Skip to article

Cat de importanta este curatenia saptamanala a casei: top 5 activitati de intretinere saptamanale

Cat de importanta este curatenia saptamanala a casei: top 5 activitati de intretinere saptamanale
Pandemia de COVID – 19 a venit ca o tornadă și ne-a ajutat să ne amintim cât de importantă este sănătatea. Pentru mulți, perioada de lockdown a transmis un mesaj important: nu mai fugi în călătoria după bani și bucură-te de familie, pune preț pe sănătatea acestora, lasă grijile de-o parte și stai cu cei dragi pentru că viața este foarte fragilă.

Chiar dacă viețile noastre au început încet – încet să o ia pe un făgaș de normalitate, vorba lui George Santayana ne amintește faptul că aceia „care uită trecutul sunt condamnați să îl retrăiască” – nu trebuie să uităm ce a însemnat pandemia: trebuie să acordăm mai multă grijă sănătății noastre și a celor din jur.

Primul pas spre schimbare îl facem pentru noi și apoi pentru cei din jurul nostru, așa că primul pas pentru sănătatea dvs. și a celor din jur începe cu propria locuință. Aveți grijă să mențineți un mediu curat și igienizat pentru a fi în siguranță în propria locuință.

Curățenia săptămânală – cel mai important pas spre o viață sănătoasă

Multe persoane s-au întors deja la birouri și știm ce înseamnă acest lucru pentru mulți: ore suplimentare, oboseală și 0 energie pentru a mai face curat după o zi grea de muncă, iar dacă în timpul săptămânii avem o viață aglomerată, în weekend tot ceea ne dorim este să ne relaxăm și nu să ne apucăm de curățenie. Cu toate acestea, experții în sănătate ne recomandă să ne adunăm energia rămasă și să ne îngrijim casa cel puțin o dată pe săptămână.

Serviciul de curățenie săptămânală la domiciliu ar trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Chiar dacă ajungem acasă după o zi de muncă doar să mâncăm, să facem baie și să dormim, grupurile sanitare sunt predispuse spre infectare cu germeni și bacterii. De asemenea, întrerupătoare și clanțele – mai ales cele de la intrarea în locuință – sunt și ele gazde primitoare pentru bacterii și viruși care pot pune în pericol sănătatea, să nu mai precizăm de praful care se formează inevitabil și care ne poate crea boli respiratorii sau alergii.

Nu trebuie să faceți săptămânal curățenie generală în locuință, dar activitatea minimală de curățenie este absolut esențială.

Experții în sănătate recomandă 5 activități de curățenie săptămânală care sunt un MUST în orice locuință.

Top 5 activități de întreținere săptămânale

Dezinfectarea clanțelor, mânerelor și încărcătoarelor

Este necesar să dezinfectăm săptămânal suprafețele de tip: clanțe, mânere și încărcătoare pentru că le atingem tot timpul, inevitabil, iar acestea sunt gazde primitoare de bacterii.

Schimbarea lenjeriilor de pat

Lenjeriile de pat trebuie schimbate frecvent, cel puțin săptămânal, mai ales pe timp de vară, când este foarte cald, iar corpul nostru transpiră pe timpul somnului. În plus, dacă nu le schimbați săptămânal veți observa că acestea vor prinde un miros foarte urât, mai ales fețele de pernă.

Fețele de pernă tind să se murdărească foarte rapid vara pentru că părul nostru este ca un burete de mizerii și praf. Iar cum seara este foarte umed din cauza transpirației, toată mizeria se îmbibă pe fețele de pernă – și acest lucru reprezintă și o cauză a apariției de coșuri pe ten.

Ștergerea prafului

Praful este inevitabil în orice zonă a țării, deși este adevărat că persoanele care locuiesc în zona Dobrogei au mai mult praf în locuințe decât cele din zona montană. Este extrem de important să ștergeți praful cel puțin o dată pe săptămână pentru că, atunci când mergeți prin casă, praful se ridică și îl inhalați – în acest mod apar probleme la nivel de tract respiratoriu.

Eliminarea gunoiul

Coșul de gunoi trebuie să aibă mereu capac pentru că, în caz contrar, gândacii vor simți mirosul și vor veni în locuință. Gunoiul trebuie aruncat cel puțin o dată pe săptămână dacă nu aveți timp atunci când este plin, în caz contrar veți avea un miros neplăcut în locuință.

Spălarea grupurilor sanitare și a celor din bucătărie

Este extrem de important să spălați și să dezinfectați corespunzător grupurile sanitare și bucătăria pentru că sunt zone care adună foarte multe bacterii. Realizați aceste sarcini cu produse adecvate pentru a avea mereu rezultate satisfăcătoare.

Articole recomandate

Alege cel mai bun cuptor electric la un pret rezonabil Alege cel mai bun cuptor electric la un pret rezonabil
Nivelul de trai pe care societatea românească îl are în prezent, permite majorității să beneficieze de confortul mediu în gospodărie. Să ai în bucătărie plită și cuptor este o normalitate și interesul oamenilor este
Cum maresti spatiul de depozitare din locuinta ta fara sa schimbi mobila Cum maresti spatiul de depozitare din locuinta ta fara sa schimbi mobila
Te simți sufocat de obiectele așezate în fiecare loc din casa ta? Nu ai mai avut de mult timp parte de un spațiu liber, aerisit și organizat corespunzător? Ei bine, pentru toate aceste probleme există soluții practice, mai la îndemână
Cat timp poti pastra ouale la frigider. Greseala pe care o fac multi romani si ii poate imbolnavi Cat timp poti pastra ouale la frigider. Greseala pe care o fac multi romani si ii poate imbolnavi
Mare atentie la ouale pe care le cumperi si la temperatura la care le tii in frigider! Chiar daca stau la rece, aceste produse pot deveni periculoase pentru sanatate si pot provoca intoxicatii alimentare. Cat poti pastra de fapt ouale in frigider? Care este perioada maxima pentru a le putea
Mancare umeda sau uscata: care este cea mai buna pentru pisica ta? Mancare umeda sau uscata: care este cea mai buna pentru pisica ta?
Mulți dintre noi, cei care avem feline ca și animale de companie, știm că piața oferă mai multe alternative alimentare pe care le putem încorpora în dieta lor zilnică. Deși nu este ușor să alegeți ce tip de mâncare se
Cat de importanta este curatenia saptamanala a casei: top 5 activitati de intretinere saptamanale Cat de importanta este curatenia saptamanala a casei: top 5 activitati de intretinere saptamanale
Pandemia de COVID – 19 a venit ca o tornadă și ne-a ajutat să ne amintim cât de importantă este sănătatea. Pentru mulți, perioada de lockdown a transmis un mesaj important: nu mai fugi în călătoria după bani și bucură-te de