Insa ca acest lucru sa nu se intample, trebuie sa stii totul despre ingrijirea lui, mai ales acum, in perioada rece. Asa ca cele cateva sfaturi din randurile urmatoare nu-ti pot prinde decat bine:
Conditiile de mediu care pot dauna bonsaiului tau sunt urmatoarele:
soarele in exces
udatul in exces
apa in cantitate insuficienta
lipsa fertilizatorilor
fertilizarea in exces
toxinele
Toate problemele cauzate de acestea pot fi insa evitate daca acorzi o atentie suficienta semnalelor pe care bonsaiul tau ti le trimite ori de cate ori ceva este in neregula.
Denumita supradoza de sodiu, afectiunea de care poate suferi bonsaiul tau in cazul in care i-ai oferit o cantitate prea mare de fertilizatori se manifesta prin uscarea extremitatilor frunzelor, in special la cele mature.
Problema se poate remedia prin miscorarea cantitatii de fertilizant pulverizat pe pamant si prin scurgerea celui deja existent sau prin uscarea lui, pentru evaporarea sarurilor.
In cazul in care observi ca frunzele bonsaiului tau incep sa se ingalbeneasca si cad foarte rapid, arunca o privire suplimentara locului unde ai amplasat ghiveciul sau, pentru ca este posibil ca bonsaiul sa stea in prea mult soare.
Spre deosebire de supradoza de sodium, lumina soarelui directa afecteaza toate frunzele, mature sau lastari si are efecte devastatoare intr-un timp foarte scurt.
Remediul este amplasarea bonsaiului intr-o zona in care soarele nu are putere sa bata direct sau chiar in semi-umbra, pentru multe specii.
Pe cat de rau ii face apa in exces, pe atat de usor il omoara lipsa apei. Solutia este udatul bonsaiului la intervale regulate. Si o modalitate corecta de a-l uda.
Solul in care acesta creste este de regula destul de tare, iar lipsa unui pamant afanat te poate induce in eroare crezand ca l-ai udat suficient. Apa trebuie sa iasa in cateva picaturi prin gaurile vasului, insa niciodata sa stagneze in farfurioara sa.
