Skip to article

Ce sistem de irigatie a gradinii alegi?

Ce sistem de irigatie a gradinii alegi?
Udarea automata este o metoda practica de irigare a gradinii, mai ales daca trebuie sa pleci din oras si n-are cine sa ingrijeasca de ea. Iata cateva sfaturi practice pentru a face alegerea buna intre diferitele sisteme de irigatie existente!

Irigatie de suprafata sau ingropata?

Exista diferite sisteme de irigare automata, dintre care se disting:

irigatoare de suprafata: picatura cu picatura sau micro-aspersoare alimentate prin tevi puse direct pe sol;
irigatoare ingropate, alimentate de o retea de tevi subterane.

Alegerea sistemului de irigatie depinde de suprafata gradinii tale. Sistemele ingropate, mai scumpe, sunt in general rezervate suprafetelor mari si regiunilor cu clima foarte uscata.

Ca sunt instalate la suprafata sau sunt ingropate, aceste sisteme sunt echipate cu o cutie automata, ce asigura irigarea gradinii in absenta ta.

Diferitele sisteme de udare

Iata care sunt principalele avantaje ale diferitelor sisteme de udare automata!

Sistemul picatura cu picatura este un sistem excelent de irigare in termeni economici si de eficacitate. Usor de instalat, acesta e cel mai recomandat sistem pentru gradinile mici, garduri vii, flori si gradina de legume. Economic la apa, acest sistem iriga doar radacinile plantelor. Singurul inconvenient: numeroasele tevi dispuse la suprafata nu sunt foarte discrete si estetice.

Micro-aspersia este un alt sistem economic, caci da apa sub forma de ploaie foarte fina. Aceasta udare ce nu dauneaza plantelor este ideala pentru florile si legumele fragile. De asemenea, sistemul este potrivit pentru suprafete un pic mai mari decat acela al sistemului picatura cu picatura (1-3 metri in diametru).

Teava poroasa este o teava care se dispune la baza plantelor si care lasa apa sa iasa prin membrana sa. Retine ca difuzia apei este neregulata si sistemul functioneaza prost daca apa este calcaroasa.

Sistemul de irigatii ingropat este indicat in special pentru gazon. El cuprinde un ansamblu de tevi si turbine ce pot acoperi pana la 10 metri distranta. Atentie: instalarea unui sistem de irigatie ingropat necesita realizarea unui plan tehnic, facut de profesionisti in acest domeniu.

Costuri

Costul unui sistem de irigare automata este extrem de variabil. El depinde de produsul ales, de calitatea si performanta dorita, dar si de configuratia pamantului. Pretul programatoarelor este in functie de calitate si poate varia de la 50 la 2500 euro.

Articole recomandate

Feng Shui: lucruri pe care nu ar trebui sa le tii in casa pentru ca atrag ghinonul Feng Shui: lucruri pe care nu ar trebui sa le tii in casa pentru ca atrag ghinonul
Potrivit teoriei Feng Shui, exista lucruri pe care nu ar trebui sa le tii sub nicio forma in casa ta deoarece atrag ghinionul. De asemenea, este foarte importanta ca anumite obiecte din casa sa fie puse in locuri specifice pentru a aduce bunastare.  Iata cateva obiecte pe care ar trebui sa le
Visezi la o bucatarie ca-n reviste? Blatul de lucru din granit iti va transforma bucataria Visezi la o bucatarie ca-n reviste? Blatul de lucru din granit iti va transforma bucataria
A fost odată ca niciodată… o vreme în care lemnul era singurul material la care se gândeau proprietarii de case sau de apartamente atunci când visau la blatul perfect pentru bucătăria lor! Bucătăria este socotită, deseori, drept „inima
Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi
Camera bebelusului este una dintre principalele preocupari ale oricarei viitoare mame. Fiecare isi doreste ce este mai bun si mai frumos pentru copilul ei si e firesc sa fie asa. Amenajarea camerei bebelusului este misiunea perfecta pentru orice viitoare mamica. Va cauta ore in sir toate variantele
Cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute. Cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute.
Se intampla, adesea, ca sa ai libere doar 30 de minute, asa ca te vei gandi, „Doamne, ce pot face intr-o jumatate de ora?” Ei bine, doar de atat ai nevoie pentru a-ti organiza sifonierul. Sau macar sa iti faci ordine intre haine. Iata cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute:
Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari
Lavanda are un miros minunat. Atat florile cat si uleiul de lavanda au multiple utilizari care te vor uimi. Lavanda este folosita ca planta medicinala din vremuri indepartate, iar proprietatile terapeutice ale uleiului esential extras din flori au fost descoperite la inceputul secolului al XX- lea.