Cum sa alegi si sa ingrijesti bradul de Craciun

Cum sa alegi si sa ingrijesti bradul de Craciun
  calendar_month        
Un brad adevarat aduce in casa ta un miros proaspat si iti aduce aminte de copilarie.

Bradul de Craciun insa trebuie ales cu mare grija si intretinut ulterior astfel incat sa aiba o viata cat mai lunga si sa arate cat mai bine.

Cum sa alegi bradul potrivit

Chiar daca esti tentata sa cumperi bradul cat mai repede si sa il duci la tine acasa, nu este deloc recomandat sa te grabesti.

In primul rand, gandeste-te la locul in care urmeaza sa asezi bradul. Gandeste-te la inaltimea camerei si la spatiul pe care esti dispusa sa il aloci pentru acest lucru.

De asemenea, evita sa iei un brad care are acele galbene sau maronii. Asigura-te ca bradul este verde inchis si ca nu are crengi rupte. Un brad prospat are o anumita stralucire. Verifica sa nu cumva sa aiba trunchiul zgariat prea tare - astfel bradul se va ofili mai repede, iar acele se vor scutura inainte de vreme.

Acorda atentie grosimii trunchiului. Asigura-te ca acesta nu este prea subtire, dar nici prea gros, astfel incat sa intre cu usurinta in suportul pentru brad.

Cum transporti bradul

In cazul in care magazinul de la care cumperi bradul nu iti ofera si transportul acestuia acasa, ai nevoie de o masina cu un portbagaj spatios. Daca ai o masina prevazuta cu suporti pt portbagaj poti transporta bradul pe capota masinii. Totusi, pentru a evita sa zgarii vopseaua autoturismului aseaza o patura intre brad si tabla.

Atunci cand ajungi acasa

Taie un centimetru din trunchiul copacului si pulverizeaza apa proaspata pe trunchi, astfel incat sa isi pastreze prospetimea.

De asemeni, daca in casa este foarte cald, inchide toate sursele de caldura si deschide larg geamurile in camera in care urmeaza sa depozitezi bradul. O schimbare brusca de temperatura va grabi cu siguranta ofilirea bradului.

Asigura-te ca atunci cand montezi bradul acesta sta perfect drept si este stabil. Daca ti se pare ca sta inclinat incearca sa il indrepti. Astfel vei evita posibilele accidente.

Protejeaza podeaua. In situatia in care ai parchet, aseaza o carpeta rosie sau o bucata de plastic transparent intre suportul pentru brad si podea.

Mentine umiditatea bradului. Pulverizeaza periodic apa proaspata pe toata suprafata bradului, insa in cantitati mici (astfel incat sa nu se scurga pe podea). In acelasi timp, infasoara radacina bradului intr-un prosop umed. Doar asa bradul va fi verde pentru o perioada cat mai mare de timp.

Aeriseste zilnic. Deschide geamul in fiecare zi, de cel putin doua ori, astfel incat bradul sa stea pentru cateva clipe temperatura cu care este obisnuit in mediul sau natural.

Regleaza temperatura camerei. O temperatura prea ridicata va duce la uscarea bradului mult prea devreme. Desigur, nu inchide de tot caldura pentru ca nu merita sa iti risti sanatatea, dar asigura-te ca termometrul nu indica mai mult de 22 de grade.

Asadar, cu numai cateva trucuri vei reusi sa ai un brad frumos si sanatos pentru o perioada cat mai lunga de timp. In aceste conditii bradul de Craciun va rezista mult. Totul tine de urmarea unor pasi simpli si de putina rabdare.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari