Skip to article

Actiuni mici, schimbari importante pentru dezvoltarea durabila

Actiuni mici, schimbari importante pentru dezvoltarea durabila
Planul Unilever in domeniul dezvoltarii durabile: cresterea businessului, odata cu reducerea impactului asupra mediului.

In prezent, folosim echivalentul a 1,3 planete pentru a ne procura resursele de care avem nevoie si pentru a elimina efectele daunatoare ale deseurilor pe care le producem. Aceasta inseamna ca, acum, Pamantul are nevoie de 1 an si 4 luni pentru a genera resursele pe care noi le folosim in decursul unui an. Scenariile optimiste ale Natiunilor Unite arata ca, daca pastram aceeasi rata de consum si de crestere a populatiei, pana in anul 2035 vom avea nevoie de resursele a 2 planete pentru acoperirea nevoilor tuturor persoanelor.

Daca toata planeta ar consuma resurse la nivelul Marii Britanii, am avea nevoie de 3 planete pentru a acoperi nevoile populatiei globale intr-un an.

In acest context, compania Unilever a lansat Planul pentru un stil de viata durabil prin care isi propune ca pana in anul 2020 sa reduca impactul operatiunilor sale de productie asupra mediului, odata cu mentinerea unui trend ascendent in directia dezvoltarii business-ului.

Astfel, in decurs de 10 ani, compania si-a propus sa reduca impactul asupra mediului a produselor sale cu 50%, sa ajute peste un miliard de oameni sa isi imbunatateasca sanatatea si nivelul de trai si sa se aprovizioneze cu materii prime provenite 100% din surse sustenabile.

Oamenii isi doresc sa contribuie la reducerea impactului asupra mediului, dar li se pare complicat si nu stiu ce exact ce trebuie sa faca, pentru a schimba cu adevarat ceva. Prin adoptarea unor solutii inovative in ce priveste produsele noastre - de la modul in care ne aprovizionam cu materii prime, pana la modul in care le producem si le ambalam, ii ajutam pe oameni sa contribuie la reducerea impactului asupra mediului, prin actiuni mici, de fiecare data cand folosesc un produs de-al nostru. si cum produsele noastre sunt utilizate de 2 miliarde de ori intr-o zi, in aproape fiecare tara din lume, fiecare mica actiune contribuie la producerea unei schimbari semnificative, a declarat Marc Desenfans, Presedinte Unilever South Central Europe.

Pe baza analizei intregului ciclu de viata al unui produs, s-a ajuns la concluzia ca etapele de productie si transport reprezinta doar 5% din impactul total al produselor companiei asupra mediului, in timp ce achizitia de materii prime si utilizarea produselor de catre consumator reprezinta peste 90% din acesta. Prin modul in care sunt utilizate aceste produse, prin alegerile pe care le fac consumatorii, impactul asupra mediului poate fi redus.

Pentru protejarea mediului, Unilever isi propune sa realizeze reduceri absolute ale emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), ale consumului de apa si ale cantitatilor de deseuri generate.

Una din trei locuinte din lume foloseste un detergent Unilever. Spre exemplu, daca toti consumatorii ar utiliza o varianta concentrata de detergent lichid, intr-un an s-ar economisi 4 milioane de tone de CO2 (reducerea GES cu 10-50%), ceea ce inseamna echivalentul a "scoaterii" de pe sosele a 1 milion de masini.

De asemenea, Unilever are in vedere continuarea procesului de achizitie de materii prime agricole din surse durabile. Unilever este una dintre cele mai importante companii din lume care cumpara materii prime agricole (7,5 milioane de tone pe an), achizitionand, de exemplu, 12% din productia de ceai negru, 6% din productia de rosii pentru procesare sau 5% din productia de usturoi si ceapa pentru procesare. in urmatorii 10 ani compania isi propune sa procure materiile prime 100% din surse sustenabile.

In domeniul nutritiei, pregatirea lansarii Planului a inceput din anul 2003, odata cu Nutrition Enhancement Programme (programul de imbunatatire a nutritiei). Astfel, compania Unilever a analizat 70% din portofoliul sau (aproximativ 30.000 de produse) in vederea reformularii compozitionale a alimentelor, pentru a le alinia la standardele internationale recomandate de organizatiile de profil. Planul Unilever are ca obiectiv dublarea procentului de produse din portofoliu care indeplinesc aceste standarde, in urmatorii zece ani.

In fiecare trimestru, Comitetul Executiv Unilever monitorizeaza indeplinirea obiectivelor Planului pentru un Stil de Viata Durabil. Unilever este un jucator important in ecuatia sustenabilitatii, atat pe plan local, cat si la nivel global si, impreuna cu partenerii sai - clienti, furnizori, autoritati, ONG-uri - va identifica cele mai bune solutii pentru atingerea obiectivelor, a precizat Marc Desenfans.

Pentru mai multe informatii, va rugam vizitatiwww.sustainable-living.unilever.com, www.unilever.ro sau www.unilever.com.

Articole recomandate

Cum amenajezi un living: cele mai atractive idei de amenajari moderne de care sa tii cont! Cum amenajezi un living: cele mai atractive idei de amenajari moderne de care sa tii cont!
Livingul este o cameră importantă a casei, unde poți servi mese delicioase, te poți relaxa pe canapea sau un fotoliu cu o carte sau te poți bucura de momente plăcute alături de prieteni. Proprietarii unei locuințe mari, cu livinguri spațioase,
Intampina anul 2022 cu caldura - iata de ce sa montezi o centrala electrica! Intampina anul 2022 cu caldura - iata de ce sa montezi o centrala electrica!
Datorita progreselor constante ale tehnologiei, a trai confortabil si a se bucura de o atmosfera si de o temperatura placute in propria locuinta, indiferent de vremea de afara, devine posibil pentru un numar tot mai mare de romani. Indiferent daca locuiesti la casa sau la bloc, la oras sau in
Unde trebuie sa arunci bradul de Craciun. Atentie, amenzile sunt usturatoare Unde trebuie sa arunci bradul de Craciun. Atentie, amenzile sunt usturatoare
Bradul de Craciun trebuie tinut in casa pana la Boboteaza. Acesta se despodobeste dupa Sfantul Ion, conform traditiei. Romanii trebuie insa sa fie atenti la un detaliul foarte important! Unde trebuie aruncat bradul dupa ce l-ai scos din casa. Mare atentie, amenzile sunt usturatoare daca il lasi in
Cum poti pastra soriciul proaspat si moale mai mult timp. Trucurile gospodinelor iscusite Cum poti pastra soriciul proaspat si moale mai mult timp. Trucurile gospodinelor iscusite
Soriciul este unul dintre alimentele care nu lipsesc de pe mesele romanilor in perioada sarbatorilor de iarna. Pentru a-l pastra insa moale si proaspat cat mai mult timp, gospodinele iscusite au un secret. Astfel, daca vrei si tu sa pastrezi soriciul savuros cat mai mult timp, poti urma aceasta
Beneficiile unei saune - Cum te face sauna mai sanatos ? Beneficiile unei saune - Cum te face sauna mai sanatos ?
Te-ai gândit să adaugi o saună în casa ta, dar încă nu ești sigur dacă îți va aduce beneficii legate de wellness și sănătatea generală? Poate crezi că saunele sunt doar o tendință trecătoare. În Finlanda,