Skip to article

Cactusul de Craciun

Cactusul de Craciun
Denumirea stiintifica este Zygocactus truncates, Epiphyllum truncates sau Schlumbergera truncates.

Caracteristici

Este planta originara din Brazilia. Craciunelul face parte din marea familie a cactusilor sau Cactaceae ce cresc in zone desertice sau in padurile din jungla americana unde se dezvolta agatati de ramurile unor arbori. Este planta fara spini, cu tulpini articulate si latite ca niste frunze de culoare verde.

Are crestere verticala pana la 30 -50 cm inaltime sau pendenta, adica atarna. Se prefera tunderea plantei cand tulpinile au ajuns la 30-40 cm pentru a o forta sa se ramifice. Prefera spatii usor umbrite pe timpul verii, cu umiditate ridicata in aer.

Inmultirea

Planta se inmulteste usor prin butasi, ce se sectioneaza de circca 10-12 cm lungime, se lasa cateva ore sau 2-3 zile la usoara ofilire dupa care se pot planta direct in ghivece sau se pun cu baza intr-un vas cu apa.
Cactusul de Craciun


Dupa emiterea radacinilor se planteaza la loc. Butasirea se face la inceputul primaverii dupa ce planta si-a pierdut toate florile. Dar cactusii se pot inmulti chiar tot anul.

Solul

Amestecul de sol in care se planteaza e format din 30 % pamant de frunze, 25% pamant de gradina, 25% nisip grosier, 10 % praf si sfaramaturi de carbune de lemn si 10% caramida pisata.

Solul trebuie sa aiba o granulatie mare. Solurile de origine ale acestor cactusi au un continut bogat in fosfati si saruri de potasiu si sunt sarace in azot, amanunte de care se va tine seama la ingrijirea plantelor.

Dupa plantare se uda moderat, fara sa balteasca apa in ghiveci. Plantele cresc mai repede in ghivece de plastic decat in cele de lut ars.

Mediul prielnic

Prefera spatii aerate, cu temperatura ce nu va trebui sa scada mai mult de 10 grade pe timpul iernii. Pentru udat este de preferat sa folositi apa de ploaie sau ,daca nu e posibil, apa de robinet se va lasa pentru decantat 1-2 zile. Vara este bine sa racoriti planta prin pulverizarea apei pe frunze.

O data cu scaderea temperaturilor, planta incepe sa emita boboci florali. Acestia se formeaza in varful terminal al ramurilor. Din acest moment planta nu va trebui sa fie mutata din acel loc. Daca din greseala sau necunoastere ati mutat-o ea isi va pierde bobocii sau florile.

Florile sunt de culoare rosie, roz, alb, violet si stau inflorite chiar si o saptamana, dupa care se ofilesc si cad. Planta tanara infloreste dupa 2-3 ani de crestere.

Daca planta nu a avut conditii favorabile pentru a inflori in preajma Craciunului, ea o poate face dupa aceea, chiar si de Pasti.

Craciunelul are un aspect frumos mai ales cand este inflorit si poate fi oferit in preajma sarbatorii nasterii Domnului. In prezent, Cactusul Craciunului se comercializeaza cu 10 lei, dar pretul variaza in functie de marimea plantei.

Articole recomandate

Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o
5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta 5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta
Cumpărarea unei case noi vine cu o mulțime de provocări, dar, odată făcut pasul, trebuie să avem grijă să investim în lucrurile care sunt cu adevărat importante. Astfel, pe lângă decorarea locuinței și amenajarea ei într-un