Skip to article

Ingrijirea corecta a portocalului de apartament

Ingrijirea corecta a portocalului de apartament
Portocalul este un arbore care se planteaza destul de usor, creste foarte rapid si iti decoreaza locuinta intr-un mod spectaculos. Fructele portocalului crescut in apartament nu sunt neaparat comestibile, dar sunt accesorii care ofera casei tale un aer exotic si foarte proaspat.

Daca vrei sa te bucuri de aspectul si aroma unui portocal chiar la tine acasa, invata care sunt pasii pe care trebuie sa urmezi pentru ingrijirea unui astfel de arbore.

Plantarea portocalului

Daca vrei ca portocalul sa fie creatie proprie inca de la inceput, ai nevoie doar de cateva seminte de la o portocala, de un pamant usor nisipos, un ghiveci si putina apa.

Scoate semintele din fruct, spala-le bine cu apa la temperatura camerei si lasa-le in apa timp de 5 - 6 ore. Intre timp formeaza pamantul din doua parti turba si o parte nisip. Dupa ce semintele au stat suficient in apa, nu iti mai ramane decat sa plantezi semintele la o adancime de aproximativ un centimetru si sa uzi apoi solul cu un pahar cu apa. Scapa de excesul de apa care se strange in farfuriuta ghiveciului.

Dupa ce te asiguri ca toata apa s-a scurs bine din ghiveci, acopera ghiveciul cu o folie alimentara de plastic timp de 24 de ore pentru a grabi germinarea, insa perforeaza punga in cel putin 3 locuri, cu ajutorul unei scobitori pentru a asigura oxigenul necesar semintei.

Aseaza ghiveciul intr-un loc luminos, eventual la ferestra si uda solul cu putina apa (o poti face zilnic, cu ajutorul unui pulverizator), mai ales in prima saptamana. Rareste apoi udarile pana la doua pe saptamana.

Ingrijirea portocalului de apartament

Dupa aparitia primei frunze, trebuie sa asezi ghiveciul intr-un loc protejat de curent, astfel incat planta sa nu aiba de suferit. Cand trunchiul portocalului atinge grosimea unui creion, poti face altoirea. In cazul in care nu te pricepi la altoire, nu iti ramane decat sa apelezi la ajutorul unui profesionist.

Ingrijirea corecta a portocalului de apartamentMergi cu portocalul la o sera de flori, la o gradina botanica sau chiar la un specialisti din cadrul magazinelor de specialitate. In schimbul unei sume de bani, acesta iti va altoi portocalul in numai cateva minute. Doar asa copacul va putea produce fructe, insa abia dupa primii trei ani.

Pentru a stimula dezvoltarea portocalului este recomandat sa asezi planta la lumina, sa o uzi periodic si sa ii aplici produse de fertilizare. In comert poti gasi prafuri, betisoare sau solutii lichide pentru a stimula dezvoltarea portocalului. Insa trebuie sa ai grija - o cantitate prea mare de fertilizator poate duce la arderea radacinilor portocalului. Este indicat sa utilizezi produsul conform instructiunilor de pe ambalaj si doar o data la cateva saptamani.

Atentie! Uneori portocalul (citricele in general) crescut in apartament poate fi atacat de acarieni si paduchi de frunza. In acest caz este indicat sa tratezi portocalul cu un insecticid special pentru citrice. De preferat este sa ceri ajutorul unui specialist care sa identifice cu exactitate problema si care sa iti recomande un produs potrivit.

Autor: Ana-Maria Dragota

Articole recomandate

Curatenia e floare la ureche cand folosesti mopuri cu aburi! Curatenia e floare la ureche cand folosesti mopuri cu aburi!
Daca vrei sa faci curatenie rapid si eficient, cu minimum de efort, este recomandat sa utilizezi mopuri cu aburi. Dincolo de rezultatele excelente pe care le dau, aceste aparate reprezinta o varianta eco-friendly de curatenie a casei tale. Din moment ce nu vei avea nevoie decat de apa pentru a
Plosnitele de saltea, foarte periculoase pentru sanatate! Cum scapi de aceste insecte Plosnitele de saltea, foarte periculoase pentru sanatate! Cum scapi de aceste insecte
Plosnitele se numera printre cele mai intalnite daunatoare, iar aparitia lor in patul si in viata ta iti pot da lumea peste cap. De ce este atat de dificil sa scapam de ele? Calatoritul este o placere nelipsita din viata multor persoane, insa in vacante ar trebui sa fim foarte atenti la locurile in
Schimba decorul din dormitor - perne decorative si cuverturile noi sunt schimbari de bun augur Schimba decorul din dormitor - perne decorative si cuverturile noi sunt schimbari de bun augur
Decorul din dormitor este cel care îți setează buna dispoziție și îți creează intimitatea de care ai nevoie. Îți surâde ideea de a avea în această încăpere o atmosferă liniștitoare, un loc cald și plăcut.
Masajul, a way of life - inspira-te de la Masatto pentru telul acestui an Masajul, a way of life - inspira-te de la Masatto pentru telul acestui an
Anul acesta reiei lista de promisiuni pe care ti-ai facut-o. In contextul actual ai putea sa iti doresti mai degraba sa mentii ce ai sau sa revenim la normalitatea si firescul de dinainte de pandemie. Iti vei propune sa calatoresti mai mult, sa citesti mai mult si sa iti bucuri sufletul cu
Exista dulapuri frigorifice "obisnuite" si exista modelul cu o capacitate de 2.100 de litri Exista dulapuri frigorifice "obisnuite" si exista modelul cu o capacitate de 2.100 de litri
In industria ospitalitatii, termenul de "dulap frigorific" defineste mai multe tipuri de echipamente HoReCa, de la minibar-uri la frigidere profesionale sau industriale, care deservesc acelasi scop: pastrarea bauturilor si alimentelor la o temperatura constant scazuta pentru o perioada indelungata