Skip to article

Steaua Craciunului sau Poinsettia

Steaua Craciunului sau Poinsettia
Mic istoric

Craciunita este originara din Mexic si Africa centrala, cu denumirea stiintifica Euphorbia pulcherima, este planta suculenta ce contine un latex mai ales in tulpina.
Denumirea a primit-o dupa primul ambasador al Statelor Unite in Mexic, Joel Roberts Poinsett.

Planta a fost luata in cultura de catre bastinasii azteci si era folosita ca planta medicinala pentru a combate febra. Incepand cu secolul al XVII-lea franciscanii foloseau florile acestei plante in ceremonii religioase.

Asocierea cu sarbatoarea Craciunului

De aceasta frumoasa planta este legata si o legenda mexicana care o asociaza cu sarbatoarea Craciunului. Conform legendei fiecare copil trebuia sa cumpere un dar si sa-l inchine lui Isus Hristos in preajma sarbatorii nasterii acestuia.

Steaua Craciunului sau Poinsettia


Un copil sarman care nu a avut bani, a adunat un buchet din aceasta planta si a depus-o in biserica. Se spune ca aceasta planta a inflorit, fiind martora congregatia ce se afla in biserica. S-a considerat ca a fost un miracol si de atunci aceasta planta este asociata cu sarbatoarea Craciunului.

Conditii speciale

Pentru a putea fi oferita ca dar de sarbatori planta are nevoie insa de conditii speciale care ii permit schimbarea culorii frunzelor. Ea este o planta cu frunze verzi si fragede dispuse pe tulpini de asemenea destul de fragede.

Pentru a-si schimba culoarea frunzelor, planta se va tine la intuneric 14 ore pe zi, timp de doua luni. Deci incepand cu 1 octombrie va incepe procesul de fortare, pentru a avea plante cu frunze rosii, crem, alb, roz sau combinatie de doua culori, la debutul sarbatorilor. Aceste frunze ce-si schimba culoarea se numesc bractei si sunt dispuse in stea.

Poinsettia a inceput sa fie cultivata ca planta de apartament incepand cu anii 60.

Ingrijirea plantei

Frunzele plantei se mentin colorate cca 2 luni. Dupa aceasta perioada ele devin de culoare verde sau cad. Multe personae arunca planta dupa ce si-a pierdut frunzele, ea nemaifiind interesanta. Dar Poinsettia este o planta bienala si poate inflori si anul viitor.

Pentru cei ce au timp si rabdare o sa va prezint citeva sfaturi despre ingrijirea ei.
Mai intai planta va fi tinuta in repaus pana la inceputul verii.

Craciunita necesita temperaturi moderate de 18-20 grade C, spatii luminoase dar fara patrunderea directa a razelor de soare. Spatiul sa fie aerisit, dar fara curenti de aer, cu umiditatea relativa a aerului ridicata pentru a nu se produce deshidratarea.
Steaua Craciunului sau PoinsettiaAcest mediu se va realiza prin pulverizarea fina a plantei cu apa, la temperatura din camera. Se recomanda apa de ploaie, care sa nu fie dura, atat pentru pulverizare cat si pentru udare.


Udarea sa fie moderata, planta sufera si la exces si la deficit de apa in pamantul din ghiveci. Pamantul din ghiveci se recomanda fa fie compus din parti egale de turba, pamant de frunze si nisip, cu o textura poroasa si pH 6-6,5, adica putin acid.

O noua planta

Planta se inmulteste prin butasi. Cand incepe regenerarea plantei se scurteaza vechile tulpini si se forteaza aparitia de lastari noi. Perioada optima este intre aprilie si august. Din lastarii noi se aleg 2-5 mai vigurosi ce se transplanteaza intr-un nou ghiveci cu alt amestec de pamant.

Cresterea plantei poate fi stimulata si cu ingrasaminte chimice, ce se procura de la florarie, pe baza de N:P:K, adica azot, fosfor si potasiu ce se mai numeste si kaliu.

In jurul datei de 1 octombrie incepe expunerea plantei la intuneric, acest lucru se poate face practic prin acoperirea plantei cu cu sac de culoare neagra, timp de 14 ore, apoi 10 ore cu lumina. Ca interval de acoperire poate fi intre ora 7 seara si ora 9 dimineata.

Aceasta planta are si flori adevarate, dar inflorirea are loc tot iarna, florile sunt mici, de culoare rosie sau galbena, sub forma de cupa.
Poinsettia poate fi un cadou de Craciun, ea achizitionandu-se la pretul de 20 lei.

Cand alegeti un asemenea dar aveti grija ca planta sa arate bine, sa nu prezinte frunze ofilite, patate, sa fie viguroasa, cu tufa frumoasa si frunze frumos colorate.

Articole recomandate

Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una? Ce este o hota de bucatarie si de ce aveti nevoie de una?
O hotă este, de fapt, unul dintre cele mai importante aparate din bucătărie. Este compusă dintr-un baldachin sau un alt tip de „zonă de captare” și un ventilator sau motor de suflare, pentru a extrage poluarea aerului cauzată de gătit. Prin
Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung? Ce Trebuie sa ai in Vedere atunci cand Alegi un Spatiu de Depozitare pe Termen Lung?
Cu toții ne gândim la mediul care ne înconjoară din ce în ce mai mult și ne dorim să aibă anumite caracteristici și să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru nevoile noastre: o sufragerie aerisită și luminată, o
Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet Cum sa alegi un cuptor electric incorporabil. Ghid complet
Bucătăria este inima casei, iar centrul ei este cuptorul. Este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, deci este important să fie bine ales. Poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai
Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa? Cum sa alegi gresia si faianta astfel incat casa ta sa para mai spatioasa?
În zilele noastre, faianța și gresia sunt disponibile în diferite dimensiuni, stiluri și modele. De la plăci de mozaic multicolor până la plăci extrem de mari care imită perfect dușumeaua, în magazinele de profil vei găsi o
5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta 5 lucruri esentiale pentru noua ta locuinta
Cumpărarea unei case noi vine cu o mulțime de provocări, dar, odată făcut pasul, trebuie să avem grijă să investim în lucrurile care sunt cu adevărat importante. Astfel, pe lângă decorarea locuinței și amenajarea ei într-un