Ce functioneaza cel mai bine pentru scoaterea petelor de pix de pe haine

Ce functioneaza cel mai bine pentru scoaterea petelor de pix de pe haine
  calendar_month        
Petele de pix sunt extrem de întâlnite, iar când apar pe hainele deschise la culoare, pot fi o adevărată bătaie de cap. Partea proastă la astfel de pete este că nu le putem evita, mai ales dacă avem copii. Partea bună este că avem la dispoziție metode prin care le putem îndepărta de pe haine, mai ales dacă acționăm rapid și folosim produsele potrivite. Descoperiți în continuare ce soluții funcționează atunci când doriți să îndepărtați petele de pix de pe țesături.

Cea mai simplă soluție pentru scoaterea petelor de pix

Pentru a reuși să scoateți pata de pix cât mai simplu, este bine să acționați imediat ce ați observat că v-ați pătat. Este ideal ca hainele pătate cu pix să fie curățate cât mai rapid. În cazul petelor vechi de pix, e posibil să fie necesar să insistați mai mult până când acestea dispar 100%. Dacă aveți un șervețel de hârtie de culoare albă sau un prosop alb, folosiți-l pentru a tampona ușor zona pătată. În acest fel, o parte din substanță va fi absorbită, iar țesătura va fi mai puțin afectată. Evitați să ștergeți energic pata, fiindcă riscați să întindeți pixul pe o suprafață mai mare. Este ideal ca hainele pătate cu pix să fie curățate cât mai rapid. În cazul petelor vechi de pix, e posibil să fie necesar să insistați mai mult până când acestea dispar 100%.

În cazul hainelor de culoare albă, puteți tampona pata de pix și cu o cârpă înmuiată într-o cantitate mică de înălbitor. Indiferent de culoarea hainelor, pasul următor pentru a îndepărta pixul presupune să puneți puțin detergent lichid pe pată, să umeziți cu apă călduță și să frecați ușor. Pata va începe să se estompeze, iar în acest moment puteți pune haina pătată la mașina de spălat. Folosiți un detergent eficient împotriva petelor dificile, precum Persil Gel, care curăță hainele fără a afecta structura sau culoarea țesăturilor. Spălați la temperatura recomandată pe eticheta articolelor vestimentare.

Alte soluții din gospodărie pentru îndepărtarea petelor de pix

Varianta prezentată anterior este cea mai simplă și mai eficientă metodă de a îndepărta petele de pix. Totuși, este posibil ca uneori să nu aveți la îndemână produsele necesare și să doriți să încercați alte variante. Iată câteva alternative la care puteți apela:

Alcool sau dezinfectant

Dacă folosiți această metodă, vă sfătuim să o testați inițial pe o suprafață mică a materialului, de exemplu pe un colț mai puțin vizibil. Unele țesături pot fi decolorate atunci când sunt frecate cu substanțe pe bază de alcool. Tot ce aveți de făcut este să plasați un prosop alb sub haina pătată, apoi să turnați alcoolul pe pată și să frecați. Cerneala din pix ar trebui să înceapă să se transfere de pe material pe prosop, moment în care e necesar să deplasați puțin prosopul, pentru ca substanța să nu se imprime la loc în haină. Clătiți, după care spălați la mașină cu detergent, atunci când aveți posibilitatea.

Oțet alb

Oțetul alb sau incolor poate fi utilizat pentru îndepărtarea petelor de pix. Puteți să îl folosiți ca atare sau să îl amestecați cu amidon de porumb, tamponând bine pata. Lăsați să se usuce, apoi clătiți și spălați.

Fixativ sau acetonă

Dacă aveți la îndemână produsele cosmetice, vă veți bucura să aflați că și acestea pot fi utilizate pentru îndepărtarea petelor de pix. Bineînțeles, dacă vorbim de cămăși de in sau mătase, ori alte țesături sensibile, nu este indicat să folosiți o astfel de soluție, care ar putea fi prea agresivă cu materialul. Așezați un prosop alb sub haina pe care doriți să o curățați. Aplicați acetona sau fixativul, ștergeți ușor cu o cârpă, clătiți și puneți la spălat.

Lapte

Pentru această metodă aveți nevoie de o cantitate destul de mare de lapte. Umpleți un vas suficient încât să acopere în totalitate pata de cerneală atunci când haina e scufundată. Puteți folosi un lighean, un castron sau o cutie. Lăsați haina să se înmoaie în lapte câteva ore sau, dacă aveți timp să spălați dimineața, întreaga noapte. După ce o scoateți din lapte, clătiți-o și puneți-o la mașina de spălat, cu detergent. Pata ar trebui să dispară rapid după spălare.

Chiar dacă hainele preferate vi s-au pătat cu pix, nu este cazul să vă gândiți că trebuie să renunțați la ele sau să le transformați în îmbrăcăminte de casă. Cu puțină viteză de reacție și cu ajutorul soluțiilor adecvate, petele pot să dispară definitiv, fără ca materialul să aibă de suferit. Dacă petele de pix sunt vechi, este posibil să fie nevoie de mai multă răbdare în procesul de curățare, însă un detergent eficient, ca Persil, poate rezolva problema și poate reda frumusețea hainelor.

foto: https://www.pexels.com/photo/black-twist-pen-on-notebook-891059/

Recomandari