Skip to article

Spatii folosite in cultura ciupercilor comestibile

Dupa cum am promis intr-un articol de luna trecuta, o sa incep o serie de articole prin care sa va prezint date tehnologice privind cultura ciupercilor.

Daca pana in prezent v-am prezentat sfaturi despre modul de recoltare din flora spontana, in continuare veti gasi solutii pentru a va putea infiinta propria ciupercarie.

Cat de mare doriti sa fie ciupercaria, depinde numai de dvs., de suprafata spatiului disponibil de care dispuneti sau de suma ce doriti s-o investiti. Ciupercaria poate fi clasica, de dimensiuni reduse, fara amenajari costisitoare, din care sa obtineti 2-3 cicluri de cultura pe an si atunci ea poate fi numita si gospodareasca.Aceasta poate fi de 10, 20, 50 mp sau mai mult.

Spatii folosite in cultura ciupercilor comestibile

In cazul in care doriti sa faceti o afacere din aceasta cultura atunci aceasta va trebui sa aiba o dimensiune de cel putin 200 mp de cultura, suprafata amenajata cu toate utilitatile, cu automatizare a sistemului de ventilatie,de umidificare, iluminare, incalzire sau racire a aerului in funtie de anotimp.

In aceasta situatie ciupercaria va fi de tip intensiv, va funtiona tot timpul anului si in funtie de specia aleasa pentru a fi cultivata, se pot obtine intre 5-9 cicluri de cultura pe an. Spuneti dvs. daca aveti cunostinta despre o alta specie de plante de la care sa obtineti intr-un an atatea cicluri de productie! Daca ar fi sa facem numai un calcul simplu, de pe un mp, intr-un an se pot obtine intre 125-225 kg ciuperci, la o medie de 25 kg/mp/ciclu de cultura.

In sistem clasic-gospodaresc se pot folosi urmatoarele spatii de cultura:

neadapostite, in aer liber, umbrare, pe timp calduros ;
inchise partial cum ar fi soproane, magazii, rasadnite, balcoane;
inchise : pivnite, grajduri, subterane, crame, verande, solarii, poduri, boxe, hale, depozite frigorifice, forturi, cetati, sere, crescatorii de pui, ghetarii, ciupercarii gospodaresti.

Spatii folosite in cultura ciupercilor comestibile

Spatiul de cultura, in sine nu este un factor tehnologic restrictiv, care sa influenteze productia de ciuperci, ci conditiile de microclimat pe care le asigura si care pot fi optimizate prin interventia cultivatorului. Aceasta afirmatie se bazeaza pe unele rezultate bune obtinute in umbrare, magazii sau in sere, la cultura speciilor de Pleurotus (bureti sau pastravi de fag).

Cand insa se pune problema de a cultiva Agaricus bisporus, ciuperca de strat alba, cerm sau bruna, care este o specie mai pretentioasa, atunci spatiile folosite au nevoie de o buna izolare termica si de asigurarea unui microclimat specific.

Pentru cultura intensiva sau industriala spatiile vor fi compartimentate pe flux, modular, specializate pentru:

pregatirea substraturilor ,compostului, amestecului de acoperire,
insamantarea propriu-zisa,
incubarea sau cresterea miceliului in substratul de cultura,
crestere si recoltare,
spatii anexe cu camera frigorifica, depozit de materiale,vestiar, birou etc.

Spatii folosite in cultura ciupercilor comestibile

Oricare dintre speciile ce urmeaza sa o cultivati, aceasta va fi amplasata pe mai multe nivele pe verticala, marind astfel spatiul de cultura, efectiv, si folosindu-l cat mai eficient si optim. Ca o noutate pentru tara noastra au aparut solariile foarte bine izolate termic prin perna de aer si prevazute cu instalatii de mentinere a microclimatului in funtie de faza in care se afla cultura.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spatiu de cultura sunt:

sa fie prevazut cu toate utilitatile;
sa fie bine izolat termic si hidric;
sa cuprinda suprafete nedete in interior, din materiale dure, rezistente la dezinfectii repetate;
sa fie situate in apropierea materiilor prime;
sa prezinte piata de desfacere;
pinza de apa freatica sa se afle la adancime pentru a nu crea condens pe peretii ciupercariei;
ciupercaria sa nu cuprinda lemn;
sa nu existe pericolul inundatiilor;
acoperisul sa prezinte perna de aer sau sa fie izolat cu materiale izolatoare ;
ciupercaria sa fie prevazuta cu un culoar tehnologic cu latimea de 2-4 m din care sa existe acces pentru fiecare camera.

Intr-un numar viitor voi prezenta date despre pregatirea substratului de cultura pentru Pleurotus spp.

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!