Skip to article

O Afacere Profitabila- Cultura ciupercilor Pleurotus spp.

O Afacere Profitabila- Cultura ciupercilor Pleurotus spp.
Cultura ciupercilor comestibile, indiferent de specia aleasa, poate fi o afacere profitabila. Cultivand ciuperci, totul se petrece intr-un spatiu inchis, izolat, dotat cu toate utilitatile, cu microclimatul specific speciei cultivate, pe faze fenologice.

Asigurand toate aceste conditii la parametri optimi nu are ce cauta neprevazutul.In continuare totul depinde numai de tehnolog in sensul de a executa lucrarile la timp si la parametrii ceruti de tehnologie.

Dar pentru a realiza toate aceste conditii, in ciupercarie mai intai se investeste. Investitia se poate ridica intre 50-200.000 euro in functie de suprafata cultivata si gradul de automatizare utilizat.

Unii cultivatori vor o ciupercarie restransa, pentru consum familial. Sa admitem ca au un spatiu ce ar putea fi amenajat, atunci se poate cultiva si numai sezonier, adica toamna si primavara si in acest caz investitia poate fi mult mai redusa, intre 5000-10.000 euro sau chiar mai putin.

Elemente necesare unei ciupercarii

Oricum o afacere medie se recomanda sa se desfasoare in 2 hale cu o suprafata construita de cca. 120 mp fiecare, cu inaltimea de 3,5-4 m. La acestea se mai adauga anexele ce cuprind: in cazul culturii de Pleurotus spp. spatii pentru pregatirea substratului, a dezinfectiei lui, a insamantarii, incubarii, spatiu frigorific, de ambalat ciuperci, de expeditie, un vestiar si un mic depozit de materiale.

O Afacere Profitabila- Cultura ciupercilor Pleurotus spp.

Dupa amenajarea spatiului cu stelaje pe 3-4 nivele pe verticala, cu sistem de ventilatie prin care se efectueaza si incalzirea sau racirea aerului dupa caz, sistem de iluminat si de apa-canal se face o buna igienizare a acestuia si dezinfectie cu substante specifice ( formaldehida si sulfat de cupru).

Pregatirea substratului de cultura pentru ciupercile Pleurotus spp.(bureti sau pastravi de fag).
Substratul pentru aceste ciuperci este ligno-celulozic, adica poate fi format din diferite materiale lignicole - pe baza de lemn precum rumegus, talaj, frunze de copaci sau pomi fructiferi, scoarta, coarde de vita de vie, ramuri subtiri de la taierea pomilor fructiferi sau poate fi celulozic provenit din plante ierboase precuum cereale paioase sau prasitoare, deseuri de plante medicinale, de in, soia, rapita, cartofi s.a.

Fiecare material care nu este maruntit va fi supus tocarii la anumite dimensiuni.
Materialele mentionate pot intra intr-o reteta in diferite proportii, iar unele dintre acestea pot fi utilizate chiar de 95%.
Pentru a spori productia de ciuperci se recomanda utilizarea si a unui material proteic in proportie de 1-10%. Dintre materialele proteice se recomanda sroturi de soia, gozuri de mazare, fasole, orz, ovaz , uruiala de porumb, malai, s.a.

Indiferent de reteta aleasa, materialele se vor supune unei dezinfectii termice prin unul din urmatoarele procedee:

apa fierbinte la 75-80 grade C, cu mentinere intre 4-6 ore si urmata de racire intr-o perioada totala de 24 ore;

fierberea pe flacara, la 80-90 grade C, cu mentinere 3-4 ore, apoi se lasa in continuare la racit in total 24 ore;

tratarea materialului cu abur de joasa presiune la 80 grade C, timp de 3-4 ore;

expunerea materialelor imbibate in apa rece in prealabil, la cuptor cu microunde industrial, pentru o perioada de 1-2 ore.
Fiecare din aceste procedee de dezinfectie termica elimina o parte din competitori precum mucegaiuri si diferiti daunatori.

Dupa tratament, materialele se lasa la racit pina la 25 grade C, se elimina excesul de umiditate - unde este cazul, dupa care se trece la insamantare.
Miceliul se procura numai de la Statii de miceliu acredidate, cu certificat de calitate si factura fiscala cu 1-3 zile inainte de insamantare.

Insamantarea consta in amestecarea uniforma a substratului, cu amendament si miceliu in proportie de 2,5-4% la greutatea umeda a materialelor.
Amendamentul este reprezentat prin creta furajera ce se mai numeste si carbonat de calciu, SAU sulfat de calciu care nu este altul decat ipsosul din constructii SAU var stins. Proportia de utilizare in ordinea mentionarii lor este de 3-4%, 2% si 0,4%.

Dupa amestecarea uniforma, materialele se introduc in saci din polietilena, pentru inceput transparenti pentru a putea sa observati eventualele infectii. Sacii vor avea dimensiunea urmatoare: lungime 60-70 cm, latime 40-50 cm, grosimea foliei 0,01 mm, carora li se fac orificii cu diametrul de 1,5-2 cm din 10 in 10 cm, alternativ, cu ajutorul unei preducele, (o teava de metal cu un capat ascutit). Capacitatea unui sac va fi de 10-15 kg. Se leaga la gura si se asaza pe stelaj la incubare, la temperatura de 22- 24 grade C pentru cca. 15-21 zile.

Rezultate

Dupa aceasta perioada sacii incubati - cu miceliu crescut, se muta la loc definitiv in ciupercarie unde se vor aplica conditiile de microclimat specifice speciei sau hibridului cultivat. De obicei la formare-recoltare temperatura este mai scazuta, in jur de 14-17 grade C, cu iluminare 8-10 ore/zi, cu umiditate de 75-90% si ventilatie cu priza de aer proaspat si recircularea celui din interior.

O Afacere Profitabila- Cultura ciupercilor Pleurotus spp.

Intr-o perioada de recoltare de 40-50 zile, in 3-4 valuri se pot obtine intre 4-6 kg ciuperci de pe un sac cu greutatea de 13-15 kg.
Daca veti calcula ca un ciclu de productie dureaza 60-70 zile (incubare + recoltare) atunci avand toate dotarile in ciupercarie puteti obtine 5 astfel de cicluri de cultura pe an.

In cazul in care ciupercaria cuprinde separat si o camera de incubare atunci se pot realiza 6-7 cicluri de cultura pe an.
Spuneti dvs. daca exista o alta planta care sa produca atatea recolte pe an ?

Si va mai amintiti ce am folosit ca materie prima pentru insamantare : deseuri, materiale auxiliare de care nu stim cum sa scapam, pentru a nu polua mediul inconjurator. Si obtinem carne vegetala, fara colesterol, fara grasimi, cu proteine, vitamine, saruri minerale si chiar cu unele virtuti medicinale care la noi in tara nu sunt exploatate.

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!