Cat costa sa construiesti o casa? Preturi si aspecte de luat in calcul
history_edu ele.ro calendar_month 24 Sep 2024, 15:42
Dacă ai căutat pe piața de imobiliare și ai stabilit că nu există nicio casă existentă care să îți satisfacă nevoile, cel mai probabil te-ai întrebat: Cât costă să construiești o casă? Este o întrebare firească, având în vedere că prețul este printre cei mai importanți factori în orice decizie de investiție imobiliară.
Construcția unei case este un proces care implică o serie de etape, proceduri și costuri variate, fiecare completând suma totală necesară pentru finalizarea proiectului. În acest articol facem o estimare generală a acestor costuri, bazată pe prețurile orientative din piața din România în 2024.
Construirea unei case continuă să fie unul dintre subiectele cele mai de interes. Așadar, vei afla în rândurile următoare ce înseamnă construcția unei case și care sunt costurile aferente acestora.
Factori care influențează costul construirii casei
Costul construirii unei case variază în funcție de mulți factori, de la dimensiunea terenului și construcției dorite, designul și stilul casei, taxele constructorului și materialele folosite.
Unele costuri nu sunt negociabile, cum ar fi impozitele, taxele de vânzare și autorizațiile. Alte costuri sunt flexibile, cum ar fi cele care țin de materialele utilizate, accesoriile, dimensiunea casei și a lotului și tipul de amenajare.
Alegerea unor profesioniști în construcții îți oferă încrederea că rezultatul va fi conform cu proiectul stabilit. Intră pe Building Companion ca să alegi echipa ta de încredere!
Deși fiecare proiect este unic, este bine să iei în considerare următorii factori care contribuie la costul total al unei case.
- Locația și terenul pentru construcția casei
Alegerea terenului potrivit pentru viitoarea construcție influențează atât bugetul alocat construirii cât și proiectul final al locuinței. Nu te lăsa păcălit de un preț mic și cere informațiile importante legate de teren. Una din informațiile importante pe care trebuie să o ceri vânzătorului este legată de situația juridică a terenului. Un teren care este liber de litigii sau alte probleme se poate verifica cu ajutorul unui Extras de Carte Funciară și a actelor în original a dreptului de proprietate.
- Taxe și autorizații de construire
Taxele pentru autorizația de construire, studiul topografic sau certificatul de urbanism se numără printre costurile cele mai mici atunci când vine vorba de construirea unei noi locuințe; cu toate acestea, ar trebui să fie luate în considerare în bugetul general.
- Materiale
Atât calitatea, cât și cantitatea materialelor de construcție vor influența cât costă construirea unei case. Alegerea materialelor potrivite poate influența semnificativ costurile de construcție. Există variante care pot fi luate în considerare pentru a reduce cheltuielile.
O soluție pentru orice tip de construcție casă o reprezintă blocurile de zidărie YTONG Clima+ ale căror avantaje sunt semnificative, mai ales atunci când ai un buget fix de la care nu te poți abate. Sistemele de pereți exteriori monostrat YTONG se pot prelucra foarte ușor pe șantier ceea ce înseamnă consum minim de materiale. Avantajele unui sistem de zidărie monostrat se transpun în realizarea încă din faza de zidărie a unor pereți termoizolanți.
- Firma de construcții
Pentru construcția casei de la zero, este nevoie de o mulțime de profesioniști calificați. Pe lângă un diriginte de șantier care să supravegheze lucrările, majoritatea proiectelor vor include profesioniști care prestează servicii specifice, cum ar fi zidărie, instalarea de sisteme sanitare, sisteme HVAC, sisteme electrice, montarea acoperișului și a tâmplăriei etc.
Ai nevoie de o echipă de profesioniști, de pe Building Companion care să știe să îți recomande cele mai bune soluții.
Cât costă să construiești o casă în 2024
Răspunsul la întrebarea frecventă ”Cât costă să construiești o casă?” nu este simplu, deoarece depinde de o serie de factori, de la mărimea și complexitatea proiectului, la alegerea materialelor și a echipei de construcții. Prin acest articol, ne propunem să explorăm costurile implicate în construcția unei case, oferind o imagine cât mai realistă a investiției necesare.
