Skip to article

Ikebana - calea florilor

Ikebana - calea florilor
Ikebana (calea florilor) este o arta traditionala japoneza bazata pe aranjamentul floral.

Total opus stilului occidental de aranjare care pune accentul pe frumusetea florilor in sine, aranjamentul floral japonez este o structura armonioasa, o imbinare de culoare si forme.
Ikebana pune in valoare toate componentele aranjamentului : vasul, tulpina, frunzele, ramurile.

Structura completa a aranjamentului floral japonez este axata pe trei elemente principale simbolizand cerul, pamantul si umanitatea prin asimetrie, deschidere si profunzime.

Originea termenului ikebana este « kyLka », denumire data ofrandei de flori din templele budiste (obicei ce dateaza din secolul VI in China.)

In aceste aranjamente florile si ramurile erau dispuse in asa fel incat erau orientate spre cer.

Rikka

Ikebana - calea florilor

Un tip de aranjament mult mai sofisticat este rikka sau tachibana aparut in secolul XV.
Rikka reflecta splendoarea naturii. Intr-un aranjament de acest tip ramurile de pin, de exemplu, simbolizeaza pietrele iar florile simbolizeaza apa.

Aceasta arta devine populara in sec XVII si a fost folosita la decoratiunile pentru ceremonii cu fast. Astazi rikka este perceputa ca o forma veche de aranjament floral si este foarte rar practicata.

Schimbarea semnificativa in istoria acestei arte are loc in secolul XV din timpul domniei shogun-ului Yoshimasa Ashikaga (1436 a€" 1490). Yoshisama a construit locuinte simple prevazute cu un alcov unde oamenii asezau aranjamente florale.

Acea perioada a adus o simplificare a regulilor ikebana pentru ca toate clasele sociale sa se poata bucura de aceasta arta.

Alaturi de ceremonia ceaiului si caligrafie, Ikebana era una dintre artele pe care fetele din Japonia erau obligate sa le stapaneasca in vederea casatoriei.

Astazi aranjamentele florale sunt considerate a fi printre cele cinci arte traditionale japoneze.

Articole recomandate

Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o
5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta 5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta
Cumpărarea unei case noi vine cu o mulțime de provocări, dar, odată făcut pasul, trebuie să avem grijă să investim în lucrurile care sunt cu adevărat importante. Astfel, pe lângă decorarea locuinței și amenajarea ei într-un