Skip to article

Ce sistem de irigatie a gradinii alegi?

Ce sistem de irigatie a gradinii alegi?
Udarea automata este o metoda practica de irigare a gradinii, mai ales daca trebuie sa pleci din oras si n-are cine sa ingrijeasca de ea. Iata cateva sfaturi practice pentru a face alegerea buna intre diferitele sisteme de irigatie existente!

Irigatie de suprafata sau ingropata?

Exista diferite sisteme de irigare automata, dintre care se disting:

irigatoare de suprafata: picatura cu picatura sau micro-aspersoare alimentate prin tevi puse direct pe sol;
irigatoare ingropate, alimentate de o retea de tevi subterane.

Alegerea sistemului de irigatie depinde de suprafata gradinii tale. Sistemele ingropate, mai scumpe, sunt in general rezervate suprafetelor mari si regiunilor cu clima foarte uscata.

Ca sunt instalate la suprafata sau sunt ingropate, aceste sisteme sunt echipate cu o cutie automata, ce asigura irigarea gradinii in absenta ta.

Diferitele sisteme de udare

Iata care sunt principalele avantaje ale diferitelor sisteme de udare automata!

Sistemul picatura cu picatura este un sistem excelent de irigare in termeni economici si de eficacitate. Usor de instalat, acesta e cel mai recomandat sistem pentru gradinile mici, garduri vii, flori si gradina de legume. Economic la apa, acest sistem iriga doar radacinile plantelor. Singurul inconvenient: numeroasele tevi dispuse la suprafata nu sunt foarte discrete si estetice.

Micro-aspersia este un alt sistem economic, caci da apa sub forma de ploaie foarte fina. Aceasta udare ce nu dauneaza plantelor este ideala pentru florile si legumele fragile. De asemenea, sistemul este potrivit pentru suprafete un pic mai mari decat acela al sistemului picatura cu picatura (1-3 metri in diametru).

Teava poroasa este o teava care se dispune la baza plantelor si care lasa apa sa iasa prin membrana sa. Retine ca difuzia apei este neregulata si sistemul functioneaza prost daca apa este calcaroasa.

Sistemul de irigatii ingropat este indicat in special pentru gazon. El cuprinde un ansamblu de tevi si turbine ce pot acoperi pana la 10 metri distranta. Atentie: instalarea unui sistem de irigatie ingropat necesita realizarea unui plan tehnic, facut de profesionisti in acest domeniu.

Costuri

Costul unui sistem de irigare automata este extrem de variabil. El depinde de produsul ales, de calitatea si performanta dorita, dar si de configuratia pamantului. Pretul programatoarelor este in functie de calitate si poate varia de la 50 la 2500 euro.

Articole recomandate

Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o
5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta 5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta
Cumpărarea unei case noi vine cu o mulțime de provocări, dar, odată făcut pasul, trebuie să avem grijă să investim în lucrurile care sunt cu adevărat importante. Astfel, pe lângă decorarea locuinței și amenajarea ei într-un