Costurile sunt în mare parte estimate la valoarea lor medie, prin urmare vei afla un cost estimativ, orientativ, pentru construcția unei case:
Costuri pentru documentația necesară pentru construcția unei case
- Cadastru: Există un cost pentru firma care execută măsurătorile propriu-zise și un cost perceput de Oficiul de Cadastru și Publicitatea Imobiliară – O.C.P.I. Cosurile acestui proces variază de la 200-300 lei, dar după ca pot depăși și 1.000 lei;
- Extras de carte funciară pentru informare: 20 lei/exemplar;
- Studiu topografic: Prețurile pentru ridicare topografică variază între 1.000 lei și 2.000 lei, în funcție de suprafața terenului;
- Studiul geotehnic: Prețul unui studiu geotehnic este influențat de gradul de dificultate al terenului, adâncimea excavării, complexitatea și mărimea clădirii. În general, costul unui studiu geotehnic pentru o casă unifamilială variază între 600-1.500 lei.
- Certificatul de urbanism: Valoarea taxei diferă în funcție de locația terenului (intravilan urban sau rural). De exemplul, pentru un teren din mediul urban, în București, taxa pentru eliberarea Certificatului de Urbanism este de 200-300 lei.
- Avizul pentru construire: 0,5% având drept baza de calcul valoarea din devizul lucrărilor;
- Taxa la ISC (Inspectoratul de stat în construcții): 0,1% când se începe lucrarea și ulterior 0,5%, ambele procente având baza de calcul valoarea înregistrată în Avizul pentru construire.
Costuri branșamente
Branșamentele sunt conexiuni esențiale la utilități – apă, gaz, electricitate, și canalizare. Costul pentru fiecare branșament poate varia semnificativ în funcție de locație și de distanța până la rețelele existente. În general, costurile pentru aceste utilități sunt:
- Branșamentul la apă și canalizare: Racordarea la rețeaua de apă și canalizare, poate costa în jur de 2000-2500 lei, în funcție de zonă și de infrastructură.
- Gaz: Prețul pentru branșamentul la gaz variază considerabil în funcție de complexitatea lucrărilor și de distanța până la rețeaua de gaz. În general, prețul pentru branșarea la gaze este cuprins între 1.500 și 2.000 de lei, la care se adaugă costul pentru conducta de la rețeaua publică de gaze (în funcție de lungime): 170-210 lei/metrul liniar (ml) în pământ/spațiu verde, 200-280 lei/ml în piatră, 250-200 lei/ml în beton sau asfalt etc.
- Electricitate: Costul branșării la curent electric depinde de mulți factori, cum ar fi tipul branșamentului și distanța de la rețeaua distribuitorului la contorul electric. Costul unui branșament monofazic la 240 V este de aproximativ 4.500 de lei, iar cel al unui branșament trifazic la 400 V este de aproximativ 6.000 de lei.
Costuri manoperă
- Costul mediu pentru o casă la cheie, în funcție de dotări variază de la 800 de lei/mp, până la 2000 lei/mp.
Costuri materiale
Pentru a calcula costurile materialelor de construcție, este important să ai o listă completă a tuturor materialelor necesare pentru dimensiunea casei dorite. Aceasta include materiale precum cărămizi, ciment, lemn, fier beton, șindrilă, țiglă, uși și ferestre, izolație, instalații electrice, instalații sanitare, instalații de încălzire și multe altele.
Fiecare tip de material are un cost diferit, și este important să evaluezi și să compari prețurile de pe piață pentru a obține cea mai bună ofertă. Costurile estimative pentru materialele de construcție folosite la construcția casei sunt:
- BCA - între 600-1000 lei m³
- ciment - 20 lei sac
- lemn - 30 lei m²
- fier beton - 40 lei kg
- țiglă - 50 lei m²
- izolație - 25 lei m²
O metodă eficientă de a evalua costurile materialelor este să ceri oferte de preț de la furnizori și să compari aceste oferte. Poți să faci o listă cu toate materialele necesare și să contactezi diferiți furnizori pentru a solicita oferte de preț.
Toate aceste costuri sunt estimări și pot varia în funcție de specificațiile proiectului, locație și alte condiții de piață. Valorile prezentate pentru fiecare etapă în parte pot fi diferite de la un proiect la altul, precum și în funcție de firma de construcții sau locație.
Un contract de construcție casă prevede preluarea de la zero și livrarea la un termen stabilit. Se vor face verificări pentru: calitatea lucrărilor, cantitatea și tipul de materiale folosite, până la stadiul de predare la cheie.
Prețul pentru construcția unei case se stabilește, în principiu, de comun acord cu firma de construcții și pe baza proiectului tehnic. Astfel, tarifele variază, de cele mai multe ori, în funcție de dimensiune sau de complexitatea lucrării.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Marketing intern vs marketing extern
- person
"impreuna putem avea succesul dorit pe plan profesional."