Skip to article

Becurile: care sunt mai bune pentru casa ta?

Becurile: care sunt mai bune pentru casa ta?
Fiecare casa are in medie 15 becuri, iar lumina lor reprezinta 10% din factura la electricitate. De aceea, alegerea unui bec care sa dea si lumina buna, dar sa fie si economic, este foarte importanta! Iata care sunt principalele categorii de becuri, cu avantajele si inconvenientele fiecareia.

Clasice: becuri cu incandescenta

1. Becurile clasice

Becul clasic este compus dintr-un filament de tungsten care se aprinde la trecerea curentului electric. El ofera o lumina calda, cu putere intre 25 si 100 wati. Profita de el cat se mai gaseste pe piata, deoarece din septembrie 2009 Uniunea Europeana va interzice progresiv utilizarea sa, si nu-l vei mai gasi pe piata. Alege becul cu incandescenta pentru locurile de trecere, unde utilizarea sa este scurta, daca nu vrei sa ai factura mare la curent.

Avantaje: ieftin, lumina puternica.
Dezavantaje: mare consumator de energie: mai putin de 10% este utilizata pentru luminare, restul de energie transformandu-se in caldura. In plus, durata sa de viata este limitata (1 000 ore).

2. Becurile cu halogen

In acest bec cu incandescenta ameliorat, filamentul de tungsten se scalda intr-un gaz halogen. Lumina produsa de aceste becuri este foarte alba si stralucitoare, fiind cea mai apropiata de lumina naturala. Foarte puternice, ele pot avea pana la 500 wati, iar durata de viata este dublata fata de clasicul bec. Este o lumina agreabila mai ales in birouri.

Avantaje: cu 20% mai luminoase decat becurile cu incandescenta si cu o durata de viata mai mare de 2-3 ori. Este becul ideal daca ai instalate variatoare de lumina.
Dezavantaje: nu le poti amplasa in proximitatea surselor inflamabile sau in apropierea copiilor, deoarece emit radiatii UV, nocive pentru piele. Trebuie sa le manipulezi cu mare grija, deoarece sunt foarte fragile.

Economice: becurile fluorescente

1. Becul fluorescent (neon)

Acest tub de sticla iti ofera o lumina difuza si terna. Peretii tubului sunt acoperiti cu o pudra fluorescenta, care se lumineaza la trecerea curentului. Neoanele sunt potrivite pentru camerele ce nu necesita lumina puternica (camara, garaj).

Avantaje: economice atat in termeni de energie cat si ca durata de viata.
Dezavantaje: se aprinde lent, ii trebuie timp sa ajunga la luminozitatea maxima. Culoarea sa mohorata nu este foarte estetica.

2. Becurile economice

Numite si becuri fluorocompacte, aceste neoane in miniatura dureaza de 15 ori mai mult decat un bec standard si consuma cu 80% mai putin. Atentie: watii difera fata de cei clasici: ei merg de la 3 la 23 wati. Sunt potrivite pentru camerele in care lumina trebuie sa ramana aprinsa mult timp. Nu sunt bune pentru locurile de trecere, deoarece ajung la luminozitate maxima dupa 1 minut de la aprindere.

Avantaje: consum energetic redus, durata de viata mare, un perfect aliat ecologic, nu se incalzesc foarte tare, deci eviti sa te arzi daca pui mana pe ele.
Dezavantaje: sunt mult mai scumpe decat becurile clasice, si nu sunt foarte estetice. In plus, unele studii au demonstrat ca emana radiatii electromagnetice.

Becuri speciale

1. Becul de luminoterapie: simuleaza lumina naturala, ideal pentru locul de munca, dar foarte scumpe.

2. Becul ionizant: genereaza ioni negativi ce purifica aerul.

3. LED-ul (dioda electroluminiscenta): viitorul in iluminare

Spre deosebire de celelalte becuri, LED-urile nu au filament. Ele sunt dispozitive electronice care produc lumina atunci cand sunt parcurse de un curent electric. Utilizate frecvent in industria de automobile si in aviatie, LED-urile consuma foarte putine energie, rezista la temperaturi extreme, nu degaja caldura si au o durata de viata de 100 000 ore.

In prezent, ele isi fac debutul in iluminarea caselor, incepand sa fie folosite deocamdata doar in lampele decorative. Insa, in cativa ani, vor putea fi folosite peste tot.

Articole recomandate

Feng Shui: lucruri pe care nu ar trebui sa le tii in casa pentru ca atrag ghinonul Feng Shui: lucruri pe care nu ar trebui sa le tii in casa pentru ca atrag ghinonul
Potrivit teoriei Feng Shui, exista lucruri pe care nu ar trebui sa le tii sub nicio forma in casa ta deoarece atrag ghinionul. De asemenea, este foarte importanta ca anumite obiecte din casa sa fie puse in locuri specifice pentru a aduce bunastare.  Iata cateva obiecte pe care ar trebui sa le
Visezi la o bucatarie ca-n reviste? Blatul de lucru din granit iti va transforma bucataria Visezi la o bucatarie ca-n reviste? Blatul de lucru din granit iti va transforma bucataria
A fost odată ca niciodată… o vreme în care lemnul era singurul material la care se gândeau proprietarii de case sau de apartamente atunci când visau la blatul perfect pentru bucătăria lor! Bucătăria este socotită, deseori, drept „inima
Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi Cum aranjam o camera de lux pentru bebelusi
Camera bebelusului este una dintre principalele preocupari ale oricarei viitoare mame. Fiecare isi doreste ce este mai bun si mai frumos pentru copilul ei si e firesc sa fie asa. Amenajarea camerei bebelusului este misiunea perfecta pentru orice viitoare mamica. Va cauta ore in sir toate variantele
Cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute. Cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute.
Se intampla, adesea, ca sa ai libere doar 30 de minute, asa ca te vei gandi, „Doamne, ce pot face intr-o jumatate de ora?” Ei bine, doar de atat ai nevoie pentru a-ti organiza sifonierul. Sau macar sa iti faci ordine intre haine. Iata cum sa iti organizezi sifonierul in 30 de minute:
Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari
Lavanda are un miros minunat. Atat florile cat si uleiul de lavanda au multiple utilizari care te vor uimi. Lavanda este folosita ca planta medicinala din vremuri indepartate, iar proprietatile terapeutice ale uleiului esential extras din flori au fost descoperite la inceputul secolului al XX- lea.