3 tipuri de faina care nu ar trebui sa iti lipseasca din casa

3 tipuri de faina care nu ar trebui sa iti lipseasca din casa
  calendar_month        
Făina este unul dintre cele mai folosite ingrediente în rețetele pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate. Tocmai din acest motiv, nu ar trebui să îți lipsească din cămară – nu se știe niciodată când ți se face poftă de brioșe sau când se anunță musafiri în vizită și trebuie să îi servești cu ceva dulce. Există în comerț mai multe tipuri de faina, însă 3 dintre ele sunt esențiale și nu ar trebui să îți lipsească din casă. Iată care sunt acestea!

Făina tip 000

Dacă vrei să faci cozonaci sau prăjituri delicioase, vei avea nevoie de făină 000. Este cea mai rafinată dintre toate tipurile de făină, are un conținut redus de proteină și din ea poți obține un aluat ușor și aerat, numai bun pentru blaturi de tort, clătite, tarte dulci sau sărate, pandișpan sau chec, etc. Ai nevoie de făină albă în cămară mai ales în preajma sărbătorilor, atunci când cozonacii sunt ceruți de prieteni sau familie – există unele rețete care se pot face doar cu făină albă 000, iar cea de cozonaci se numără printre ele. Dacă înlocuiești făina 000 cu un alt tip de făină (cum ar fi cea 650 sau cea integrală), îți spunem din start că rezultatul final nu va fi pe măsura așteptărilor tale.

Făina tip 650

Făina 650 este mai închisă la culoare și are cel mai mare conținut de proteine. Proteinele ajută la dezvoltarea glutenului și la obținerea unui aluat elastic, motiv pentru care acest tip de făină este recomandat pentru pâinea de casă, pizza sau alte produse de panificație. Pe durata pandemiei, acest tip de făină a fost unul dintre cele mai căutate și folosite, multe persoane descoperindu-și pasiunea pentru pâinea de casă. Dacă și tu ți-ai propus în următoarea perioadă să testezi mai multe rețete de pâine, vei avea nevoie de multe pachete de făină 650 Spic Muntenia în cămară.

Făina tip 550

Făina tip 550 mai este cunoscută și drept făina ”bună la toate”. O poți folosi atât la torturi sau prăjituri, cât și la pâine și produse de panificație, însă, ar fi bine să iei în considerare faptul că aluatul nu va crește atât de mult ca atunci când folosești făină 000 sau 650. Este bine să ai în cămară un pachet de făină 550 pentru situațiile în care vrei să pregătești ceva rapid pentru tine sau pentru familie și nu vrei să folosești făină de o calitate superioară. Bineînțeles, acest tip de făină te va salva și în momentele în care trebuie să coci vreo pâine pentru cină și realizezi că ai rămas fără făină 650.

Deși este bine să aceste tipuri de făină în casă, nu îți recomandăm să faci stocuri întregi în cămară. Ca să își mențină proprietățile și prospețimea, făina trebuie să fie depozitate în condiții specifice – închisă în recipiente ermetice (după ce punga a fost deschisă), la întuneric și la o temperatură mai scăzută.

Suntem curioși ce tip de făină nu îți lipsește ție din casă și care sunt preparatele pe care le faci cel mai des!

Recomandari