Aragazul potrivit pentru bucataria ta: la ce sa fii atent atunci cand alegi plita si cuptorul dispozitivului?

Aragazul potrivit pentru bucataria ta: la ce sa fii atent atunci cand alegi plita si cuptorul dispozitivului?
  calendar_month        
Înainte să cumperi un aragaz, primul lucru pe care trebuie să îl decizi este tipul de alimentare. Un aragaz electric sau un aragaz pe gaz cu cuptor electric? Magazinele oferă o mulțime de modele, așa că este ușor să ajungi să nu mai știi care opțiune este mai bună pentru tine. În continuare, vei afla cum să alegi un aragaz bun și cum te poți bucura de gătit în fiecare zi!

Aragaz electric sau aragaz pe gaz?

Un aragaz pe gaz este cel mai popular. Au plită tradițională cu arzătoare pe gaz și cuptor pe gaz. Dar un aragaz cu cuptor electric pe gaz devine din ce în ce mai dorit pentru bucătăria de acasă: o combinație între o plită tradițională pe gaz și un cuptor electric.

Doar o persoană autorizată poate instala un aragaz pe gaz. Unele puncte de vânzare angajează sau pot recomanda un specialist potrivit pentru această sarcină. De asemenea, trebuie reținut că încăperea în care va fi instalat aragazul pe gaz trebuie să îndeplinească condițiile specificate în reglementările pentru încăperile în care se utilizează gaz. În loc de țevi și coturi - conexiuni rigide de gaz - unii producători folosesc „furtunuri” flexibile și omogene în bucătăriile lor independente, datorită cărora instalarea este mai ușoară și curățarea este mai convenabilă.

Un aragaz pe gaz este mai pretențios:

- Nu trebuie instalat lângă o fereastră (distanța minimă este de 50 cm), deoarece un curent de aer poate stinge flacăra. Acest lucru poate duce la o scurgere necontrolată de gaz și, în consecință, chiar la explozia acestuia.

- Încăperea în care urmează să fie instalat aragazul pe gaz (ca orice alt aparat cu gaz) trebuie să aibă cel puțin o conductă de aerisire gravitațională.

- Dacă vrei să instalezi o hotă deasupra aragazului și să o conectezi la conducta de ventilație, este nevoie de o a doua conductă suplimentară.

- Nu instala hote deasupra aragazului cu o capacitate mai mare de 12 schimbări pe oră (aceasta înseamnă că volumul de aer din bucătărie este înlocuit complet de 12 ori pe oră). Se va crea o presiune negativă în apropierea arzătorului, ceea ce înrăutățește condițiile de ardere a gazului.

Utilizarea în siguranță a cuptorului

Aragazurile pe gaz nu se abat de la standardele de siguranță ale celor electrice, cu atât mai mult cu cât există o credință comună, dar corectă, că gazul trebuie manipulat cu grijă, lucru care nu se întâmplă în cazul unui aragaz cu cuptor electric. De aceea, producătorii de aragazuri pe gaz folosesc protecție împotriva scurgerilor necontrolate de gaz în produsele lor.

De asemenea, sunt frecvente diverse „brevete” care împiedică sau cel puțin îngreunează ca cei mai tineri membri ai gospodăriei să se rănească singuri. Este dificil pentru un copil mic să aprindă arzătorul atunci când trebuie nu numai să-l rotești, ci și să îl apeși și să-l ții o clipă în această poziție.

Ce este mai ieftin - aragazul electric sau pe gaz?

Prețurile aragazelor electrice și pe gaz sunt similare. Poate o plită aragaz pe gaz este ceva mai ieftină. Având în vedere prețurile de astăzi ale gazului natural, gazului petrolier lichefiat și energiei electrice, nu poate exista chiar o diferență majoră a prețurilor de consum.

Cu toate acestea, un aragaz electric este mai ușor și mai precis de reglat, astfel încât energia furnizată acestuia să fie mai bine utilizată. Pierderi mai mici sunt posibile și deoarece oalele special concepute pentru aragazul electric aderă exact pe suprafața de gătit, spre deosebire de modelele pe gaz.

Cu cât aragazul este mai modern, cu atât poate fi folosit mai economic. Există dispozitive care pot reutiliza odată căldură generată. De exemplu, cuptoarele aragazelor electrice se opresc automat înainte de încheierea ciclului și în ultima fază de gătire nu consuma nicio energie electrică, ci folosesc căldura generată anterior.

Recomandari