Lucruri care n-ar trebui sa ajunga in galeata de gunoi
history_edu ele.ro calendar_month 26 Aug 2009, 14:30
Pana acum 5 ani, in majoritatea gospodariilor se gasea o singura galeata de gunoi in care ajungau tot felul de resturi, incepand de la firimituri pana la bucati de mobila. Apoi am inceput sa punem deoparte sticlele si borcanele de sticla, iar in cele din urma am ajuns sa reciclam si PET-urile si hartia.
Reciclarea este un gest important pe care-l putem face fiecare pentru protejarea mediului inconjurator , dar uneori poate fi greu sa te gandesti ce faci cu unele obiecte care nu se incadreaza in niciuna din categoriile mentionate mai sus. De exemplu, ce faci cu un telefon mobil, cu un CD-player sau cu becurile care nu mai functioneaza? Noroc ca acum primaria si din ce in ce mai multe companii se ofera sa ne scape de aceste obiecte perimate.
Iata care sunt celelalte obiecte ce n-ar trebui sa ajunga in galeata de gunoi!
1. Medicamentele si drogurile
Ce faci daca, Doamne fereste, bunica/bunicul decedeaza si ramai in casa cu un munte de medicamente? Multi ar da fuga la gunoi cu ele, insa nu acesta e raspunsul corect! Exista 2 motive principale pentru care nu ar trebui sa arunci medicamentele la gunoi: in primul rand, deoarece copiii ar putea sa ajunga la ele si sa le inghita, si in al doilea rand, deoarece medicamentele se dizolva si ajung in sol si in izvoarele de apa. De asemenea, nu e bine sa le arunci nici in toaleta, deoarece nu pot fi complet filtrate de statiile de epurare.
Cel mai bine e sa duci medicamentele nedorite, nefolosite sau expirate la farmacie, si ei se vor ocupa de ele. Farmacistii le pot trimite inapoi spre distribuitori sau le pot incinera. De asemenea, poti incerca si la medicul de familie.
Daca nu ti le primeste nimeni, recomandarile sunt sa pui medicamentele bine pisate intr-o punga cu zat de la cafea, sau cu nisip folosit din litiera pisicii, sa inchizi bine punga si abia apoi s-o arunci la gunoi.
2. Becurile economice
Zilele becurilor cu incandescenta s-au dus... Astazi, becurile cu halogen, fluorescente, sunt din ce in ce mai prezente in casele noastre. Problema acestora e ca au mercur in compozitia lor, si nu trebuie aruncate la gunoi. Desi contin de 100 de ori mai putin mercur decat un termometru, ele trebuie reciclate. Te sfatuim sa intrebi in supermarketuri, poate au un loc unde se aduna si aceste becuri. Daca nu, strange mai multe intr-o sacosa, si intr-o sambata, cand e Marea Debarasare, du-le la marginea drumului, sa le ia angajatii primariei.
3. Bateriile si electronicele
Electronicele contin in general metale grele si chimicale ce se degradeaza in timp si incep sa curga. Daca ai baterii vechi de Li-ion, Ni-Cd sau cu mercur, recicleaza-le (de exemplu, am vazut un punct de colectare la Kaufland Colentina). Electronicele sunt primite in general de cei care le si vand. Bateriile alcaline, comune, se pare ca sunt OK de aruncat la galeata de gunoi.
4. Uleiul si grasimea
Nu arunca uleiul folosit si grasimea in chiuveta, deoarece ele se incheaga si blocheaza tevile. Aduna uleiurile in sticle si de-abia apoi arunca-le la gunoi. Unele restaurante sau indivizi de vor bucura sa te scape de uleiul vechi, caci din el se face combustibilul bio-diesel. Acelasi lucru este valabil si pentru uleiul automobilului: nu se arunca pe teava!
Incearca sa reciclezi cat mai multe lucruri, sa le transformi si sa le donezi altora care au nevoie, pentru a lungi cat mai mult durata de folosire a obiectelor. Astfel, poluam mai putin!
Alte articole despre