Skip to article

Cheltuieli anuale pentru masina

Cheltuieli anuale pentru masina
Odata cu achizitionarea unui automobil incep si cheltuielile destinate acestuia. Nu imi propun sa vorbesc acum despre eventualele rate lunare, despre leasing sau despre banii pe care suntem nevoiti sa ii platim pentru revizii. Cheltuielile asupra carora ma voi opri sunt cele anuale, precum impozitul auto, asigurarea de raspundere civila, CASCO sau rovinieta.

Dintre cele 4 taxe mai sus mentionate, singurele care sunt obligatorii si care atrag penalizari ulterioare pentru neplata lor sunt impozitul auto si asigurarea obligatorie de raspundere civila. Asigurarea CASCO nu este obligatorie, dar ofera posesorilor de automobile o gama mult mai larga de riscuri care vor fi acoperite, pretul acestui tip de asigurare fiind mai mare decat asigurarea obligatorie. Rovinieta nu trebuie achitata decat de cei care circula pe drumurile nationale. Cei care circula doar pe drumurile unui oras, nu sunt nevoiti sa plateasca aceasta taxa suplimentara.

In general la nivelul taxelor anuale se tine cont foarte mult de capacitatea cilindrica a motorului. De ce? Pentru ca un motor mai mare consuma mai mult combustibil si se presupune ca este si mai poluant decat un motor mic. In plus, o masina de dimensiuni mari nu va avea niciodata un motor de 1000 centimetri cubi (cmc), pentru ca forta acestuia este insuficienta pentru a o pune in miscare.

In cazul impozitului auto, pentru masinile cu o capacitate de pana la 2000 cmc, pretul este de 7 RON/ 500 cmc. In cazul masinilor de peste 2000 cmc, taxa este de 9 RON/ 500 cmc. De aici rezulta ca o masina mica, cu un motor mai micut, este mai ieftina.

In cazul asigurarii de raspundere civila lucrurile sunt ceva mai complicate. Pretul pe care il vom plati pentru asigurare depinde de compania de asigurari cu care incheiem contractul si de capacitatea motorului. In general pretul pentru masinile cu motoarele mici, pana in 1200 cmc, variaza intre 160 si 220 RON pe an, in functie de companie. Pentru masinile cu motoare ceva mai puternice, pana la 1600 cmc, preturile variaza intre 200 si 300 RON pe an. Pentru masinile cele mai puternice, cu motor de peste 2000 cmc, trebuie sa scoatem din buzunar intre 400 si 490 RON, in functie de compania asiguratoare.

Asigurarea CASCO nu are un pret fix. Aceasta variaza in functie de anul de fabricatie al masinii, de valoarea acesteia si de capacitatea motorului. Ricurile acoperite prin polita de asigurare CASCO pot sa difere de la o societate de asigurari la alta, in general acestea fiind: ciocniri, loviri, zgarieri, rasturnari, caderi, incendiu, explozie, afumare, patare, carbonizare, inundatii, furtuna, uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, grindina, trasnet, avalansa de zapada. De asemenea, se pot acoperi furtul autovehiculului sau a partilor componente ale acestuia, precum si pagubele provocate autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt.

Dupa cum spuneam la inceputul articolului, rovinieta trebuie platita doar de cei care conduc masina pe soselele nationale. Tariful difera in functie de sistemele antipoluare pe care le au montate masinile. Pentru automobilele non-euro tariful care trebuie platit pentru rovinieta este de 24 de euro pe an. Pentru modelele Euro I tariful este de 21 de euro iar pentru modelele Euro II 16,8 euro.

Dupa o analiza a taxelor ce trebuie platite, pentru o masina care poseda un motor intre 1400 si 1600 cmc vom scoate din buzunar intre 85 si 116 euro pe an.

Concluzia pe care putem sa o tragem dupa ce analizam preturile taxelor ce trebuie platite catre stat sau catre diverse companii de asigurari este urmatoarea: este de preferat sa conducem foarte atent in oras o masina cu motor mic, slab poluant.

Articole recomandate

Cum alegi o combina frigorifica potrivita pentru casa ta? Cum alegi o combina frigorifica potrivita pentru casa ta?
Un frigider este un electrocasnic care te va însoți câțiva ani, așa că este important să evaluezi câteva aspecte înainte de a cumpăra unul nou. Există multe branduri dintre care poți alege și poți opta pentru combină
Alege cele mai bune cadouri de inaugurare a casei, perfecte pentru aproape toata lumea Alege cele mai bune cadouri de inaugurare a casei, perfecte pentru aproape toata lumea
O casă nouă este un motiv important pentru a sărbători și ce modalitate mai bună de a o face decât cu un cadou atent pentru casă și, implicit, pentru propietar sau propietari. Fie că prietenul tău sau prietena ta tocmai s-a mutat într-un
10 idei practice pentru amenajarea bailor mici de apartament 10 idei practice pentru amenajarea bailor mici de apartament
De multe ori, cand accesam rubrica de design interior pe un site sau cand rasfoim reviste de profil, ne incanta modul in care sunt amenajate baile: mobilier care straluceste, obiecte decorative de efect, jocuri interesante de culori. Si ne intrebam de ce nu ar putea si baia noastra sa arate asa. Ei
Cum amenajezi un living: cele mai atractive idei de amenajari moderne de care sa tii cont! Cum amenajezi un living: cele mai atractive idei de amenajari moderne de care sa tii cont!
Livingul este o cameră importantă a casei, unde poți servi mese delicioase, te poți relaxa pe canapea sau un fotoliu cu o carte sau te poți bucura de momente plăcute alături de prieteni. Proprietarii unei locuințe mari, cu livinguri spațioase,
Intampina anul 2022 cu caldura - iata de ce sa montezi o centrala electrica! Intampina anul 2022 cu caldura - iata de ce sa montezi o centrala electrica!
Datorita progreselor constante ale tehnologiei, a trai confortabil si a se bucura de o atmosfera si de o temperatura placute in propria locuinta, indiferent de vremea de afara, devine posibil pentru un numar tot mai mare de romani. Indiferent daca locuiesti la casa sau la bloc, la oras sau in