Curatarea si pregatirea gradinii la inceput de toamna

Curatarea si pregatirea gradinii la inceput de toamna
  calendar_month        
Noptile devin din ce in ce mai racoroase, iar plantele din gradina ta nu mai sunt la fel de proaspete si minunate ca pana acum 2 - 3 saptamani. Toamna incepe sa isi puna amprenta, asa ca se impune o curatare temeinica, specifica sezonului. Renunta la toate florile de vara si scapa de toate plantele bolnave si de buruieni.

Nu uita ca gradina ta are nevoie de aceasta curatenie si ca acest pas este obligatoriu daca iti doresti un spatiu frumos si roditor chiar si in anii care urmeaza. Iata ce ai de facut in acest sens.

Elimina toate fructele putrezite de pe sol

In cazul in care gradina ta gazduieste pomi fructiferi, in mod sigur se gasesc pe jos nenumarate fructe putrezite. In conditii optime, acestea reprezinta un ingrasamant bun pentru sol, insa, avand in vedere ca temperaturile urmeaza sa scada tot mai mult si ca pamantul nu va rodi, incearca sa le elimini.

Indeparteaza "patura" de frunze cu ajutorul unei maturi sau a unei greble si apoi strange toate fructele de pe jos. Ar fi bine sa porti o pereche de manusi, mai ales daca ai pielea sensibila. In plus, multe dintre fructe sunt foarte moi, asa ca risti sa te murdaresti foarte mult.

Cu fructele stranse, poti produce un compost pe care sa il folosesti la primavara. Adauga toate fructele, alaturi de frunze uscate, fan si chiar alte coji de fructe intr-un recipient foarte mare. Tine acest recipient acoperit pana la primavara si foloseste-l pe post de ingrasamant natural. Nu uita ca acesta va emana un miros destul de puternic si poate fi deranjant. Produsul finit este insa mult mai bun si mai hranitor decat orice alt fertilizator din comert.

Indeparteaza ramasitele si plantele bolnave

Plantele care s-au ofilit trebuie eliminate din sol. La fel si plantele bolnave, chiar daca acestea ar trebui sa reziste chiar si in perioada toamnei sau a iernii. Iti va fi probabil mila, insa, daca vrei sa eviti imbolnavirea intregului sol si a plantelor ramase, trebuie sa aplici, la propriu, regula "taie raul de la radacina".

Aplica un strat de mulci pentru a mentine caldura solului

In sezonul rece, ar fi bine ca solul sa se bucure de o minima protectie termala. In acest sens, il poti acoperi cu un strat de folie de plastic sau cu frunze uscate ori fan. Este adevarat ca in cazul frunzelor stratul trebuie sa fie mai gros daca vrei o protectie buna. Pe de alta parte, folia speciala pentru mulcire mentine o temperatura mai ridicata, asa ca este o varianta mai buna, dar si mai scumpa.

Protejeaza plantele onamentale

Daca in gradina ai plantat lamai, ficusi sau alte plante mai pretentioase, fereste-le pe acestea de frig. Daca nu poti sa contruiesti in jurul lor mici sere din plastic sau sticla, nu iti ramane decat sa le invelesti coroana in folie de plastic.

Strange mobilierul

Daca in gradina ai mobilier, iar acesta este fabricat din lemn, este recomandat sa il strangi si sa il depozitezi in garaj sau intr-o alta incapere din casa. Altfel, lemnul va risca sa putrezeasca din cauza ploilor abundente de toamna. Daca nu ai suficient spatiu pentru a depozita piesele de mobilier, nu iti ramane decat sa le invelesti pe acestea in folie de plastic si sa le feresti, pe cat posibil, de apa.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari