Skip to article

Magia chihlimbarului

Magia chihlimbarului
Multi se intreaba ce este cu adevarat chihlimbarul. Piatra sau fosila? Raspunsul insa este elocvent. Rasina pur si simplu. O rasina care exercita inca si astazi o fascinatie extrema asupra noastra.

Este de origine vegetala si este fosilizata de milenii intregi. Cunoscuta si sub numele de ambra, chihlimbarul are numeroase virtuti, dintre care amintim numai cateva, cum ar cele cosmetice sau medicale.

Cum s-a format chihlimbarul?

Ambra se regaseste sub forma unor bucatele mai mult sau mai putin transparente, galbene sau rosiatice si contine adesea insecte fosilizate. Este un material lejer, cu o compozitie de 70% carbon, 11% hydrogen, 10% oxygen si o parte sulf.

Numele de succinita sub care apare adesea ambra in lucrarile de specialitate vine de la acidul succinic, care determina mirosul specific de rasina, atunci cand ambra arde.

Provenit din coniferele din teritoriul actualei Marii Baltice, chihlimbarul reprezenta un produs pretios, inca din vremea Greciei Antice, cand el lua drumul Romei si se transforma in amulete si coliere.

Cum se prezinta chihlimbarul?

Ambra se regaseste intr-o mare varietate de culori, cu predominatie pentru nuantele de galben. In ceea ce priveste transparenta acesteia, ea este determinata de cantitatea de aer prezenta in chihlimbar.

Ambra perfect transparenta nu contine deloc aer, pe cand cea alba este in totalitate opaca, cu un continut de peste 1 milion de bule de aer pe mm patrat.

Colierele de chihlimbar au fost intotdeauna considerate drept un simbol al elegantei, iar fascinatia oculta a ambrei se manifesta sub forma folosirii esentelor de ambra in ritualurile din lacasurile de cult.

Cea mai vestita ambra este considerate ambra Baltica. Daca insa in vremurile stravechi ea se folosea pentru confectionarea de bijuterii, in decoratiunile interioare, acum accentul in folosirea ei este pus mai mult pe zona cosmeticii, exploatandu-i-se la maxim potentialul antioxidant.

Magia chihlimbarului

Articole recomandate

Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o
5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta 5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta
Cumpărarea unei case noi vine cu o mulțime de provocări, dar, odată făcut pasul, trebuie să avem grijă să investim în lucrurile care sunt cu adevărat importante. Astfel, pe lângă decorarea locuinței și amenajarea ei într-un