Skip to article

Dionaea - o carnivora tenace

Dionaea - o carnivora tenace
Poate multi ati vazut-o in atlasele botanice sau pe la televizor, insa cu siguranta nu in florarii.

Dionaea muscipula mai este cunoscuta si sub numele de Venus Flytrap, deoarece principala sa sursa de hrana este constituita din musculite sau alte insecte mici.

Dionaea muscipula este originara din zonele calde si umede ale Carolinei de Sud, Statele Unite, unde solul acid si lipsit de elemente nutritive a fortat in timp aceasta planta sa-si dezvolte si sa-si imbunatateasca capacitatea de a se hrani cu insecte, transformand-o in tenacele vanator de azi.

Structura
Planta prezinta patru pana la sapte frunze care iau nastere din tulpina subterana, reprezentata de un rizom. Fiecare din frunzulite poate atinge o lungime maxima de trei pana la sapte centimetri, in functie de perioada din an in care aceasta infloreste.

Frunza acestui vanator este formata din doua portiuni: una plata, in forma de inima - un petiol capabil de fotosinteza si o pereche de lobi terminali, pe marginea petiolului, care formeaza de fapt capcana plantei.

Mecanismul de capturare
Atunci cand o insecta atinge unul din firisorii senzitivi aflati pe unul din lobi, ea declanseaza automat mecanismul de inchidere a lobilor si ramane prinsa in interior.

Dionaea are un mecanism atat de sofisticat incat poate depista cu usurinta insectele de alte obiecte care ii ating firisoarele, astfel ca nu isi iroseste energia in zilele ploioase, cand zeci de picuri de apa ii ating lobii sensibili.

In stare de repaos, lobii plantei sunt convecsi, insa in momentul inchiderii capcanei, ei devin concavi, formand o cavitate in care ramane imobilizata insecta.

In interiorul cavitatii se secreta substante care "consuma" prada. Digestia dureaza aproximativ 10 zile dupa care capcana se redeschide.

Unde traieste Dionaea?
In mod normal Venus Flytrap traieste in locuri lipsite de nitrogen, cum sunt mlastinile.
Insa pot fi achizitionate si la noi, dintr-o pepiniera de crescatorie, deoarece este protejata de lege.

Articole recomandate

Amenajarea holului - 3 ideii de optimizare a spatiului Amenajarea holului - 3 ideii de optimizare a spatiului
Holurile sunt unele dintre cele mai problematice camere ale casei pentru că sunt de obicei înguste și totodată reprezintă spațiul cu care invitații vor lua contact pentru prima dată. Dacă vrei să optimizezi spațiul din hol, ține cont de
Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o