Skip to article

10 otravuri pe care le tii acasa

10 otravuri pe care le tii acasa
Le folosesti in fiecare zi, te gandesti ca sunt inofensive pentru sanatatea ta si a familiei tale sau pentru mediu. De fapt, ele sunt produse menajere periculoase! Iata o lista non-exhaustiva.

1. Formaldehida

Se gaseste in spumele pentru izolatii, in placile aglomerate, in umele sampoane, vopsele si chiar in ambalajele alimentare. Hainele pe care le duci sa fie spalate prin procedeul uscat si fumul de tigara degaja si ele acest compus toxic.

Care sunt efectele? Formaldehida este responsabila de iritatii ale nasului, ochilor, gatului si plamanilor. Ea provoaca dureri de cap, migrene, diaree si, in doze mari, crize de astm. Este si cancerigena.

2. Fosfati, sulfati, cloruri

Acesti compusi toxici se gasesc in detergenti si in agentii de curatare, cum ar fi detergentii lichizi de spalat. Din 1991, cantitatea de fosfati din detergentii de spalat vase este limitata la 20%, fata de 50% cat era inainte, dar este inca prea mare.

Acestia elibereaza gaze toxice in timpul utilizarii lor. Ei polueaza apele si favorizeaza proliferarea algelor in rauri si oceane. Ca solutie alternativa, poti cumpara detergenti fara fosfati. Trebuie doar sa cauti si sa citesti eticheta!

3. Agentii tensioactivi

Sunt prezenti in produsele de intretinere si in toti detergentii. Agentii tensioactivi sunt cei care fac spuma si degreseaza.

Ei sunt si mai periculosi pentru mediu decat fosfatii, polueaza apele si sunt greu degradabili. Ca solutie alternativa, poti folosi produsele de intretinere pe baza de acizi grasi, care din pacate nu sunt prea cautate.

10 otravuri pe care le tii acasa

4. Ftalatii

Se gasesc in toate articolele de PVC si in alimentele ale caror ambalaj contine ftalati.

Nu sunt la fel de toxici ca cei de dinainte, insa efectele lor se regasesc asupra functiei reproducatoare a omului. Anumiti ftalati dauneaza fertilitatii si dezvoltarii fetusului si noului-nascut.

5. Monoxidul de carbon si dioxidul de azot

Aceste gaze provin din aparatele de incalzit prin combustie (cu gaze, carbune, lemn) defectuoase sau rau ventilate. Intoxicatia se manifesta prin vertijuri, pierderi de cunostinta, impotenta musculara, coma si deces. Intoxicatia cronica provoaca dureri de cap, migrene, confuzie mentala. Este greu detectabila (sunt gaze care nu miros) si, pe termen lung, poate duce la probleme cardiace sau respiratorii.

6. Solventii

Marea majoritate a solventilor (acetona, eter) fac parte din familia compusilor organici volatili (COV-uri), care contribuie la poluarea aerului si la efectul de sera. Sunt fabricati adesea din clorura de metilen, un solvent organic clorurat, agresiv pentru ochi si piele. Alternativa este utilizarea solventilor de origine vegetala, cum ar fi terebentina sau produsele pe baza de terpeni.

7. Inalbitorii

Inalbitorii au proprietati de indepartare a petelor, sunt dezinfectanti si deodorizanti. Clorul este folosit la intamplare in toalete, in articolele sanitare, pubele si detergenti. Este un biocid care omoara bacteriile, virusii, ciupercile si algele. In acelasi timp, inalbitorii sunt produse corozive care contin clor, periculos pentru mediu si sanatate.

8. Radonul

Este un gaz radioactiv, inodor si incolor, rezultat din dezintegrarea uraniului din subsolurile granitice sau argiloase. El poat patrunde prin fisuri in fundatiile caselor sau prin reteaua de canalizare si ramane acolo daca ne se aeriseste. Radonul este suspectat ca mareste riscul de cancer pulmonar.

9. Pentaclor-fenolul

Se gaseste in lacuri si vopsele si in produsele de tratare a lemnului. Provoaca dureri de cap, iritatii si poate fi mortal in cantitate mare.

10. Aerosolii

Produsele care cotin aerosoli sunt responsabili de distrugerea stratului de ozon, sunt toxici, inflamabili si genereaza deseuri.

Pentru a deodoriza interioarele, foloseste coaja de citrice si aeriseste cinci minute pe zi, si uita de spay-uri.

Articole recomandate

Sapte idei pentru o baie ecologica Sapte idei pentru o baie ecologica
Sa-ti transformi baia intr-o incapere ecologica este un lucru posibil si accesibil din punct de vedere financiar. Fie ca este vorba despre produsele de curatare, reciclarea apei, o cada care conserva caldura mai mult timp, robinete economice ori despre becurile folosite, orice schimbare spre un
Idei de amenajare pentru terasa casei tale Idei de amenajare pentru terasa casei tale
Vara se instaleaza usor-usor si, odata cu caldura, se accentueaza si dorinta noastra de a hoinari, de a ne lasa imbaiati de razele soarelui, de a savura, in aer liber, orele de seara alaturi de cei dragi. Terasa este locul perfect in care te poti simti bine, fie ca vorbim despre un balcon simplu
Bagheta din polistiren pentru tavan este un profil decorativ care face minuni Bagheta din polistiren pentru tavan este un profil decorativ care face minuni
În domeniul amenajărilor interioare, bagheta din polistiren pentru tavan este cunoscută sub denumirea de cornișă. Acesta este cel mai popular profil decorativ și este folosit pentru a acoperi spațiul dintre perete și tavan. Prima definiție din
Cum sa-ti racoresti casa fara aer conditionat Cum sa-ti racoresti casa fara aer conditionat
A venit vara, căldura ne toropeşte şi toţi visăm la aparatul de aer condiţionat care să ne aducă răcoarea. Unii dintre noi nu-şi pot instala în casă aer condiţionat , fie pentru că se gândesc la faptul că se spune
Feng shui: De ce este bine sa arunci lucrurile vechi Feng shui: De ce este bine sa arunci lucrurile vechi
Atat inteligenta ancestrala, cat si stiinta moderna  ne invata cata influenta are mediul asupra vietilor noastre. Prin folosirea unor principii feng shui  ne poate imbunatati in mod constant viata prin eliminarea lucrurilor care ne trag inapoi. Feng shui-ul poate fi o completare a