Peste 2 zile este Duminica Floriilor.
Traditia crestina spune ca in aceasta zi se tin slujbe la biserica si se sfintesc crengute de salcie care apoi se impart credinciosilor, crengute care au rolul de a-I proteja pe acestia de rele pe parcursului intregului an.
De unde vine insa salcia si care este povestea folosirii ei in Duminica Floriilor?
Salcia face parte din familia Salicaceae si are denumirea stiintifica de Salix spp. Este cunoscuta peste tot prin mladitele sale lungi si plecate si prin preferinta catre zonele de pe malul apelor. De aici si denumirile populare, de "salcie plangatoare" sau "salcie pletoasa".
Crestinismul insa i-a adus si o alta semnificatie, odata cu patimile lui Iisus Hristos, cand soldatii romani ai lui Pontius Pilat au folosit ramuri de salcie pentru a-l biciui pe Mantuitor cu acestea.
De aceea exista datina ca in Duminica Floriilor crengute de salcie sa fie aduse de credinciosi la biserica pentru a fi sfintite de preoti si a deveni apoi ocrotitoarele casei.
Legendele celtice atribuie salciei roluri mistice, de ocrotitoare a dragostei, de vindecatoare, de protectoare sau avand puteri de fertilizare, asa ca mladitele aduse acasa dupa slujba de Florii devin un simbol de netagaduit al prosperitatii unei case.
Salcia este considerata insusi arborele vietii in traditia druida, conform careia cele doua oua stacojiii, continand fiecare soarele si luna au stat protejate de ramurile salciei pana ce acestea au fost clocite suficient.
Salcia este de asemeni copacul ales pentru legarea firelor de Martisor de catre tinerele fete. Caci salcia aduce iubirea, sanatatea, prosperitatea si intelepciunea.
Ramurelele de salcie pot fi tinute in apa, langa o icoana sau pot fi impletite in cunune care se pastreaza peste an. De asemenea se pot face si aranjamente inedite cu ramurele de salcie.