajul pe care il reprezinta. Gandul la mare, plaja, soare, sau la cer, sugereaza urmatoarele culori: albastru, galben, verde-albastrui, portocaliu si alte nuante calde. Vopseste peretii in alb sau in nuante pastelate, pentru a crea o atmosfera calma. O sugestie de efect este ca atunci cand zugravesti sa folosesti un burete, pentru a obtine un aspect texturat.
O alta idee care va atrage privirile este sa folosesti accente de culoare. De exemplu, aseaza intr-un colt al incaperii o vaza inalta din ceramica, intr-o nuanta de albastru intens. Sau, in apropierea bibliotecii, doua fotolii turcoaz, galbene sau portocalii.
Daca iti doresti un decor care sa aminteasca de Spania si sa integreze influenta islamico-maura sau marocana, alege culori puternice si contraste indraznete. Un exemplu de combinatie este portocaliu sau galben cu albastru puternic.
Obiecte de decor
Exista o multitudine de obiecte de decor in stil mediteranean care pot da personalitate livingului tau. Deoarece acest stil are multe influente, in functie de cultura, nu iti limita imaginatia. Printre obiectele apreciate se numara cele handmade, o buna ocazie sa treci pe la targurile si magazinele traditionale. Sculpturile din lemn, statuetele din bronz, vazele din ceramica (in special cele de mari dimensiuni) reprezinta toate o buna alegere.
Daca esti indemanatica, poti crea diferite aranjamente in care sa incluzi scoici, nisip colorat, pietre sau flori uscate.
Plantele de interior vor da livingului un aer proaspat. Daca le preferi pe cele in ghiveci, asaza-le in ghivece de lut, colorate. Florile proaspete, asezate pe masa sau pe mobila, vor umple casa de parfum si culoare.
Texturi si materiale
Principalele materiale folosite in zona mediteraneana sunt cele naturale, precum: lemnul, fierul, bronzul, ceramica, piatra sau tesaturile din fibre naturale.
Daca planurile tale includ montarea unei noi pardoseli, poate cele mai de efect alegeri sunt piatra sau lemnul. Ambele sunt elegante si odata finisate ofera un aspect luxos oricărei incaperi.
Lemnul mai poate fi integrat in decor in mod creativ. O idee buna sunt mesele sau scaunele cu un aspect nefinisat, grinzile din lemn, sau lemne asezate in fata semineului, fara scopul de a fi folosite pentru foc.
In ceea ce priveste covoarele sau carpetele, cele in stil mediteranean au de obicei un aspect tesut, mai dur. Modelele tin mai degraba de gusturile fiecaruia.
Atunci cand alegi perdelele, incearca sa alegi materiale cat mai texturate, cu un aspect natural, in culori calde si deschise. Lungimea recomandata este pana la podea, iar transparenta ar trebui sa permita luminii naturale sa patrunda la interior fara prea mare dificultate.
Ce ti-ai putea dori mai mult decat un living care te duce zilnic cu gandul la plajele Marii Mediterane? Inspira-te din sugestiile de mai sus si bucura-te zilnic de confortul si atmosfera primitoare a casei tale.